香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

中銀香港第五十二屆體育節 – 2009 分齡組三項鐵人賽

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

呢場好可能係我第一場三項賽事

升級   0%

該用戶從未簽到

大家收到由大會寄來的資料未?

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

check過終於左數勒!

過兩日應該會去買裝備

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-5-3 18:25 發表

師兄打算買咩裝備? 呢度應該好多裝備王比到意見

小弟乜都無

會買頭盔、泳帽,可能買埋件鐵人衫(如果唔太貴的話)
風鏡應該唔買住...

仲有乜裝備係必須架呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-4 20:32 發表

快的去租定先呀。星期六先租真的好蚊。
世紀今天去完,好似有幾部 merida 鋁架。
不知道是不是可以租的?

唔該晒Loud兄~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-5 09:42 發表

仲有呀, 記得帶號碼帶;
上次我南灣嗰個水陸兩項好慘, 唔記得左帶號碼帶,搞到要間生用扣針穿落件鐵人衫,真係好肉痛

呢樣野Loud兄都提過喎,晌邊度有得買呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-5 17:06 發表
下面係我的小小分享,提到比賽當日有關轉項的準備, 唔係標準,不過分享下

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1156495

唔該ginny師姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-5-8 00:08 發表

如果你買左鐵人衫, 就記得買埋號碼布帶, 如果唔係就要扣住張號碼布落水

係既,唔該師兄

升級   0%

該用戶從未簽到

琴晚check過我果組有28人玩,其中3個西人,大部份人都有跟會操練......希望到時轉項時唔好出洋相

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-5-8 18:16 發表

係youtube睇多d world cup 就好易轉項ga la

唔該師兄~

升級   0%

該用戶從未簽到

今日買左自己第一套的鐵人衫,又買埋泳帽&號碼帶,埋單$460

而家未玩先開心~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-8 23:20 發表

馬王兄
咁平?PM地址給我,可以嗎?

無問題~

我初時都預八百蚊落樓.....點知有特價,太開心勒!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-9 11:19 發表

helmet  買左末 ? 最重要呢件
聽日完左 , 有無興趣同埋我個 fd 一齊吃個早歺先走 ?
大家分亨下賽後感 , 為 9 月 ITU 作準備。

今日買左勒,晌鎮洋買,$250

聽日應該同唔你地食早餐,因為完左後要趕去大埔工聯會報course

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-9 12:18 發表

ok.那裏等

bmc師兄係咪玩半奧?你咩number,到時見到你幫你影相

小弟no.431,聽日見!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chung1562002 於 2009-5-9 12:45 發表

泳帽和號碼布星期日比賽早上會有比你

原來有泳帽送?早知唔洗買啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Delta 於 2009-5-9 21:46 發表
祝各位聽日有理想成績

Delta兄,大家加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝cf兄及key兄的分享!

小弟今日終於完成了自己第一個的三項鐵人比賽!
昨夜睡眠質素很差,只睡了兩、三小時,可能心情緊張的關係,整夜難眠...

大約七時五十分到達會場準備,而全奧比賽正在進行中,第一次親身去到現場觀看賽事,十分有趣~
原本無精打彩的我都因為比賽氣氛而拍醒了我!

接過單車及號碼布後就馬上做好賽前功夫:替單車、頭盔等掛上號碼牌,放好跑鞋及power gel的位置,掛好頭盔等等......確保每個細節做好才敢離開轉項區,向起點出發。

繽紛組雖然得一百人左右參加,但感覺十分熱鬧,後生仔女明顯比例很多,感覺自己跟他們一起比賽好像異類。 而大部份男仔身材真的很健碩,跟平時長跑比賽所見的對方身形上有明顯分別,頓時覺得自己好像去錯地方一樣。 其他人全部落水試水溫,我就繼續左岸上拉筋熱身,因為試完水後會有賽前講解,不想到時上水後靜止冷病。 自己實在太耐沒游水了,賽前痛了根本沒有機會練水,都知道比賽會吃力的,最後抱著have fun的心情,一群人浩浩蕩蕩游出浮波列陣準備,而我是有生以來第一次游出大海那麼遠! 起步比之前想像中多麻煩,因為浮泡的位罷要移好、所有人排好才可以起步,但竟然要在水中心擾讓了成十分鐘,我淨踩水兩分鐘都覺開始累了! 有理無理,我立刻拉實浮泡先,因為不知道還要等多久才可起步,而其他參賽者就捉緊大會的獨木舟以免浪費體力。

