香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

鐵人車定公路車?

升級   0%

該用戶從未簽到

tri bike 同 TT(Time trial) 其實好相似 ,
由於踩完單重之後須要跑步 , tri bike 設計而减低風阻 ,
同最有效傳動雙脚力量為主
1. aero-bar 有轉速設計 (方便不用用槍手轉波)
2. 車架 後通角度比 RB 斜, 方便躺前以便减低風阻
3. 以前有用 26" (由於細令响加速比 700C 快), 但長途就比較输舌

所以如果唔係要爭取好成績 , 一部 3k 左右既 RB 已经足夠 , 由於用 aero bar
沒有 brake, 萬一有意外 , 要及時反應去槍手 , 隨時趕唔切

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-22 23:43 發表

明白明白,唔該CF兄!

咁我都係平平地買部road bike玩下好勒" />" />

不過我見鐵人車個設計真係好鬼型,次次經過單車鋪都有d心郁郁" />" />

Bike 28 , 有時 d 2 手都有好多筍野, 可以考慮

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-22 23:40 發表

咁如果係31/5果個比賽,係咪用公路車會好D呀?

tai wai hing, 你報 course A,
租 RB 呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-23 10:29 發表

登錄/註冊後可看大圖

公路車

登錄/註冊後可看大圖

鐵人車

有人會用公路車加aerobar的方式,模 ...

完全係金錢與科技既結晶 ,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:32 發表

唔該bmc兄~

呢部野幾正喎,唔知幾多錢?

這部 P2, 最小都要 around 20k 左右,

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-23 22:59 發表

上次鎮洋見到部RB好正,sales話車廿幾磅(

30k? 好貴呀
不知道是什麼牌子?什麼套件?
是不是 Giant TCR advanced?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-24 02:42 發表

loud兄
呢部係S1入門車架,P係TT架。小弟都同大人申請緊玩換架

真的不懂得怎樣分別,負擔不起太貴附件

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-24 12:02 發表

你買左furclum racing zero ?咁快手?
我地會啱啱有特價,應該算幾低,
http://www.titantriathlon.com/forum_topic.asp?id=1850&tid=561
希望你未買,咁我可以幫你係會到買

會員價都 7.5k..
你用左之字後,出 post,我感受下得0拉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小小小特警 於 2009-5-24 14:38 發表
我覺得廿幾磅既車要賣兩萬幾...冇可能會咁貴....廿幾磅既車幾千一部都有...駛乜俾兩萬幾去買部廿幾磅既車呢????玩鐵人....你睇香港首席鐵人李致和都係踩RB....咁你話買TT定係RB呢????如果玩ironman都可以買TT....

問題是給部 TT 我踩,最多幫助我快多 5 分鐘度,
所以一部 5k 到的 RB 已經足夠,起馬用
途多 d ,雖然不及 MTB 哪麼方便。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 23:11 發表

六皮幾果架晌鎮記.....

貴過架 2nd hand Accord.
但真的有人買,先利害