香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

華語歌曲討論區

關閉 [複製鏈接]

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

唔同既年代,有唔同既華語歌曲.

70年代有 許冠傑,winners 個D

80年代有 Alan , Leslie, Anita.仲有D來自台灣既歌手.

90年代進入四大天王既時期,仲有太極, Beyond D Band tim.

千禧年代有Joey,Eason 果 D.

聽歌由細聽到大, 伴著我成展

大家可能响度討論你地喜歡既華語歌曲.

我就喜歡 Sammi Cheng, Post 下佢既歌先

一張張漂亮婚紗相連眉目都似在發亮
    改天你與我來一張該很理想
    多麼想也是總空想如何密識你沒印象
    怎可以替你太早草草簽了帳
    想得這麼理想以後我與你歲月和慢長
    怎確定能碰上愛到永遠沒有夢長
    想得這麼理想注定有劫數破壞甜夢一場
    假設越難碰上越覺得珍惜我倆
    想分享午夜的憂傷連談電話也沒對象
    心口仰看你能否胸口講理想
    多麼想也未敢多想為何幸福要像這樣
    趕不上搭上尾班車怎麼勉強
    +1 0
    上一篇︰今期Sportsoho(4月)下一篇︰Pictures of Tolo 10 K taken by Benson

升級   23.75%

無聊

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 10:15 發表
    嘩..樓上咁多位C兄...
    你地講個D歌手..原來我全部都鍾意...原來我都幾濫
    陳慧嫻直頭愛到而家啦...佢唔愛我之嘛...
    當年佢既演唱會..例必座上客....

師兄我又係好鍾意聽 Alan 架,由黑膠年代買到CD年代,早期果D,反抖星,孩兒果D呀,到咗 80年代係 ALAN 既全盛期,佢既愛情陷阱,朋友,無言感激果D都係佢全盛期既作品,首首都係金曲.

陳慧嫻果時都好紅架, 佢第一張黑膠唱片係得1 side 係佢D 歌,另外 既 size 係另兩個女仔既歌,張碟好似叫少女日記呀, 歌有 "多少柔情多少夢" 之後既個人大碟好似係"花店"果隻,隻黑膠個封面重係有佢個大頭相 tim, 跟住有"傻女","跳舞街"呀, 仲記唔記得佢跳舞街個時個髮型呀?重有"貪貪貪",最記得有一句"穿梭機都會爆親人" 之後重有"秋色"果D, 不過個人喜歡佢既"痴情意外".

升級   23.75%

無聊

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 10:15 發表
    嘩..樓上咁多位C兄...
    你地講個D歌手..原來我全部都鍾意...原來我都幾濫
    陳慧嫻直頭愛到而家啦...佢唔愛我之嘛...
    當年佢既演唱會..例必座上客....

原帖由 shogikin 於 2009-4-3 11:12 發表

X2

或者她都愛,你唔知呢

Kin in Running

紅茶館?

紅茶館 情侶早擠滿 依依愛話未覺悶
    跟你一起 暗暗喜歡 熱愛堆滿
    你身邊伴 情侶一般
    紅茶杯 來分你一半 感激這夜為我伴
    跟你一起 我不管 熱愛杯中滿
    要杯中情 贈你一半 愛意我眼內對你在呼喚
    怎麼竟不知道杯中吻舖滿
    似你這般 未領會心中愛戀
    懲罰你來後半生保管
    紅茶管 情深我款款 怎麼你在望窗畔
    枉我一心與你一起 做你一半 你的生命另一半
    (白)你系度諗緊咩呀 諗緊你女朋友哩
    你無女朋友 梗系唔信啦
    無理由格 你幾好呀 點會無人鍾意你
    或者有你唔知姐
    (唱)紅茶館 情深我款款 終於愛念在交換
    且說一聲 要我一生 做你一半
    你的生命 另一半 你的生命 另一半
    你的生命 另一半

啱唔啱聽呀  

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 11:19 發表

唔通parco爸係歐丁玉.

都散咗好耐 lu, 男既都結埋婚喇.