比賽終於展開了! 雞聲一響,我立刻按錶計時! 頭幾十米用自由式前進,放慢來游,不敢太急,而從後"界"我的人越本越多,明顯看到水上強弱的分別......當被過了一大半人後,就轉用蛙式繼續前進,一心只想保持自己的速度完成水項這部份。  自知水項是自己最弱的一項,所以全程都不敢太進取,但求第一次出海安全上岸就可以了。 出了岸發現原來起步時沒有按到錶,不知道用了多少時間......不過起碼知道自己不是最遲上水的一個。

鐵人賽最有趣而令我享受的地方就是轉項環節,但享受還享受,不可以沉醉得太耐! 由上岸點跑至轉項區,雙腳開始有反應,是地心吸力的反應! 腦海中都來不及顧慮疲倦的身軀,只想到轉項時當心的細節,"要緊要先帶頭盔"! 由於知道自己落後其他人太遠,轉項時都不敢太"滋油",最後用了38-39完成。  不過最成後差點犯規,因為我急不及待企圖上單車走人,而忘記了應該要在上落車點才可上單車,現在回看女友替我拍的轉項片段都十分惹笑~

一出車後,我忍不住在緩衝區過了兩個對手,不知道會否犯規? 我只知道回程時一定不可以在該區超前,起步不及回程時速度快,應該不會罰時間吧?!
當時有沒犯規都未有在意,只一心去挑戰最斜的大斜坡! 肌肉還未踩順,就要上大斜,真是對我這個十多年來沒有飛單車的人的一個極大考驗! 眼前看到了兩個正在落車推上斜坡的選手,他們真的很辛苦的樣子......不過沒有動搖到自己戰勝它的決心,還逢車過車! 見到一個外國女選手也拼命地上斜,我過了她時都不忘對佢"GO!GO!GO!",她從扭曲的面容轉為笑容回應我"GO!GO!"互相鼓勵。 攻頂後就立刻落斜,我馬上轉gear準備飛奔落斜,爽透了! 很久很久沒感受過這種速度,是一種遺忘了很久的快感! 在馬路上除了被一個後生仔過了我後,一直都沒有人爬我頭(可想之知我有幾落後),形勢轉變了,輪到我做"界"人的角色。 這條路段踩過十幾廿年,無數多次,都沒有這次去得那麼放,原因是今次是在封路的情況下進行,不怕有對頭有汽車,落斜都肯放膽去踩盡! 雖然這樣,不過都沒有用盡我"拍檔"十成的威力,因為這單車是租回來的,第一次夾,沒有用到最快的一組gear,這方面我對用車有少許保留。

再返回到轉項區,看一看錶,由上岸點開始計起不用半小時,覺得這部份完成得不錯了。轉項時我小心亦亦地做妥,先泊好單車後才可脫下頭盔!

去到最後一項,亦是近年做得最多的......跑步! 又是地心吸引的作動,感覺兩腿極重,可幸的是我前面的選手雙腿比我更重,使我逢人過人。  上到大壩見到一個號碼162的選手迎面而來,很熟口面,原來是ginny師姐,之前在她的blog見過她的相。 說聲"加油"之後大家都作最後衝次。 趕過再、三位同組的選手後就完成了第一次的鐵人賽事。

由上岸至終點用了37'31",而游水的環節沒有idea用了多少時間,不過已經對自己今次的表現好滿意,下次一定再玩!

升級   0%

該用戶從未簽到

睇了成績,覺得好疑惑,點解有位選手用1:01完成,總成績會排晌我前面?
另外,有d唔係我果組,但成績又會計入我果組......本身係同組的,但又唔見晒d人名,好奇怪!
而我個時間就只有游水的分段及總時間,沒有單車及跑步的分段,激死! 真係錯漏百出...
先頭打過電話去總會問,但線路繁忙接唔通,只留左言反映了問題

講番自己的成績,總時間48'24",達到50分內的目標,非常開心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-11 11:50 發表
恭喜馬王順利完成第1個三項鐵人賽...
你的分享很精彩呀...
游水方面在下多點苦工,下次所做的成績一定更加好....

多謝曲奇 ctse,小弟游水太弱,一定要下d苦工了 =.="