香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010.1.31 心晴行動慈善跑十公里賽

關閉 [複製鏈接]

升級   30.2%

該用戶從未簽到

http://www.jmhf.org/10km2010/

比賽資料         
比賽日期:        2010年1月31日(星期日)
集合地點:        東涌東薈城名店倉露天廣場
集合時間:        上午6時30分 至 上午7時45分
起步禮時間:        上午8 時至 9 時(分時段起步)
比賽時限:        2小時
比賽名額:        3,000名(先到先得, 額滿即止)
截止報名日期:        2010年1月6日(以郵戳日期為準)
賽跑路線:        東涌東薈城名店倉露天廣場(起點)→ 東涌海濱路 → 白芒 → 牛牯塱 → 田寮 → 紅花顏 → 亞婆塱 → 黃公田 → 銀礦洞 → 窩田 → 梅窩遊樂場(終點)
(挑戰全長10公里,中段路窄,並需上山約180米高的考驗)

(由白芒村至梅窩的一段山徑,命名為「香港奧運徑」,
途中經過有200多年歷史的鄉村,
參加者除可感受鄉村文化及獨特生態環境外,
從而亦可關注環境保護的重要性。)

頒獎地點及時間:        上午11時30分於梅窩遊樂場
報名費:        個人組別HK$190�團體組HK$550�中學組HK$190

+1 0
上一篇︰香港長跑會第32屆香港地標半馬拉松相片 photo by龜速行下一篇︰CAT報料

升級   30.2%

該用戶從未簽到

另外, 同日(2010.1.31)有

"香港糖尿聯會健康長跑2010".
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6557&extra=page%3D1

"屯門區長跑比賽"
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7028&extra=page%3D1

升級   30.2%

該用戶從未簽到

由白芒村至梅窩的一段山徑,命名為「香港奧運徑」,
途中經過有200多年歷史的鄉村,
參加者除可感受鄉村文化及獨特生態環境外,
從而亦可關注環境保護的重要性。

就係指呢條路:
http://www.youtube.com/watch?v=DgejmDwvrDU

升級   30.2%

該用戶從未簽到

係呀, 段路真係好窄, 所以我諗都係欣賞沿路風景/挑戰斜路(180米上斜)/做善事既心情去跑, pb還在其次.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

睇過地圖,
- 前4km全應是平路,
- 5km上落一段斜 (50m高左右),
- 6km上山180m高
- 7km到山頂, 之後開始落斜.
- 到8km開始下山150m
- 8.5km之後應是平路.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 thehealthwoman 於 2009-12-3 17:33 發表
做左實地考察, 影左d相, 大家可以上去睇睇:
http://www.sportsoho.com/pg/match/read/269498/

anyway, 我支持心晴, 點都會報呢個賽事.

我係擔心條路有幾段太窄, 名額上限定3000人似乎太多, 尤其7-8k山路, 一定慢, 好易塞死哂條路變百萬行.

另外, 聽聞應該有行李托運, 但係由東涌到梅窩, 我唔知佢點運過去 (我唔知愉景灣有無車路去梅窩, 希望唔係由東涌道經嶼南道上, 否則我擔心跑完有排都未拎番行李, 唔好忘記入東涌道要有許可證, 唔係架架車都可以入到去).

主辨機構係呢方面要諗諗佢.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

我都寄左信啦!

人工智能自動報名系統:

1. lumix
2. saki
3. momo
4. thehealthwoman
5. purejoey
6. amos
7. Gary-Kwan
8. vaio
9. 得得地
10. chisuet

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2010-1-24 23:58 發表
小弟想法:
1. 主辦單位第一次搞長跑比賽,搞賽事能力需要觀察
2. 同日另有幾個比賽,分薄了參加跑手
3. 比賽地點較遠
4. 獎項含金量不足
5. 賽道不正統(據官方指,賽事實際只有9.4K,中段路窄,並好似需要上山 ...

主辦單位無錯是第一次搞長跑比賽, 但協辦機構都有搞過一些比賽, 但都以長途遠足為主.
而從佢地分發跑手包的處理手法, 算是合格. 而家唯一擔心既係寄存既行李由東涌運到梅窩會唔會趕得切.

人少的其中一個主要原因, 正如你所講係同日至少有6個長跑/跑山比賽 (心晴, 屯門, 糖尿, 蕉拚, 善寧, King of the Hill), 人數一定會分薄左, 而且佢公布的時間算遲(屯門同糖尿都比佢早) 而佢既網上登記出了點問題, 間接也影響參加人數.

這個一來不是完整的10k, 二來要上山下山, 所以不算是造pb的理想比賽, 但若如上文所講只得550人參加而每組各有15個獎, 對於那些有實力而未奪過獎的ching ctse, 呢個係大好的黃金機會.

昨日拿了跑手包, 有好多女士岩用的物品(包括面膜, 洗面奶, 防晒霜之類), 但件衫摸上去好似唔係快乾物料且較重身, 所以我多半穿回長跑網衫出賽.

如果今年搞得好的話, 下年一定參加.

