香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

華語歌曲討論區

關閉 [複製鏈接]

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

唔同既年代,有唔同既華語歌曲.

70年代有 許冠傑,winners 個D

80年代有 Alan , Leslie, Anita.仲有D來自台灣既歌手.

90年代進入四大天王既時期,仲有太極, Beyond D Band tim.

千禧年代有Joey,Eason 果 D.

聽歌由細聽到大, 伴著我成展

大家可能响度討論你地喜歡既華語歌曲.

我就喜歡 Sammi Cheng, Post 下佢既歌先

一張張漂亮婚紗相連眉目都似在發亮
    改天你與我來一張該很理想
    多麼想也是總空想如何密識你沒印象
    怎可以替你太早草草簽了帳
    想得這麼理想以後我與你歲月和慢長
    怎確定能碰上愛到永遠沒有夢長
    想得這麼理想注定有劫數破壞甜夢一場
    假設越難碰上越覺得珍惜我倆
    想分享午夜的憂傷連談電話也沒對象
    心口仰看你能否胸口講理想
    多麼想也未敢多想為何幸福要像這樣
    趕不上搭上尾班車怎麼勉強
    +1 0
    上一篇︰今期Sportsoho(4月)下一篇︰Pictures of Tolo 10 K taken by Benson

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 09:22 發表
    唔同既年代,有唔同既華語歌曲.

70年代有 許冠傑,winners 個D

80年代有 Alan , Leslie, Anita.仲有D來自台灣既歌手.

90年代進入四大天王既時期,仲有太極, Beyond D Band tim.

千禧年代有Joey,Eason 果 D. ...

70年代....許冠傑..當然有..家中HiFi..第一張黑膠唱片就是佢..佢9幾年光榮引退演唱會...小弟仲看兩場..佢亦是第一個紅館開早場既歌手...
    80年代....Alan...食正佢年代...晚晚唔聽訓唔著...
    90年代....熱愛張學友..到而家都咁鍾意..開親演唱會都是座上客...樂隊愛聽..Beyond..唱出社會唏噓感..但家駒走左後就無聽...失去靈魂...
    千禧年代..無話特別愛聽誰..誰唱得好就聽誰...
    此時此刻..愛聽..鄧紫祺..

其他:周慧敏、黎瑞欣、黃凱芹、李克勤都OK嫁...

升級   50.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 09:41 發表

70年代....許冠傑..當然有..家中HiFi..第一張黑膠唱片就是佢..佢9幾年光榮引退演唱會...小弟仲看兩場..佢亦是第一個紅館開早場既歌手...
    80年代....Alan...食正佢年代...晚晚唔聽訓唔著...
    90年代....熱愛張學 ...

80年代...仲有 陳慧嫻喎

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

My favourite HK singers / Rock Groups are :

Anita MUI, Lesile CHEUNG, Danny CHAN, Beyond, Faye WONG, Candy LO, HO CC, anthony WONG, Eason CHAN...................................

陳慧嫻 ? Kelly CHEN is even better - not my cup of tea por!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩..樓上咁多位C兄...
    你地講個D歌手..原來我全部都鍾意...原來我都幾濫
    陳慧嫻直頭愛到而家啦...佢唔愛我之嘛...
    當年佢既演唱會..例必座上客....

升級   23.75%

無聊

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 10:15 發表

師兄我又係好鍾意聽 Alan 架,由黑膠年代買到CD年代,早期果D,反抖星,孩兒果D呀,到咗 80年代係 ALAN 既全盛期,佢既愛情陷阱,朋友,無言感激果D都係佢全盛期既作品,首首都係金曲.

陳慧嫻果時都好紅架, 佢第一張黑膠唱片係得1 side 係佢D 歌,另外 既 size 係另兩個女仔既歌,張碟好似叫少女日記呀, 歌有 "多少柔情多少夢" 之後既個人大碟好似係"花店"果隻,隻黑膠個封面重係有佢個大頭相 tim, 跟住有"傻女","跳舞街"呀, 仲記唔記得佢跳舞街個時個髮型呀?重有"貪貪貪",最記得有一句"穿梭機都會爆親人" 之後重有"秋色"果D, 不過個人喜歡佢既"痴情意外".

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 10:15 發表

X2

或者她都愛,你唔知呢

Kin in Running

升級   23.75%

無聊

原帖由 shogikin 於 2009-4-3 11:12 發表

X2

或者她都愛,你唔知呢

紅茶館?

紅茶館 情侶早擠滿 依依愛話未覺悶
    跟你一起 暗暗喜歡 熱愛堆滿
    你身邊伴 情侶一般
    紅茶杯 來分你一半 感激這夜為我伴
    跟你一起 我不管 熱愛杯中滿
    要杯中情 贈你一半 愛意我眼內對你在呼喚
    怎麼竟不知道杯中吻舖滿
    似你這般 未領會心中愛戀
    懲罰你來後半生保管
    紅茶管 情深我款款 怎麼你在望窗畔
    枉我一心與你一起 做你一半 你的生命另一半
    (白)你系度諗緊咩呀 諗緊你女朋友哩
    你無女朋友 梗系唔信啦
    無理由格 你幾好呀 點會無人鍾意你
    或者有你唔知姐
    (唱)紅茶館 情深我款款 終於愛念在交換
    且說一聲 要我一生 做你一半
    你的生命 另一半 你的生命 另一半
    你的生命 另一半

啱唔啱聽呀  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 10:46 發表

師兄我又係好鍾意聽 Alan 架,由黑膠年代買到CD年代,早期果D,反抖星,孩兒果D呀,到咗 80年代係 ALAN 既全盛期,佢既愛情陷阱,朋友,無言感激果D都係佢全盛期既作品,首首都係金曲.

陳慧嫻果時都好紅架, 佢第 ...

陳慧嫻仲有玻璃窗的愛, 紅茶館... 很多很多... 全盛時每年也出幾隻碟.

那時候陳慧嫻真的很紅, 迷到不少少男呢.

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 11:19 發表

唔通parco爸係歐丁玉.

都散咗好耐 lu, 男既都結埋婚喇.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   23.75%

無聊

點解無人提"關淑怡" (唔好誤會,唔係 mill ctse) , 佢D 歌好好聽,"難得有情人","患難建真情" 好正. 最近既"同事三分親"既片尾歌咪佢唱個囉,幾好聽呀,真係一個有實力既歌手.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

黃家強說: 關淑怡可以將不好聽的歌,唱到好聽

eg: 同事三分親 <= 這是我的意見

升級   0%

該用戶從未簽到

喜歡歌手:

70年代:  無可奉告
    80年代:  Alan, Lesile, Anita, 陳百強, 陳慧嫻, 劉美君, 黃凱勤, 杜麗莎, 麥潔雯, 周慧敏, 黎瑞恩, 小虎隊 (純粹因為靚仔 )  
    90年代:  張學友, 林憶蓮 (後期歌曲/唱功很有味道), 王菲,
    00年代:  .....................

可能要整版集體回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋兄..堅兄...當年可能好多人想做歐丁玉...

nc姐..當年我都是少男..點會唔屎係佢歌聲中....

hellobbandre...可能慧嫻..夠清純..D歌詞又下下打中死穴...真係屎得眼閉嫁...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 11:27 發表
    點解無人提"關淑怡" (唔好誤會,唔係 mill ctse) , 佢D 歌好好聽,"難得有情人","患難建真情" 好正. 最近既"同事三分親"既片尾歌咪佢唱個囉,幾好聽呀,真係一個有實力既歌手.

弊, 唔記得左關淑怡tim, my favourite 2. 很特別, 很有實力的歌手!!!