香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

華語歌曲討論區

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 09:22 發表
唔同既年代,有唔同既華語歌曲.

70年代有 許冠傑,winners 個D

80年代有 Alan , Leslie, Anita.仲有D來自台灣既歌手.

90年代進入四大天王既時期,仲有太極, Beyond D Band tim.

千禧年代有Joey,Eason 果 D. ...

70年代....許冠傑..當然有..家中HiFi..第一張黑膠唱片就是佢..佢9幾年光榮引退演唱會...小弟仲看兩場..佢亦是第一個紅館開早場既歌手...
80年代....Alan...食正佢年代...晚晚唔聽訓唔著...
90年代....熱愛張學友..到而家都咁鍾意..開親演唱會都是座上客...樂隊愛聽..Beyond..唱出社會唏噓感..但家駒走左後就無聽...失去靈魂...
千禧年代..無話特別愛聽誰..誰唱得好就聽誰...
此時此刻..愛聽..鄧紫祺..

其他:周慧敏、黎瑞欣、黃凱芹、李克勤都OK嫁...

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩..樓上咁多位C兄...
你地講個D歌手..原來我全部都鍾意...原來我都幾濫
陳慧嫻直頭愛到而家啦...佢唔愛我之嘛...
當年佢既演唱會..例必座上客....

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋兄..堅兄...當年可能好多人想做歐丁玉...

nc姐..當年我都是少男..點會唔屎係佢歌聲中....

hellobbandre...可能慧嫻..夠清純..D歌詞又下下打中死穴...真係屎得眼閉嫁...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 11:46 發表

屎就一齊屎喇, 聽[飄雪], 心中真係飄起一層雪架." />" />

瘋兄鑊鑊鍾意D歌都新過我既..咪扮後生喎...
我聽佢個陣..是玻璃窗的愛...癡情意外...
你講飄雪..已是中期...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 11:55 發表

劉美君首"午夜情", 好鬼正.

麥潔雯,記得佢首"勁舞 dancing queen" 呀- " 任劍輝 白雪仙 亦要Put On Dancing Shoes",

仲有一首

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 林振強

嗚....嗚...嗚...嗚朦朧晚空 雨暮瀰漫夜 ...

劉美君..哈哈..當年佢出道形像邪邪地...一件牛仔褸..一件迷人屎背心...真係嘩一聲啦...開正小弟正當想越軌的時候...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 11:53 發表

個d我都有聽, 不過我仲意佢呢首蒼桑情歌之嗎, 證明我夠老, 夠蒼桑呀!" />" />

講蒼桑..有誰及得上..王傑...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-3 12:04 發表

e首最好聽, 有冇人記得歌名??? 那時麥潔雯是dj, 把聲好好聽, 那時每天都攬住個收音機做功課, 讀書

靈氣迫人主題曲

夜夜痴纏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-3 12:24 發表

麥潔文: 唐吉珂德 (好鬼正)、電光霹靂舞士、斷、路黑風高錫人夜

劉美君: 亞熱帶少年, 最後一夜

nc姐原來是麥潔文fns...
不能不提"斷"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-3 13:45 發表
大家又忘記了葉倩文了, 我也很喜歡她的, 零時十分, 女人的弱點, 愛到分離仍是愛...

仲有80年代的band: 太極, 夢劇院, 風雲, 達明一派, beyond...

達明係到呢刻我都鍾意....忘記他是他...禁色..石頭記..
明哥早兩年開show..小弟又是座上客...佢把聲係另類D..但又開正我個範...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-4-3 13:56 發表
你地漏左講關正傑,林子祥 同 radias  " />" />hjkhbnmj

嗡得出既..我隨心都有歌

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-3 13:59 發表

其實我不懂欣賞達明一派的歌, 較喜歡太極.

唔知有冇人仲記得有對band叫小島樂隊, 好像比太極還要早少許, 只得2, 3年左右, 他們的音樂/歌曲比較接近民歌, 但已忘記了那些歌曲了

小島...好似有首叫"她的心"...不太肯定..

她的那顆心....

升級   0%

該用戶從未簽到

blurmax...我...我認輸啦...
真係完全唔識佢....