各位ching ctse到時見!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

人工智能自動報名系統:

1. lumix
2. saki
3. momo
4. thehealthwoman
5. purejoey
6. amos
7. Gary-Kwan
8. vaio
9. 得得地
10. chisuet (0119)
11. gchanch
12. eddiebuzz
13. chairman (0465)

大家記住當日著長跑網衫wor x 2~~~

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-1-27 12:51 發表

想問師兄/姐, 知唔知啲路難唔難行/跑 ?
會唔會好似梅子林咁, 咁逼咁難易 PK ?
跑完之後, 去到 Mui Wo 點算 ?
係咪有車返東涌 ? 行李喺邊邊攞 ?

謝謝 !

其實我都未跑過, 看片段有些路徑只能容納兩人並排而行, 有些路段要上樓梯.
但從另一個討論區的資深跑友得知, 賽道比起一些在引水道進行的比賽要闊一點.
至於上斜, 聽他們說對資深ching ctse應不太難.

對我這些賽事經驗淺的跑手, 如何配速及保留氣力才是關鍵, 前面爆得太快後面上山就會無力, 但若過份留前鬥後到上山時就會塞人.  

可以肯定的是行李會係梅窩攞, 亦唔會有專車返東涌, 要自己坐大嶼山巴士返東涌或坐小輪返中環,
(唔知有無車去愉景灣, 有的話就可以係愉景灣轉快船)

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-1-28 16:48 發表

我啱啱過咗去探吓路.
頭三四公里, 係由東涌地鐵站,
經過咗大型屋苑, 再穿過油站, 沿住地鐵路隔離跑.
過咗隧道之後, 就會去到白芒, 之後就開始上山嘞 !

上山 ...

多謝分享.
你有沒有見到"紅花顏"的標誌?
對照地圖, 紅花顏應是最高點, 之後就應是下山路段. 如果唔係仲有排上山.
我早前也有針對性的斜坡訓練(在寶雲徑斜路上寶雲道一段)
但樓梯我應該不會跑了, 反正我習慣了"揇級"上樓梯, 百多級樓梯唔算多.
反而下山我有點擔心, 聽聞多彎, 又有村屋會阻視線.

早前post過一段片, 如你未看過可按以下的連結.
http://www.youtube.com/watch?v=DgejmDwvrDU

升級   30.2%

該用戶從未簽到

祝大家順利完成, 做到好時間!
各位明天見!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

恭喜chairman ching青年組奪冠!

另恭喜eddiebuzz ching及另一位ching 攞獎!

原帖由 得得地 於 2010-1-31 12:13 發表
點解我覆唔到嘅 ? 打完又打啲字冇晒.   

My time ~ 62:26   

要同大家 say sorry, 因為之前俾錯咗料俾大家.   

原來 [奧運林], 唔係 [奧運徑],
我之前行錯咗, 嚇親 ...

無需自責, 反正大家都不熟悉新路.

條路沒想像中難跑, 雖然上180米山的路段都係跑下停下, 目的都是為了保留體力在下山及最後一k平路衝刺.

我不習慣下山及下樓梯路段, 怕傷膝, 於是被人係咁過頭(我也很識做走埋一邊).
本以為如website所顯示只得9.4km, 所以一去到平路近9k位都開始全力衝刺, 但好像跑極都未到終點, 之後就慢番落黎.  

我的心跳錶顯示是11.3km(而上一次Unicef的10k 是10.3k, 期間沒再calibrate過, 而我在跑馬地外圈石屎地1k就心跳錶量度為1.40-1.41km, 以10k計心跳錶誤差頂多200-300米), 所以有理由相信這條路不只10k (男子壯年組冠軍46分幾, 即使計算上山下山因素, 若真只有10k距離, 時間沒可能這麼慢)

我過終點後忘了即時按停心跳錶, 到記得按時間停留在61:58, 推算應該是剛好在一小時左右完成.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

再一次恭喜 chairman, eddiebuzz 同 Raymond ching 攞奬,
尤其chairman ching昨日生日, 這個獎應是不錯的生日禮物!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-2-1 13:31 發表
半裸婦伏屍大嶼山山頭 失鼻子胸肌 不排除遭侵犯

大嶼山
白銀鄉山頭昨早發現一具半裸女屍。

大家有冇留意新聞...   白銀鄉.
唔知係咪擒日跑步有經過嘅白銀鄉 ?!   

看電視圖片, 女屍位置在草叢, 且似死去多日, 我們因專心跑步而未能發現也不為奇.
換個角度看, 若是不幸遇害, 而家發現左總好過永埋草叢.

希望死者早日安息, 沉冤得雪.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

Thx. 我第30.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 hobbywet 於 2010-2-11 23:26 發表

感覺可能佢地係慈善機構,工作人員大多係義工.當日好多攝影師,雖然話UPLOAD 需要時間,但似乎耐左D

仲有, 其實佢地可以早一點公布結果, 大部份既比賽都係比賽完結之後一兩日就上載, 無需等收齊晶片才出.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

收到證書啦. (用循環再用公文袋好環保, , 不過就附帶數張宣傳單張)