香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

打Golf朋友揮手區

升級   48.42%

該用戶從未簽到

看了這個跑友重聚區好像冇人喜歡打Golf?
本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯打七號仔。看見別人用driver 打到彭彭聲,真是既羨慕又妒忌。

+1 0
上一篇︰裝晌單車後轆果舊係乜東東?下一篇︰嬌 Test

升級   48.42%

該用戶從未簽到

打Golf朋友揮手區

本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯,打七

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 tstcktt 於 2009-6-2 16:43 發表
本人三月才學打Golf, 上完堂后keep 住每星期打一次driving range, 現在都是一棍走天涯,打七

出唔晒

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

如果用3號木桿打到180-200m 已經很不錯,很多人用1號木桿都打不到200m。 Ching無師自學不怕學壞姿勢?將來再糾正過來就不容易。昨天晚上又打range,用7號仔都打到100-110m,但都不是太穩定。下星期試打5號鐵桿。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

謝謝Ching,收到!即改!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

跑步時副架"餐"點安排,要放在車上。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

我住Ma On Shan,所以去白石。平時$50/hr,假日$70/hr。你呢?

升級   48.42%

該用戶從未簽到

回復 15# 的帖子

白石比 City Golf 便宜而且免費泊車,最重要是泊車位旁就巳經是球道,不用拿副架"餐"跑來跑去。白石也有BBQ場地,但價錢很貴,我會經常帶女兒去白石 cycling, kite flying, fishing and beach walking, where is a good family gathering place.

City 好像有3層球道,在里面打波感覺很怪,完全沒有落場感覺。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

請問 Ching 用那個牌子的球桿,我用 Taylormade。聽說在深圳羅湖城買整副架"餐"連球袋一套衹需2,000元,單買球袋約100-200元,真的想去看看是否這樣便宜

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-6-7 00:37 發表

深圳的是絕對的假野, 我買2手也不買假野。

Driver 的聲音一聽就是是假野了

請問 Ching 去那里買2手桿?是否上網 bid?

升級   48.42%

該用戶從未簽到

由於不懂分真假,所以都不打算買二手桿。至於去羅湖城可考慮買球袋及其他配件如手套、球鞋等。請問 Ching 打 range 時有無穿高球鞋?

升級   48.42%

該用戶從未簽到

Ching 如懂看簡体字,可看這個 webpage 高爾夫入門課程 www.fogolf.com/book100

升級   48.42%

該用戶從未簽到

我現在衹買了幾支木�鐵桿練習,因不知golf 興趣可維持多久,如果進步不大,熱衷很快便消失,像早前上完training course 後獨自練習,越打越差,後來約朋友每星期一齊去打 range 才維持興趣,所以暫時都不花費太多去買整套球具。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-6-9 22:37 發表

建意盡早下一次場
第一次落場,用5,7,P,S , Putter 就夠了。打白Tee,當下了第一次場你就知你有多喜歡了。下了場後會知道下次去driving range 如何練,最好的初學者球場在深圳....

原本想練好基本動作及掌握到如何使用 P, S 及 driver 後才落場,經 Ching 指點後覺得有理,可能早點落場感受一下,熱誠可維持。但聽人說落場場地環境跟 range 完全不一樣,可能連波皮都 touch 不到,又怕打得太慢阻住後面的人。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

昨天晚上又去打 range ,用7仔尚可以,但改用5仔及木桿練打己經不識打,經常打波皮。看來要再上 training course 找coach 教打

升級   48.42%

該用戶從未簽到

上星期五買了5號及 P仔 Taylormade 的 graphite shaft 球桿,因之前用的是5號及7號鐵桿,很重及很難掌握 較穩定的 swing 動作。用 graphite 桿較輕及較 soft,適合 beginners like me,明晚去 range 試試是否好用!

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 超人阿四 於 2009-6-23 23:14 發表
我有兩個朋友有如此經驗:
當時落雨落到倒水咁。佢地成腳泥,兩個人擔一把傘,爆著粗享個tee度等開波。因為有對相信係情侶享前面fairway打著波”雨中慢步”,重要個男一路幫個女執姿勢。就係咁等足9個洞。又如何?
...

所以落場打 golf 都要學禮儀,以免乞人憎。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

原帖由 tstcktt 於 2009-6-23 12:56 發表
上星期五買了5號及 P仔 Taylormade 的 graphite shaft 球桿,因之前用的是5號及7號鐵桿,很重及很難掌握 較穩定的 swing 動作。用 graphite 桿較輕及較 soft,適合 beginners like me,明晚去 range 試試是否好用!: ...

昨晚試新 graphite 桿,真的較輕及容易打,打出距離亦較遠,練多幾課後 7月去深圳落場試打 feel 下,看是否真的會上癮。

升級   48.42%

該用戶從未簽到

各位Ching 如果有興趣改善球技,可參加這個 free seminar ,但可能會 sell their products after the seminar

www.g4golf.com.hk

升級   48.42%

該用戶從未簽到

工聯會在8月10日公開報名,如有興趣可參加哥爾夫球訓練班

http://www.hkftustsc.org/stsc12.htm