香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

自由式游得慢

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我最初係上PE 堂時阿sir 教的
    但果陣好慢....
    後來又係循呢兩個途徑學落去~
    到而家就識輕鬆游長距離
    另外 有冇見過或聽過total immersion?

升級   0%

擦汗

對了
    你地游自由式時呼吸用邊個位架?
    我好似唔識用腹部....有時游到900~1000米左右就開始扯蝦
    但跑步就冇乜呢d 問題

升級   0%

擦汗

我今日去過屯門池游
    發覺要花好多時間至搵得返水感....
    每次落水初初游自由式時總係游得好慢
    後來搵到一個方法 就係做回復動作時將隻手伸到有幾長得幾長 由佢滑行
    之後才划水
    但好多次去到離出發池邊第二個救生員個位時就開始無力....
    游100米時第二個塘更加係慢慢來 但又feel 到去水
    不過後來試下再放鬆d 游 又頂得住
    今日下午個池太多人....游到半個塘以後都會撞人...
    同埋冇乜位比我玩flip turn....(咁樣就搞到我唔想游長距離了)

升級   0%

擦汗

我尋晚去九龍仔游了1500米自由式
    時間用了31'29.27
    如果冇數錯塘數ge 話
    咁又PB 了(比上一個快4 分多@@)
    所以有些懷疑

升級   0%

擦汗

原帖由 key 於 2009-5-18 13:09 發表

很好的成績,差不多1分鐘1個塘   

可能係因為今次一開始就搵到水感....
    以前要游咗十多個塘先至"去"
    另外 轉身時都有少少蝦碌野發生
    而且經常入水太深而自己又冇咁大個肺去潛耐d
    再加上未識dolphin kick....

升級   0%

擦汗

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-19 10:17 發表

入水過深 ? 會不會是由於過遲轉身?
    一般望到池下個 "T" 字線便須預備轉身,
    過早可能踩不到牆身 , 但過遲双脚可能過分屈曲而
    向下衝而過深入水 。
    我由於速度不高 , 一般望到个 "T ...

有可能....
    但我速度都是不高 又是慣了加一下手才轉
    另外 我可能經常都去刻意"取消"向前個慣性....
    可次試試維持向前看看能否"跣"過去牆邊

p.s. 剛想起另一問題
    就是太遲轉身然後踢出去後因用力過多以及手腳未放對位置造成湍流而阻水

升級   0%

擦汗

今日下午去屯門泳池游1500 米又游番41 分....
    唔知水深係咪真係咁大影響?

升級   0%

擦汗

回復 71# 的帖子

以前轉塘好似係對腳去了後面就唔理3721 踢出去...
    而家學識了雙腳掂到牆後先感受一下個位置再調整用力的位置(多數用陰力)
    結果多數都可唔會入水太深 且好快上得返水面~
    就算唔小心去得太近都可避免入水太深

可能係以前唔熟練所以每次轉塘都緊張(慌張)