升級   23.75%

無聊

點解無人提"關淑怡" (唔好誤會,唔係 mill ctse) , 佢D 歌好好聽,"難得有情人","患難建真情" 好正. 最近既"同事三分親"既片尾歌咪佢唱個囉,幾好聽呀,真係一個有實力既歌手.

升級   23.75%

無聊

原帖由 nc 於 2009-4-3 11:40 發表
    喜歡歌手:

70年代:  無可奉告
    80年代:  Alan, Lesile, Anita, 陳百強, 陳慧嫻, 劉美君, 黃凱勤, 杜麗莎, 麥潔雯, 周慧敏, 黎瑞恩, 小虎隊 (純粹因為靚仔 )  
    90年代:  張學友, 林憶蓮 (後期歌曲/唱功 ...

劉美君首"午夜情", 好鬼正.

麥潔雯,記得佢首"勁舞 dancing queen" 呀- " 任劍輝 白雪仙 亦要Put On Dancing Shoes",

仲有一首

曲 : 顧嘉輝 / 詞 : 林振強

嗚....嗚...嗚...嗚朦朧晚空 雨暮瀰漫夜已半躺窗紗間在你臂彎裡慢長夜晚有我的一張笑顏 祈求你可繼續留下讓我愛多千幾翻但我知道在晨暮裡我將孤單 你將消失像這一晚 唯求你知 此刻太短請將此身 盡舖以吻唯求你知 愛是難斷橫垮一生淚痕 如臨再生於此世界願再不需孤單若我他生又重遇你你可不可與我一起渡每一晚

e首好邪架.

升級   23.75%

無聊

原帖由 nc 於 2009-4-3 12:15 發表

thank you ar... Parco爸.

夠鬼秘, 好好聽.

首歌好似幾邪下, 盛傳DJ係唔會播架.

http://www.youtube.com/watch?v=ZwYE1ba3Hag

升級   23.75%

無聊

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 12:01 發表

講蒼桑..有誰及得上..王傑...

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 12:04 發表

又係喎....可以笑的話, 不會哭..." />" />

鍾意佢首"幾分傷心幾分痴"

升級   23.75%

無聊

期實有D台灣歌手响 80-90年代都好紅架:

好似有 "特別的愛給特別的你", "夢醒時份" ,"你知道我在等你嗎" ,果時都好hit.

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 12:32 發表

好似一套電視劇的主題曲!

係義不容情既插曲,主題曲係 "一生何求"

升級   23.75%

無聊

原帖由 saki 於 2009-4-3 14:39 發表

曾自問樣子真太笨  曾自問樣子不大吸引 卻枉想跟同行.....j" />" />" />" />jk

傾心.

蔣志光都有獨立發展架,同韋綺姍,都有依首

女︰我信愛 同樣信會失去愛
    問此刻世上 痴心漢子有幾個
    相識相愛相懷疑 離離合合我已覺討厭
    只想愛得自然

男︰我怕愛 同樣怕得不到愛
    問此刻世上 痴心女子有幾個
    相知相處相拖欠 緣緣份份我已覺無聊
    不想愛得隨便

女︰同是天涯淪落人 在這傷心者通道上同行
    也許不必知道我是誰
    無謂令你令你令你令你又再又再考慮

男︰相逢何必曾相識 在這一息間相遇有情人
    也許不必知道我是誰
    無謂令你令你令你令你再度再度灑淚兒

女︰我信愛 同樣信會失去愛
    男︰我怕愛 同樣怕得不到愛
    女︰問此刻世上 痴心漢子有幾個
    男︰問此刻世上 痴心女子有幾個
    女︰相識相愛相懷疑 離離合合我已覺討厭
    男︰相知相處相拖欠 緣緣份份我已覺無聊
    女︰只想愛得自然
    男︰不想愛得隨便

合︰同是天涯淪落人 在這傷心者通道上同行
    也許不必知道我是誰
    無謂令你令你令你令你又再又再考慮

合︰相逢何必曾相識 在這一息間相遇有情人
    也許不必知道我是誰
    無謂令你令你令你令你再度再度灑淚

女︰同是天涯淪落人
    男︰相逢何必曾相識
    合︰也許不必知道我是誰
    無謂令你令你令你令你再度再度灑淚

男︰留給你 請珍惜這段友誼
    女︰也許一天可以既話 准許我多愛一次
    合︰且把今晚的諾言 留待以後一一發展
    篇寫愛的經典

升級   23.75%

無聊

原帖由 saki 於 2009-4-3 13:56 發表
    你地漏左講關正傑,林子祥 同 radias  " />" />hjkhbnmj

關正傑都有唱好多亞視既主題曲架,都有"大地恩情"喇.

