香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2010.1.17 中國沿岸馬拉松 (China Coast Marathon)

關閉 [複製鏈接]

升級   77.6%

該用戶從未簽到

250 蚊已過數.......有得跑...

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我都係跑第一次全馬.... 不求跑得快, 但求跑得晒.....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

日前在白臘路口出事果位跑友, 佢個名仲係 Entry list 上, 應該係要準備參加今次中國沿岸馬拉松 . 大家跑過都祝福佢得到安息啦...

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我都未收到 Email

升級   77.6%

該用戶從未簽到

各位 ching,

如果要驚, 驚就兩份. 小弟都係第一個全馬.

我其實 2009年正式第一年參加比賽, 接受訓練. 記得自已膽粗粗報渣打半馬, 無訓練下一百八十幾磅去跑, 結果超時完成, 在終點倒下比人影左相, 未到中年換來如此光景, 換來千萬個不甘心....

一年來, 結果重重難關重重過, 由第一個慢跑 1 小時 14 分完成 10 k 到 12 月用 58 分鐘. 由 3 小時 12 分半馬到跑左兩個 2 小時 20 分內的半馬, 直到跑完 30 k 石崗, 每一次之前都對自已有疑問, 最後都能順利完成.

對我而言, 今次是新的挑戰, 我自已都有懷疑過自已, 加上左腳帶傷, 今個星期已敷了幾次藥, 所以去與唔去, 我都經常問自己.

但思前想後, 跑全馬是我的整個進步過程目標之一, 當然今次唔跑仲有好多次機會. 但係若果我做左逃兵, 咁今年所付出的一切, 面對困難, 遇長越強的氣勢, 就咁玩完. 我可以搵一百個原因缺席, 但要出席就只有一個原因就足夠.

所以無論如何我都會出發, 希望最終站在終點上, 那怕最後真是要用六小時或以上. 若果真要倒下, 我都要跑到能力最後一步. 若果唔係就對唔住自已, 與及身邊鼓勵過同幫助過我的朋友.

願與各位 ching 共勉之....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

剛剛拆左紗布, 應該無大問題... 明天一定努力完成賽事....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

出發啦. 大家加油........

升級   77.6%

該用戶從未簽到

恭喜所有完成賽事 ching ctse.

我自已用了 5 小時 52 分完成, 好彩趕在關閘前"埋周", 唔係就慘啦.

我前段用了 2 小時 20 分, 但一回程就開始小腿輪流抽. 因為結果都係後段要做回步兵, 回程計算以安全完成為目標, 結果都慶幸取得人生第一個全馬.

跑完後自知基本功做得不好, 狀態與傷患是有影響, 但去到半程就抽, 連上次 30 k 都無試過, 確實要好好檢討之處.

無論如何, 自已終於有幸加入全馬大家庭, 下次一定要更努力....

升級   77.6%

該用戶從未簽到

Anthony ching,

說來慚愧, 我只是新手極慢腳一名. 我記得去年剛跑比賽時會聽 MP3, 希望音樂可以較輕鬆渡過. 後來聽 ching 講要學識聆聽身體的聲音. 而家每次跑, 我都會自已不斷同自已傾計, 自言自言, 不時比鼓勵自已, 其實由 10k, HM, 30K 到昨日 FM, 都係用呢個方法, 同身體做好朋友, 才一關又過一關, 結果每次都做自已估唔到的事. 我相信再比 84k 我, 行唔行得晒一回事, 我都係同樣都係咁做.

但係過左今次比賽, 明白跑步係無捷徑, 要跑得完唔難, 但要跑得長同快, 另無他法, 相信要做回基本功. 我貪心再跑埋今次渣打, 就修心養性, 做回一個好學生, 從 base building 重新開始做起, 希望出年唔駛捱 6 粒鐘咁辛苦.

Kin ching,

我知道入北潭涌入口要去遊客中心申請, 但再入水塘區就更麻煩, 要駕車入去有我認識會有兩個方法, 一係裡邊居民, 一係有政府 Pass, 有無其他方法就唔知道啦.

Colemen

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-1-18 12:18 發表
記錄: 18 Jan 2010 - 42.195 km  3 hours 54分 (平均 5.54 mins 1 km)

曾經聽過唔少人都咁講過中國沿岸馬拉松全馬是最難熬的, 我自己最長跑過聯合國兒童基金會半馬 (1 hr46mins), 越過 21 km 對於身體是未知的事, ...

Matthew Ching,

第一次全馬就 sub4, 衷心敬佩...

如你所言, 汗水沒有白費...

Colemen