香港長跑網  - 長跑長友

樓主: KingSimon
打印 上一主題 下一主題

唔該大家幫幫眼........請問邊隻顏色靚d丫?~~~~~~

升級   51.05%

該用戶從未簽到

ching呢個投票好頂癮,我都投下票先。
我係舖頭睇過,紅色好dry,藍色較鮮,
我喜歡藍色,不過都係螢光綠色(lime)最正。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

Ching,運x家的確入了幾款螢光綠色既model,全部都係traning shoes,
Cumulus 11肯定有,我自己有對white/red,一見對white/lime就好鐘意,
況且Cumulus好岩我腳形,即刻買左,呢對white/lime樓上舖都未返貨。
另外個model睇鞋形可能係Nimbus or Kayano,唔太sure,閒時不妨去運x家睇睇。

White/lime真係好正,可能係我既偏好,隻色同以下條link隻色一模一樣

http://www.asics.co.jp/running/products/A/3/detail/~TJG648

升級   51.05%

該用戶從未簽到

Adidas就真係出左隻全螢光綠既跑鞋,
Boston同另外一個model,正到癲,
不過從來未著過Adidas,唔敢買。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-1-26 00:43 發表

我第一對+唯一一對跑鞋就係adidas,係adizero LT,我覺得好輕.....不過因為保護唔夠,我個右膝外側傷左lu-.-
我果對都幾kum用!!~跑左我諗....300km掛~~個底冇乜蝕到,幾好!~可能因為我輕啦...我得44kg....

ching,真羨慕,我足足69kg,重你一半,減極都減唔到。
你44kg咁輕我諗唔使著kayano,似乎重身些少,買對輕身
些少練長課都ok丫。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

1000km似乎誇張少少,反而600-800km應該較為合理,
不過你咁輕,相信亦唔多會拖腳跑,咁又真係可能長壽少少,
去唔去到1000km就難講。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 驚青 於 2010-2-2 23:03 發表

ching一定著過呢.
想請教有冇邊只跑鞋可以有1000km?

kayano我冇著過,不過一般認知跑鞋既耐用里數係600多公里,
上星期聽蔡達明同寥志強個talk話400里,唔知佢講公里抑或英里,
我估係英里,計返都係6百幾公里,講既係避震,唔係計鞋底蝕晒未。

不過耐用程度我諗都因人而異,我68kg著係600多公里,我諗樓主44kg
著多2、300公里亦未常不可,如果成日跑長課,跑到尾拖住對腳跑,係咁
磨對鞋底,相對蝕得又比較快,耐用里數較少也不為奇。

1000km?我都想知,個個月跑200km都起碼捱5、6個月,兩對輪流著一年
都唔使換鞋。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 KingSimon 於 2010-2-3 16:51 發表

唔該晒!!~不過你每個月都跑200公里咁多既.....每星期跑3次@@?...每次跑幾長距離架@@~
我之前跑得比較密都係每月100km以下= =....你真猛....

ching,講猛未有耐論到我,只係呢度都大把人跑得快過我耐過我。

我報了渣打全馬,而且都係1月先build up到200km,每星期5、60km
其實唔算多,,岩岩先聽蔡生講全馬要每星期80-100km,真係死火得。

我怕腳傷,每星期只跑3、4日,唔玩speed work,好多都係junk miles,
一日1x km,一日約2X km,其餘果1、2日跑8-10km,岩岩湊夠5、60km。

升級   51.05%

該用戶從未簽到

原帖由 驚青 於 2010-2-3 22:16 發表

我就冇物米, 一對鞋都會著到感覺到保護不足, 先換, 盡信專家不如信自己只腳. 普通跑鞋一般我都跑到800km,
的確係因人而異, 鞋既耐磨材料, 人既跑姿,重量都會直接影響里數.
ching 跑200km/month想必係勁人...

你咁講高人會笑死,我好多係junk miles,
得閒睇下長跑網既跑步blog,果度就真係多勁人。