升級   23.75%

無聊

原帖由 blurmax 於 2009-4-3 13:49 發表

I listened to 夢劇院 too !

登錄/註冊後可看大圖

http://hk.myblog.yahoo.com/jamesgor2001/article?mid=66

李敏,劉文娟,夢劇院

重有一隊叫 ECHO

升級   23.75%

無聊

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-4-3 15:47 發表

小弟比較仲意 雪中情

*與你情如白雪 永遠不染塵
     謠傳常常是惡夢 不可心驚震
     你看見雪花飄時 我這裏雪落更深
     寂寞兩地情 要多信任明瞭真心愛未泯

#寒梅仍能傲雪 你更加勝別人
     謠 ...

佢既萬水千山縱橫好有氣勢, 同關菊英合唱既"兩忘煙水裡"好聽.

升級   23.75%

無聊

原帖由 runrun 於 2009-4-4 01:20 發表
    点解冇人提鄧麗君嘅?

她那首"你怎麼說"是我的favourite之一。

林子祥亦是我的favourite。

阿 lam 有首 12分 10 分寸.

升級   23.75%

無聊

原帖由 亞平 於 2009-4-4 17:42 發表

冇錯...正如小弟呢2年所買的中文CD,全部係大陸出品,Hi-FA碟,D歌手名,相信無幾多人聽過,
    例如 :
    劉芳
    童麗
    陳果
    小娟-山谷里的居民
    付娜 (古爭)
    曼里

唔知呢度有冇知音人呢?

靜係聽過陳潔麗.

童麗,陳果好似見過佢地D碟

升級   23.75%

無聊

原帖由 randyip 於 2009-4-4 13:01 發表
    我都係...台灣水準比現時hk高好多o架~~

梁靜茹-情歌
    http://www.youtube.com/watch?v=7FiQV1-z06Q&feature=related

陳綺貞-還是會寂寞
    http://www.youtube.com/watch?v=xaKnsM9qCd0&feature=related

若 ...

知唔知道台灣既"少女標本",有徐懷鈺、李心潔、吳佩慈,陳綺貞呀, 佢地有出過ep 架.

升級   23.75%

無聊

原帖由 runrun 於 2009-4-4 01:10 發表

小島樂隊其中有一個歌手叫區申明是我在理工讀design時的同班同學,
    大家在diploma兩年的基礎課程是同班,但High Dip.時,他選了讀
    graphic design,那時班中有幾個男同學識彈結他,區申明 Joey
    是其中一個,很 ...

小島樂隊好似係兩個人既組合. 不過好似出過一張碟,之後就唔知去咗邊喇.

升級   23.75%

無聊

原帖由 runrun 於 2009-4-4 20:35 發表

我都唔如呢個同學仔去咗邊度喇!
    可能做翻graphic design 嗰行啦!

台灣歌手除了鄧麗君外,還鍾意蔡琴;
    本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝 ...

除咗蔡琴,重記唔記得有個"蘇芮"呀,佢有首"酒干堂賣無"(唔知有無打錯字),係電影拾錯車既主題曲呀,首歌好hit, 至於蔡琴,近期都有出碟呀,不過係果D試音天碟,鄧麗君有"月亮代表我的心",重有"漫步人生路"重係廣東話既.

升級   23.75%

無聊

原帖由 貓仔欣 於 2009-4-4 23:12 發表

梁靜茹, 陳綺貞的歌我也很喜歡呢~

唔知點解,陳綺貞D碟都係貴咗D,所以買之前,都會諗諗先.