香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   41.95%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-12-7 18:52 發表 請問這本書在那裡可以買到?"三項運動訓練聖經"

較為大間的單車店可以買到!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

說了很久,終於完成了更換把手及加上低風阻手把(TT BAR)的工程

原來的手把

登錄/註冊後可看大圖

完成後的樣子。從拆除原手把到製作完成,需時約3小時

登錄/註冊後可看大圖

過程中,因為原手把乃內走線設計,不能只拆除煞變把(即槍手)即可原件裝上,必須放鬆並取出煞車線及煞車線外管,才可順利拆掉舊手把。
調校手把角度、煞變把安裝於手把,以及纒繞手把帶,都是要花點功夫
到最後,裝上TT BAR乃最容易幹的工作

升級   41.95%

該用戶從未簽到

George兄,換件時,有無興趣拎你架車俾我較飛呢
話明慢工出細貨,手工應唔會輸俾單車舖d師傅仔既!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

左邊手膠本來就爛左,想換好耐,去鎮鎮睇,見剛剛有紅色,反正都換,唔爭在,就咁要左對 而家仲有個難題,racing zero軨線太粗,用開既咪錶磁石全部唔啱用,仲諗緊辦法

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-1-10 23:18 發表

佢無跟磁石嗎? 我之前對racing 1有架
如果真係無, 我問一問代理攪攪佢
原帖由 franklcf 於 2010-1-11 00:04 發表

聽聞racing1 同raicng 0 都有包磁石ga wor

返CHECK後,係有既,我睇漏左眼
今晚返屋企裝!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-13 09:30 發表
尋晚太大風踩左36km 就驚到走, 係青公根本行吾倒直線, 用吾倒tt bar. 駕bike太漂, 一有車過加大風成駕bike推到則哂, 我新手好驚.
stem upside down 咗 , 個handle bar set 平左, 但槍手太高. 要降低槍手, 是否 ...

要拆頭布到槍手下兩圈左右,捲起槍手套,外側有一5mm六角頭螺絲(無記錯你的槍手係TIAGRA),鬆開後較正槍手高度再修緊,再包番頭布即成!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-1-13 14:00 發表

係呀, 插六角匙入去入去就okay, 但我估只可較左右, 吾可以高低jer, 聽晚出車前再睇睇. 吾該.
用尺度物野呢? 我物都用肉眼去睇.
移左上下, 對brake 同 gear cable 有冇影響呢?
http://techdocs.shimano.com/tech ...

如果只係較低少少(10MM左右),學P5C27兄咁搞係無問題,因為整完後,頭布都唔會點移位,
但係要較低多過以上距離,手把同頭布就會出現間隙,稍為影響外觀,接受到當然唔係問題
用尺主要係度兩邊槍手離地距離是否相若,怕會出現一邊高、一邊低
稍移上下,對兩組線影響極少,因為原本的走線已預留一定的屈曲度!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-2-28 16:53 發表
大家渣打跑成點

跑出個PW

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-8 23:03 發表
想問下換餅問題
依家我用緊FSA SLK PRO 50/34,可唔可以只換兩塊餅轉53/39?
如果可以轉,係咪一定要買返原裝定可以夾其他牌子?

BCD唔同左,CT(50/34)盤係110mm,53/39係130或135mm,所以餅脾都要換。
換餅脾亦要同BB配合,如果相同牌子會兼容,不同牌子就要睇睇。
鏈條係原裝無cut的話可以用番;如果cut過的話,因為短左或者跳鏈,未必用得番。

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2011-3-9 21:03 發表
因我睇開本雜誌介紹用53/36黎練上斜發揮會更好,所以先想問下可唔可以齋換餅試,平平地試下都好
不過要成set換就冇謂喇,太貴試唔過
如果平路的話50+10 speed 我真係冇機會用得盡" />" />

53/39上斜練習就幾好,但係比賽就幾重腳下,所以我應該會換CT盤裝落個新架度,
反正我用53/39都用唔盡,咁就無謂咁辛苦喇!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-3-10 08:57 發表

我部TT都係用CT餅, 開頭都有諗過咁樣好似唔係幾似樣
權衡自己力量之下覺得無選錯
換Red啦, 又平又輕

我有興趣, how much呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-3-10 14:04 發表

其實鍊吾係考慮, 係比賽時最好吾好, 因為段鍊機會大.
聽人講ga jar, 買單車時佢見我新手, 叫我最好52 吾好成日拖最尾果兩飛, 佢話角度會另大餅同飛輪會比教快消耗(可能tiagra 係雞件), 同條鍊長時拉得太盡又會耗 ...

frankie兄無講錯。我有少少補充,大餅配大飛時,因角度關係,傳送動力較多用於鏈條磨擦上,影響效率。
較佳方法係用細餅配中飛或小飛

升級   41.95%

該用戶從未簽到

回復 750# 的帖子

我一向都唔見你發出過激言論,應該唔會因為咁俾人禁訪,可能係管理員/會務管理/版主按錯掣,錯手ban左你!