香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   49.45%

該用戶從未簽到

1. Kin (短途+無單車)
2. loudspeaker
3. BMC
4. 孱鐵
5. cfchan
6. leefs (接力)跑步或單車
7. Kopo1128
8.
9.
10.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

星期六(1/8)早上有無得諗? 有就可以去粉嶺泳池玩下!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

為方便統計,人工智能系統立即啓動,請先複制->回覆->貼上->加上閣下網名,多謝合作!

1. Kin (短途+無單車)
2. loudspeaker
3. BMC
4. 孱鐵
5. cfchan
6. leefs (接力)跑步或單車
7. Kopo1128 (A 線)
8. franklcf
9. 瘋瘋 - 人一世物一世, 點都要玩下, 各位救生員, 游水項目時睇實d小弟唔該!
10. key
11. 大圍新跑手 (會玩B線, 但係怕游唔到200m, 要操上水先得)
12. 花DEE A線

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 10:57 發表

今次3鐵我就係第2次用lock鞋........pk就pk啦, 我有30分鐘用lock鞋經驗同3次踩roadbike經驗.
大家如見到有位 紅giro + 白caad9 + 白sidi + 紅黑3角泳褲 勁慢既危險駕駛者踩單車, 請盡量避開. 因此人極度危險, 切 ...

FRANK師兄, 大家咁話!!! 希望唔同heat啦!!唔果唔係就炒埋一碟gala. 今次係我第一個三鐵比賽, 你呢?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-9-2 10:29 發表

去比賽場地呀~~

各位初次玩3鐵師兄師姐請留意:
已聯絡租單車及頭盔公司並取得共識,而該公司曾多次協助鐵人賽單車租賃事項,經驗豐富。並且會負責來回運送單車及頭盔,免却各位為租單車而煩惱。 ...

我已有單車, 想同大家一齊去比賽場地試車. 不過, 我對單車呢家野都係新手, 所以抱歉未能提供太多硬件方面的意見, 但"細己"都好專業, 一定幫到你地. 不過希望可以提供一些比賽場地踩車及轉項的小貼士, 因為我之前都有在這裡比賽過三項.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-3 12:57 發表

我放 1 点 , 可以 join 食 lunch. 科學園入面間  "大+樂"
幾舒服下 , 門口可以擺單車, 可以睇到 d 車 ,

我12點左右一定要閃, 因為約好屋企人下午去超悶廸廸尼.... loud兄, 你可以接力教大家踩車秘訣.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-7 10:26 發表

kopo hing, 腳瓜 long 同 "黎拫" 不相伯仲架,
31, 32 應該無錯 ,  rockiec hing 跟到都唔錯下 ,
勾車一定省力好多 , 但一定要小心 , 一定要對前車
有信心及要經常留意前車車手動作 , 萬一有乜 ...

我都唔想隻大肶同小腿咁鬼粗架.  我買褲好慘架, 成日要就大肶位. 以前有肚腩都仲容易d. 而家簡直....... 其實有無辦法令佢幼番dd.

rockiec hing踩得都真係幾快. 因為佢全程在我後面兩個車位左右. 不過要注意唔好太用盡力谷, 否則在跟隨的5km跑會好容易爆.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-7 22:33 發表

收到, 因為第一次玩鐵人, 乜都唔識, 所以胆粗粗試下死跟,
都想睇下對腳有乜反應... 因為第二日有泰基盃比賽, 所以無出全力...
我諗當天可以keep住30k/h, 留番啲力跑5K!

kopo ching 禮拜日會唔會再 ...

如果星期日踩車要好早開始. 因為我9點就要走.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 09:21 發表

x 2, 都係用蛙式游架乍....目標唔包尾...
但係堅堅同我講呢個目標好難達到...

瘋兄, 唔使太驚會大落後喎!! 200m的自由式平均需要3-4min. 如果你做蛙式, 不是太差的話, 可能只會慢1-2min. 以你跑步的速度, 隨時sub4min/km, 2k都唔使8分鐘, 應該可以追到有突. 至於單車才是決定性. 你要踩18km, 如果你每km踩快些少, 由於基數大, 你好容易攞到好成績. 相反, 如果踩得慢, 分分鐘甚麼優勢都沒有了. 所以你應該練一練單車才對. 不過, 以你的功力, 你想包尾其實都應該有d難度.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 bunnywong 於 2009-9-10 23:36 發表

其實安5安全呢?可能一千幾百架喎

好多選手d 單車都萬萬聲, 又係就咁放响度, 查實佢地仲驚啦!! 單車"tart"左都仲可以踩下, 眼鏡的話, 分分鐘得物無所用. 我諗應該唔會有人偷. 不如你擔心果日副眼鏡擺得唔好比人踼走左或者踩爛仲好啦!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

多謝長跑網2工的CHING CTSE . 你地的出席令比賽生色不少.

