香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-9-20 15:10 發表
香 港 天 文 台 於 2009 年 09 月 20 日 11 時 30 分 發 出 之 天 氣 報 告

七 天 天 氣 預 報

九 月 二 十 七 日 ( 星 期 日 )
風   : 東 至 東 北 風 4 至 5 級 。
天 氣 : 大 致 多 雲 , 有 幾 陣 驟 雨
氣 溫 : 27 至 31 度 。
相 對 濕 度 : 百 分 之 75 至 95 。

會唔會有雷暴呢? 真係驚好似上次水陸兩項取消咗!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-9-21 10:50 發表 我好怕呀~ 怕係last個一個~ 唉~~ 要努力d啦~

無論係A組、B組都有幾個 heat, 即係話, 隔一段時間出一個 heat,
跟住係C組, 又有幾個 heat... 點分到邊個係最尾? 反而係C組最後一個 heat包尾ge 話, 怕真係last果一個!

所以唔係驚喎, 好似 loud ching 話, 按住自己ge 部署, 唔好亂咗節奏,
盡力去完成三個項目!

升級   100%

該用戶從未簽到

租單車ge ching/ctse 記得帶收據取車,
收據上有威哥手電號碼, 當日場地人多,
可以致電威哥位置, 方便取車!

升級   100%

該用戶從未簽到

第一次玩鐵人, 感覺無想像中辛苦...
游水項目因見到heat1、heat2起步好混亂,
所以浮在响最左邊起步, 情況好少少,
但到第二浮泡時就迫埋一齊, 開始俾人係咁踢, 抓、撞...
之後係咁俾人左右夾迫, 重係ctse 嚟添, 有幾次重俾佢襟茖水,
飲咗幾啖海水... 好彩佢地唔係游蛙式, 若果唔係都幾偒!

因為無鐵人裝備, 轉項慢咗, 但係都順利出到車,
本來想跟番原本部署, 9分鐘一個圈, 但頭兩個圈係咁俾人過,
自己又覺得真係慢咗啲, 所以後尾果4圈都快番啲, 接近8分鐘...
可惜勾唔到車, 自己一個踩, 都好吃力!

踩完單車番到轉項區, 見左右隔離啲車已經番晒, 單車項目真係如我所料,
蝕好多時間, 所以响跑步項目盡力追...
頭半程都追10個8個, 後半程只係追得2、3個, 跟住前面已經無乜人可以追...
全程用咗 1:31:xx, 減去轉項ge 8、9分鐘, 約1:22, 都好滿意!
真係唔該晒 alfred、13、kopo同 loud ching 之前的試車安排同講解,
因為有充足ge 準備, 至有今日ge 超水準表現, 真係唔該晒!

但講到尾, 游水同單車唔係我強項, 加埋啲報名費咁貴,
所以都係有生之年最後一次啦!

之後番去長跑網架步, 撞到好多ching, ctse 响度幫手,
自己就同kopo 兄、LOUD兄、13兄、newfoot兄吹水...
跟住同特登嚟打氣兼特訓ge ching/ctse:
finewong, mill, bolo, kan, 狗哥同迪迪仔ching 一齊去大家樂食飯,
真係好開心!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-9-27 17:24 發表 rockiec ching 下次都要跟你地一齊玩三鐵

因為今次屬於迷你賽事, 賽程比較短,
自己估計可以完成得到, 而且報名費一啲唔貴,
重有限量版Tee 送, 而且番到屋企再睇清楚,
個鎖匙扣重刻有自己個名, 好有紀念價值!
史波兄真係低讚, 可能事前宣傳唔係咁多,
好多ching/ctse 唔知有呢個賽事...
而且啲紀念品都係今日收到至知, 若果之前有大肆宣傳ge 話,
真係好多ching/ctse 嚟報名!

可能係第一年攪, 好多跑手唔知係乜!!
其實睇番賽事安排, 係想俾啲新手玩ge (好似我咁!!)
出年如果有得報, 一定第一個通知mill ctse!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-27 17:38 發表 Rockiec hing, 果然勁呀,租車都可以 8'/lap (approx. 33km/hr),人家踩 20-30k 的車也可能沒有這速度。 報名費也不是很貴呀,同跑步比賽差不多,因為 3 項器才比較多,平有平玩, rockiec, 我感得如果你有 ...

loud ching唔好誘惑我啦!
其實講到尾, 我都係驚中毒上癮...
玩三鐵最緊係單車, 閒閒地要過萬,
二手都要五、六千, 仲未計"補品"...
每次出車又要call van仔...
皮費唔輕, 計計埋埋可以買到幾十對鞋,
可以跑足一世!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-28 22:06 發表 史波兄, 今屇咁好口碑, 唔知下一年會唔會繼續搞落去呢. "剛結束, 再期待" 是這刻的心情!

x2, 有ching/ctse 錯過咗今次賽事有點遺憾,
明年/將來會再攪落去呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-29 01:10 發表
原來長跑網有師兄攞獎,俊兄晌混合組得第二,恭喜晒!!!

登錄/註冊後可看大圖

Congratulations x 4 !!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 eddiebuzz 於 2009-9-28 23:56 發表
rockiec ching, found a photo of you

登錄/註冊後可看大圖
.html

謝謝 eddie ching 關照, 幅相真係好正,
直頭可以做封面!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原來 overall (308) 排 121 !! 三項真係唔易玩!!

Swim

Bike

Run

Total

Position

Overall Position

0:15:41

0:51:07

0:24:59

1:31:47

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-10-3 14:29 發表 ↑個record無解喎,如果大會派excel檔,就更容易讓大家分析成績了

大會無, 呢度有...
20090927超越挑戰三項鐵人賽.rar (20.68 KB, 下載次數: 60)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-10-3 19:54 發表 Rockiec兄第一次玩都齊左一大半人,成績已經十分理想啦!

謝謝馬王鼓勵!! 自己果組都排到18, 都收貨啦!!

只係要輸俾12個女仔, 真係有點...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-3 21:40 發表 Rockie兄同小弟一樣係地庄鐵人,成績超強!!!

大家都係盡力去馬, 我已經係極限啦!!

只係轉項蝕咗裝備, 用咗唔少時間!! 無計!!

乜嘢係"地庄鐵人"??

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-4 00:21 發表 請問史波兄個排係咪要自己搵人刻時間??

DEE兄果然心水清, 原來個牌唔止有名, 重有時間刻埋!!

睇怕依家都幾難刻番, 除非史波兄再重新做過一批,
等我地去拎!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-3 21:42 發表

仲要多謝馬王兄同高寶兄既指導,真係玩得好開心,ITU 大家加油再創佳績~~

"原來 overall (308) 排 121 !! 三項真係唔易玩!! "

三鐵對我嚟重好遙遠, 唔止要練跑步, 重要練游水、單車...
依家練跑步都已經死死吓! 真係無乜時間再練埋游水、單車

今次都係抱住見識吓ge 心態去參賽, 賽前游水同單車都只係咁依練吓!
諗住都係食老本, 去得幾多得幾多!

若果出年史波兄再攪ge 話, 可以再諗諗!!

Dee兄有興趣轉玩三鐵, 就一於去馬! 講唔埋會大有作為!!

升級   100%

該用戶從未簽到