香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   7.37%

該用戶從未簽到

應該要答既上面都答哂..
如果仲要補充既話就係如果你平時會執相既話
加ram未必會直接提升到好多
你而家a腦 行兩條dual channel=1.5GB 一般XP都夠用
就算換左800你都係行667 加上而家RAM價上升..
買過2x1GB($26X)效能又唔會差太遠
買2x2GB($50X)又實質得3.25GB
加上DDR3價錢回落到同DDR2只係差幾十蚊.. 你之後換電腦都好難再用番DDR2..
你需要既可能係換一張好小小既DISPLAY..同埋清一清部腦無用既野 AND S/W, 同埋做下磁碟重組..

漏左:
其實重裝XP=/=FORMAT
嫌慢又唔想煩可以直接重裝一次 然後裝番D常用S/W就包你爽歪歪

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-9-26 12:04 發表
其實 4G RAM 在 XP/Vista 32-bit 系統下多出來的 1GB 又不是完全無用, 只要安裝 RAMDisk 程式, 就可將 RAM 當作臨時硬碟用,  將臨時硬碟用於下列地方, 系統一定會行得快左:

1. Windows 中的虛擬記憶體 (Virtual M ...

我而家都用緊
但係最好唔好學個教學咁用黎放TEMP.. (除非你有8GB RAM可以分一半俾RAMDISK 可能以下情況就少D出現)
因為只要WINDOWS要處理大過RAMDISK容量既FILE就會有問題
例如 MSN收FILE 無論你HDD有幾多剩餘空間 都會話你硬碟空間不足而收唔到
同埋開機開得耐(eg開足一日) 咁儲得太多cache ie/ff d/l野既時候都會有同樣問題..
不過呢個問題就可以用d下載s/w解決到既

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-1 23:57 發表
咁大鑊...RAM唔多穩定咁播...

Pa爸抹完地下既血後,可以試下開機時禁 del 入 BIOS
Advanced > Chipset > NorthBridge Configuration >
DRAM Clock/Timing Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調 ...

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 23:58 發表

只能大約估計個"可能"既問題..得閒試下...

1. cpu問題,太熱(因機箱散熱唔好),所以係你關機換ram其間涼左d所以再boot得起
    你將部機個"側"面打開,比佢易d散到熱,睇下用幾日有無改善...
2. ram有問題  ...

我都覺得唔係1就係2..
要check溫度既話可以search&dl coretemp
再開番你平時會用既s/w 再check番個溫度
如果唔關溫度事 會唔會係你個os裝得太多野/用左好耐?
我以前都試過xp用1GB ram基本上每個月定期hang機 提我reinstall xp
果陣我又未識用ghost
結果xp個cdkey我成條曉背哂..

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-3 09:23 發表

我都諗過軟件的問題,不過軟件問題可能有,又可能無,現階段未能確實。但肯定的是,硬件係有問題,如果唔係,無理由Hang左機開唔番機的。

其實除左RAM同溫度的問題外,我都會估火牛有問題。卓卓話火牛風扇會轉 ...

如果火牛係唔足火.. 咁就係一直都有既問題黎啦
而唔應該係突然出現 除非近期換過DISPLAY/加過HDD
當然唔排除有零件老化呢種屈機原因

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 15:11 發表

kwokaj兄

歡迎...又多位機友...參與討論...
雖然各位既意見我未必完全明白...但能抽空回覆...小弟萬分感激...  

parco爸唔洗咁客氣..
小弟自問跑齡不足
只係腦齡>>跑齡..見到呢度有塊版講下電腦問題,
咁幫到手就幫囉 幫唔到手就當學下野

parco爸你b腦既問題都幾神奇下.. 我都未聽過加左ram會反而慢左..
你可以試下dl cpuz(一search應該第1個result就岩,免費軟件黎)
然後cap番mermory同spd呢兩張圖上黎 俾各位ching參詳參詳
如果你用緊舊setting既 最好新同舊都貼埋上黎啦

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-3 18:19 發表

kwokaj7389兄無錯...ddr2 800 即 ddr 400...速度

但parco爸塊板p5vdc-mx最多support ddr2 533/400
而執相時句warning似係ram有d兼容問題,咁塊板插ddr2 800落去應該自動降去max ddr2 533行...
所以提議人手 ...

但係如果你講DRAM freqency
DDR2 533既"DRAM freqency"係266(MHz) 400就係200(MHz)

你都講得無錯 可以試下降頻會唔會好d
不過如果要降頻先行得穩 咁似乎有點本未倒置
因為原本就係為左快先換RAM..而家反而要降頻

不過而家PARCO爸提供既資料都唔係咁足夠, 都好難推到係軟定硬件出問題
因為果句"唔夠資源空間"都幾含糊下..

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-3 21:00 發表

唔該哂狗哥同Andrew ching 先.

硬件list 係:
火牛 係跟 機箱 = 雞牛
底板: J&W RS 780UVD AM2+
CPU:AMD tm 64 X2 Dual 5400+
display = 跟機
ram 同 harddisk 要拆機先知,遲少少update 上黎.

咁好大可能俾awyh兄講中啦 真係隻牛既問題
你一直用都無事可能係你部腦本身功耗唔高
加上日子有功 隻牛可能真係老化左

而家只要你check埋溫度(可以用coretemp呢個s/w)如果排除埋溫度過高呢個問題
十之八九都係因為隻火牛啦