香港長跑網  - 長跑長友

樓主: peteruno
打印 上一主題 下一主題

白頭佬跑山 『逸』 記

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-10-2 01:55 發表
1-10-2008 國慶十公里 大美篤主壩
晴 26C 間有微風
比賽過程:起跑後不久,我前面四米處一名跑手被擠壓,不慎跘倒了,為避免踏著他,惟有跨越,這是最好的方法,若急急停下來,只會發生骨牌效應慘劇。
由於不能在 ...

白頭兄,你o既講解實在非常精彩,尤其係比賽中心理o既描述實在係非常值得其他跑手參考!

仲有一樣你講得無錯,就係當起步時遇到有人跌o既時間,一定要加速走,千祈唔好慢或者停低,只會令到後面更混亂…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-12-3 12:18 發表
澳門馬拉松

回想十二年前首次踏足澳門,參加當年的澳門馬拉松(第16屆1996年)。那年的成績相信今後是無法超越的。

今年備戰的練習日子已經完成,內中無數的受傷,無盡的失落與痛苦,累積堅定的信心和耐力,最舒 ...

白頭兄,祝成績美滿!加油!

升級   81%

該用戶從未簽到

恭喜,閣下o既努力果然無白費!期待長距離賽事可以拍住你!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 195# 的帖子

白頭兄所講o既我甚為同意,而閣下比賽途中之經驗亦對我地有好好o既參考價值…

由於我自知里數不足,呢幾年都希望練好半馬作基礎,期望有一日可以同閣下拍住跑全馬!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-12-9 11:54 發表

嘻嘻.....米拿兄...
其實今年你玩全馬的話.....只要有合理既里數.....閣下一定可以sub3

就係我而家里數對全馬黎講係完全不合理…所以完全未諗住呢兩年上全馬…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 217# 的帖子

哈哈,多謝白頭兄賜教,其實所謂成熟都只不過係因為以前試過無數次受傷、搵唔到方法進步同埋無時間o既失敗經驗累積番黎…

講番全馬,閣下同oscar兄都講中我o既諗法,一係唔跑,一跑都希望唔係完成﹙目標未敢訂住﹚,要上全馬的話我相信都要兩三年後o既事,我自己希望真係可以跑到1:15半馬再上全馬,希望俾多少少時間自己o向速度方面有所提升…再用一年時間準備全馬!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-12-16 12:05 發表
加量與強度好難並全,唔係初哥可以做到,一些經驗跑手亦不能兩者不斷地進行,因處理不當很容易導致受傷。後生的較著重速度;年長的多會進行耐力跑。

白頭佬

非常同意白頭兄之意見,往往跑手季中受傷多數都係因為又想加量又想上強度而引致,尤其平時操練不足,又想o向比賽前短時間內先開始練而出事…

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 266# 的帖子

感謝白頭兄的分享,你o既經驗實在會係我幾年後預備我第一個全馬o既重要參考!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 292# 的帖子

我諗一個賽季要走兩個馬拉松對跑手真係好高體能要求…我見你上次走30km已經就住跑…所以,全馬實在唔簡單!

希望你夠時間適整,黎緊做到好時間!

升級   81%

該用戶從未簽到

白頭兄,我未跑過全馬,知道調整係一門高深學問,亦都會對表現有好大o既影響…

曾經聽過一個外國國家隊教練分享過,佢話跑完一個比賽恢復o既時間好易計,就係你比賽距離跑1英里就要一日時間恢復,即係你走全馬約26英里就要26日先可以完全恢復﹚半馬就13日…

當然,恢復唔係唔跑,只係用一個active recovery﹙積極恢復﹚o既形式去訓練,比賽完頭幾日多數都係easy jog,之後加番d tempo,同埋interval,其實同平時訓練o既組合分別唔大,只不過係質量未必好似第一個比賽前咁高…我自己都未安排過呢d咁精細o既調整,我都係聽教練指示,佢話幾快就幾快,幾多set就幾多set咁…

自己而家首先都係安排好自己o既比賽,唔好太密,其他o野就仲有排學喇!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 298# 的帖子

其實我覺得思想方面去做模擬練習都係幾重要,我成日都會諗當我去到10km係某一個時間之後要點走,身體有咩反應要點做之類,對實際情況都會有幫助…相信多同其他高手再交流都有幫助

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 302# 的帖子

感謝白頭兄o既分享,飲食實在對馬拉松運動員係重要o既一環,一定要同自己o既訓練/比賽練習配合!好在你o向賽前幾星期發現呢個問題,我相信經過一兩日補充同休息應該可以重新訓練!

升級   81%

該用戶從未簽到

要做好成績基本上要有齊天時、地利、人和…
既然已經搓your breast,有時有d野都唔到自己控制,長跑就係咁架喇!

升級   81%

該用戶從未簽到

感激白頭兄抽空過黎做攝影師!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-3-10 12:44 發表
yrty17yty 自三月一日開操以來,上唔到力,跑步時迷迷茫茫,感覺自己大大退步中。弊傢伙啦!

白頭佬

有時間的話約番一課拍跳下喇!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-3-10 12:49 發表
嘩!! 依句說話應該係飛虎添同你講先至夠班喎。我都未夠班。rtr06rytr

白頭佬

白頭兄千祈唔好咁講,講耐力我差好多,我而家只係速度稍勝些少,拍埋一齊走下互相牽引住我相信效果會唔錯架!