香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong
打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

其實我都跑得唔多, 星期二會去九龍灣, 星期日就屋企附近跑街(屯門)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-17 12:45 發表

死火.....毒癮又發作.....

使唔使幫你解下毒

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-9-16 22:57 發表
你地會唔會星期五晚踩車呀!!!

星期五要跑步... 星期日你踩唔到?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-16 13:33 發表

今個星期日 暫定 7:00 am 創新路 (kopo, 馬王),
諗住操返 10 圈。咁早你 join 唔 join 我地

BMC hing, 我見 HKCI, 有 ching 放 racing 7, $1300
連對 马牌 Ultra sport 呔 (睇相幾新淨下 ...

星期日我都會到.... 等我另行出post先

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-9-18 12:44 發表

Jason果對係咪50mm呢?

Easton 56mm
Zipp404 58mm

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-6 16:26 發表
遇請問咁多位c hing, 我想把龍頭降低, 希望減低風阻.
是不是把龍頭下d圈圈移走呢?
點先可以移走龍頭下d圈圈?
是否要再低d車頭呢?

唔難, 六角匙可攪掂
不過程序要正確, 遲d有機會見面再詳談

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-7 12:04 發表
新手又臨急抱佛腳.
今星期去買racing3
想問如果想攞個用左吾夠3個月9飛輪SRAM PG-950, 12-26出黎放落去新軨好,
定買過一個好呢? 大家有冇2手9飛飛輪賣? 定買一sett 工具用黎換cassette好?
因我估平時都會 ...

Cassette唔太易換... 要唔要果20g都係睇荷包, USD30又唔算好多錢

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-7 15:44 發表
check cannondale site 又話
DO NOT USE SPACERS BETWEEN THE TOP OF THE STEM AND TOP CAP.
咁點算呢?

打去flyball問下
spacer唔係咁用既咩? 真係未聽過
我都想知點解

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 drexler 於 2009-10-8 08:54 發表
請問一架入門公路車+玩三鐵 要多少錢,邊隻牌子好?
Giant Trc 2/3 ?  新車仲使唔使改車?
budget約under 5k, 二手都可以
Thanks

最基本要既野, 我覺得係:
單車Merida 901 $3XXX, 都合格唔會太慢
Lock鞋等可遲一步要求更好成績時再計劃
頭盔最平$300左右
跑鞋, 普通泳褲當你已有

再進一步投入, 可大可少
我成日都好強調, 運動成績同器材有一定關係
但絕對唔係必要, 使錢, 好大情度都係為左更爽, 更happy

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-10-15 16:26 發表
好似又比人昆左......
而家先知吾係105 9 SPEED. 係Shimano Tiagra HG50 9-speed Road Cassette, 11-25
因為即場都吾知, 只見CASSETTE Shimano CS-HG50-9.
點知而家上site check先知係 tiagra, 兩者價錢分別大 ...

其實105已經好耐無出9speed, 就算比到你都係幾年前既舊貨
所以Tiagra係好正路, 不過佢點同你講又係另一回事

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-11-25 17:38 發表
請問如果一架Giant OCR 3, 用左3年,
佢賣$2700, 買得過嗎?

OCR3應該係行Sora 8 speed, 車架零件都好一般, 牌子OK
入門夠玩, 如果可以平d就好啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-11-26 01:56 發表

[url=http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=54632
http://www.28bike.com/classifieds/detail.php?id=54632[/quote[/url]]

呢架真係玩得過! 手快有

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2009-11-26 10:59 發表
請問各位師兄姐, 因為我想考完試, 大約12月中尾,
買架ROAD BIKE, 所以依家都留意緊有冇二手車抵買~~

想請教各位:
1. 如果新手女仔168cm, 係唔係買細碼車(人O地話)架?
2. 如果想買架係足夠比賽用(不是Leisure), ...

果然做足功課, 901呢個價確係一個好選擇, 不過價錢要tim多少少
二手抵, 不過可遇不可求, 仲要fit size
size每個品牌計法都有出入, Merida來講s無錯了

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-11-26 18:12 發表
為左型, 抵吾抵既呢?
SRAM S60 Clincher Rear Wheel
417英鎊 = 5 383.13674 港幣
£417.38
special offer
Get free delivery with this product to Hong Kong!!
http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/SRAM_S60 ...

得隻尾鈴, 唔係特別平wor, 留港消費吧
Clincher方便d唔使用Tabular Tire, 不過又會重好多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-12-9 18:28 發表
唔好意思, 新手想問:
如果想操體能買TRAINER 定 ROLLERS好,
邊個平O的?

TRAINER係唔係好嘈, 同埋傷胎的嗎?

另外,有FD放 Minoura 850G tranier $1000 抵唔抵?
...

ching 之前聽你想買車, 唔知到最後係咪買左架二手呢?
操體能的話, Trainer會好d, 因為resistance可較得大點
Trainer唔會太嘈, V270會較850寧靜同順暢
有專用胎for trainer, 不過我又覺得用普通胎唔大問題
850震羊零售價$1780, $1000貴唔貴就睇你自己啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TRI2010 於 2009-12-10 11:21 發表
未買呀, 我仲未諗到運車方法, 應該玩唔到三鐵喇,
可能買架平平地單車+TRAINER 當健身單車係屋企練體能算了.....

想多問, TRAINER使唔使一定要公路車先玩到?

850有分D MODEL, G MODEL?? 有咩分別呀?

如果8 ...

如果未打柴的話應該睇到電視的
D同G唔清楚有咩分別... 850都開始停產啦
Mountain都用到, 有d型號小輛徑都會用到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2009-12-10 20:21 發表
想問過傻問題,  
除左 gps的表外, 有那些的錶係可以把心跳record上電腦的
thankyou

其他牌子我無咩認識, 要等其他ching答
Polar最平係RS300 標$14XX
再上係RS400 標$22XX
RS300紀錄既係max, min, avg心跳值, 而RS400就會顯示成個心電圖

升級   52.3%

該用戶從未簽到

香港買都唔會好貴, 尾鈴一隻已經1,126 g, 頭鈴951g.... 一對bora one先1,360g...
S80需要相當腳力吧

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-12-15 00:40 發表

我都知重, 但又吾想洸錢落部單車度.
所以又考慮緊s60
你又毒吓我bora one後轆有物野好啦, 不過要換咁多野..........怕怕

Bora Ultra 2表現已是公認的好
One 係 Ultra2既平民版, 重多40g, 但係就平8k
不過未聽過可以只買後轆....

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 georgemiu 於 2010-1-10 21:51 發表
毒緊自己換2010force,暫時中毒還不是好深。

你宜家用緊咩件? 昇一級我怕效果不大