今次主辦單位亦籌辦得非常出色, 如嘉年華會般, 十分享受. 對推動三鐵有一定的幫助.

雖然是次比賽只游500M, 由於單車路程較半奧距長7KM, 所以設目標時間為1:30. 今日海面很大浪, 加上很多人一齊起步,令之前練的TI泳術完全不能發揮, 後改為HIGH ELBOW的泳式, 一來在大浪的地方可較穩定, 更重要是可以保護面不致被踢致口腫面腫 . 由於太多人, 腳部經常被按下, 以致游得十分吃力. 到第一個浮標時, 情況較為改善. 到回程時, 由於食正D浪, 游起來較省力. 最後應該在10分鐘內完成500M. 單車方面亦可按原定計劃約8MIN/LAP完成. 當中鈎了潺鐵兄的車兩個圈左右, 不過最後都被放LUCK.  最後到跑步時, 由於聽LOUD兄建議在單車最後的500M改大餅,使雙腳放鬆. 到下車時沒有了上次的作抽筋現象. 雖然雙腳沒作抽筋, 但之前的2KM跑起來都覺辛苦, 之後便有所改善, 開始可以跑得較輕鬆. 到最後200-300M, 感覺到後面紅色鐵人衫的CHING在發力想界我. 於是一鼓作氣, 以高速跑回終點, 逃過被界的命運, 最後以1:27:57完成整個賽事. 比目標時間快2分鐘. 不過回終點後, 可能跑得太快的關係, 竟然跑到之前飲的水都嘔出來, 瘀爆!!!

之後, 一家人到場打氣並與李致和合照, 真開心. 之後與LOUD兄, DEE兄, EDDIE兄, 馬王兄, 13兄去大家樂食早餐+吹水, 完美的一天, 期待10月ITU再接再厲!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 R.T 於 2009-9-29 22:56 發表

當日看到著Sportsoho衫攝影師與著橙色衫工作人員嘈 , 係第一批運動員上水時發生的

我當時在場看到整個情況. 當日, heat1的第一位健兒已游完水, 到達上水區, 下面的工作人員大叫上面的工作人員準備. 正當其時, 一位著住sportsoho的攝影師突然衝出綠色跑道並橫過跑道, 企圖往對面拿一個較佳的攝影位置. 由於運動員從上水到那地點可能只幾秒鐘, 這樣可能會發生意外, 而當時的工作人員可能不知道他會否又再次衝出跑步, 於是大聲喝令他離開, 不准他繼續拍攝. 當時sportsoho的攝影師表明自己是大會的攝影師, 但工作人員以他要保持跑步暢通無阻是主要責任, 其他甚麼攝影師他都不予理會.

其實當時又真係幾緊張, 當時的運動員如果再快d真的有機會和攝影師撞過正著. 所以當時的工作人員把攝影師驅趕是有足夠理由的. 我亦明白攝影師要捕捉至正角度的心情, 所以下次要預先選定位置. 萬一真的運動員與攝影師撞埋一堆, 情況真係不堪設想.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

睇大會成績, 我同96號都係1:27:54衝線, 不過我睇番D相, 96號遲過我少少衝線, 但佢竟然排29, 但我排30. 何解??

另外, 由於自己無記錄, 我最想知道的游泳及單車成績竟然無左? 唔通工作人員記漏左? 無癮..............

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-3 12:28 發表

96 個位 ching, 鉤左我 4-5 圈,省了不小力,
他跑步好快呀,追回不小時間,高手。
大會沒有用 chips, kopo 兄可以寫 email 通知
大會糾正,返正這成績是 provisional results
未確認。

呢個96號真係跑得好快, 臨終點前佢離我都成20m, 但感覺佢愈跑愈快, 所以都出晒飲奶之力跑, 最後都係僅僅唔使比佢界.

loud兄, 你都妁幾心水清, 睇到咁多錯處. 不過唔用晶片, 一定會多d錯gala.

我已經email左去,仲加埋我先衝過終點的相去做証據. 希望攞番好少少的名次.

預祝loud兄明天水陸兩項有好成績!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

大會已回覆我並接受的的解釋, 將會更正我的名次. 至於游泳及踩車的時間就無能為力. 唯有以後比賽轉項記得大大聲叫出自己的號碼. 不過都欣賞大會反應的速度.