香港長跑網  - 長跑長友

樓主: tsw01
打印 上一主題 下一主題

美津濃Wave Rider 11

升級   0%

該用戶從未簽到

美津農仲有大把好野喎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-9-24 23:13 發表

報告師兄:
小弟是雙用性的,不太很專業,跑開 7 k - 10k only, duck平足 ~ ~.
聽人說 "duck平足" 應用 " w inspire 4" 較佳!

多謝哂師兄[您] 友善的幫忙也!
619敬上

不過你個問題很專業 hehe ,  吾錯, 如你有偏平足, inspire 比 rider 會更適合的 . 不過不能完全解決你的問題 . 因為inspire係for d 低弓腳型的, 最好加適合偏平足鞋墊. 另外, 我覺得 NB d 鞋可能會岩你d , 你可試試

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-9-25 22:37 發表

回師兄也:
NB 邊隻款好呢,給少許建議,唔該你啊!
感謝,感謝 inG.

其實我只著過一對nb 跑山的鞋, 感覺比較平的底(弓位比較低). 亦問過朋友(他著著過很多對nb 的鞋) , 結論是nb 一般比較平的底來. 所以叫你試試而已.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2008-9-25 15:13 發表
我都是平足,問了Sales 佢話Inspire for 高弓或平足,所以買了Inspire 4 跑了1次大約12,13k,覺得Aero 好D,可能是第一次用吧....  但因我很多時間會跑街,所以都會用Inspire 跑....

以我所知 高弓 與 平足(平足是接近低弓的) 是相反的 , 是嗎

http://www.mizunousa.com/Corporate.nsf/WebPages01/D2063D2B4D3C079285256ECF00509CE6?OpenDocument

而mizuno 是分三類 的 neutral , control , support , 我想應選support  這類. 而我不知 aero 是否 support 這類來. 最簡單都係自己試下那對好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ming_geo 於 2008-10-2 12:20 發表
用 Rider 11 跑毅行者是否 ok ?

跑第三, 四段, 吾太得的, 我用對舊的 rider 試過 . 兩, 三次會打柴(鞋底d x10 膠脫晒). 因為你指明跑, 第三, 四段碎石路, 跑起上來, 對鞋底負擔好大.

就算你想做十五個鐘內, 都吾駛一對走天崖的. 頭八段用對跑山鞋, 係荃錦坳再換對跑鞋都吾會花太多時間. 到時你用rider 來跑九, 十段, 你可能會厭

太厚啦