香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問各位ctse 跑步所用既防曬產品

升級   0%

該用戶從未簽到

在下做法.. 跑步前會茶 vaseline 在額頭..眼邊..總之有機會汗水會入眼既地方..咁 d 汗水就唔會入眼了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yingyinghistory 於 2009-9-29 10:48 發表
咁大家長課既時候會唔會中途再補搽防曬呢?

ctse.. 你的長課跑好長時間嗎 ?!
茶 d 高 SPF 既防晒咁就可以唔駛補...

btw... 跑步至緊要輕便...拎多樣野盞麻煩

升級   0%

該用戶從未簽到

在下想問..其實所謂防晒係未只係防止晒傷... 皮膚依然會晒黑的 ?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-9-30 08:20 發表
ee 咁 d vaseline 會唔會入眼架?

下 ? 我完全無想過會有呢個問題 ....
可能長時間會令 d vaseline 乾晒之後... 出汗時會再次有汗入眼...
但我相信所謂長時間可能一個上午... 當然都 depends 茶幾多上面

凡士林本身係油性.. 凡士林要溶為液體或者被汗沖散我相信有一定難度
茶一層響塊面度...d 汗水遇上油就會溝唔埋... 由其他無油既地方流走... 咁就唔會入眼

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yingyinghistory 於 2009-9-29 15:51 發表

咁跑完步會唔會好難洗得甩d vaseline?

我想用普通洗面膏咩都甩.....
原帖由 yingyinghistory 於 2009-9-29 15:51 發表

其實我跑得好短, 因為初初開始無耐
不過我係好易黑既人, 又易生雀斑囉

哦... 原來係咁..
晒黑唔打緊... 晒到出雀斑才麻煩
幸好我天生皮膚黑... 所以無呢個煩惱
我去日本沙灘時.. d 日本妹黑得來好均勻.. 我好想知佢地係用咩防晒
原帖由 yingyinghistory 於 2009-9-29 15:53 發表

例如去海灘咁, 隔兩個鐘補一次防曬, 係真係可以唔黑架!!!

咁跑緊好難度住兩小時補一次妝...
唯有跑快 d