香港長跑網  - 長跑長友

樓主: peteruno
打印 上一主題 下一主題

白頭佬跑山 『逸』 記

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-25 15:30 發表
人生跑道   那有事事順境   逆境必然   接受逆境   適應逆境   

倒數第一個星期(25-31Jan2009)
Sun  17k   間田跑   (2.+1.+0.4)x5   長期的經已按步就班達到

白頭佬

白師兄, 哩個幾星期我真的深深體會了哩幾句話
小妹2006年開始跑步, 資歷尚淺, 一直都好好彩, 從未試過受傷, 現在賽事逼近, 卻要休息同等待腳傷復原
面對這個情況感覺並不好受 只有日日同自己打氣, 希望明天會是美好的一天

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-25 23:47 發表
可否談談怎樣受傷?賽前受傷這是不好受的事,影響整個計劃和進度,惟有保持著輕量運動,做一些沒有影響受傷部位的活動,柔軟體操是一種有效的調節。祝早日康復。

白頭佬

多謝白師兄關心

應該係12月練半馬長課時開始累積既傷, 10日前去跑馬地索k warm up突然小腿痛+發唔倒力, 醫生話小腿筋發炎, 食左10天消炎藥+搽消炎膏, 現在行路仍然不時會突然痛一痛同無力, 小腿某d 位置仍痛痛地. 叫做好左一半. 哩幾日係gym 做過d 上身運動, 今天試玩健身單車10min.
復原左一半倒, 但時間無多啦, 所以有d 心急

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-1-26 12:07 發表
發炎,很多運動都會發生,一般都係食消炎藥和休息。我亦經常有這種情況,可能習以為常,心理障礙已經沒有,通常在熱身之後會漸漸消失,但休息後又會再次出現,反反復復。除食消炎藥外,我習慣在受傷位置用手輕輕按摩 ...

情況就係好似白師兄講咁, 反反覆覆, 現在搽膏時都會按摩下患處, 希望快d 好轉啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

白頭師兄, 多謝你今日既意見, 我會努力復原的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-2-11 11:56 發表

唔該哂瘋兄, 想快點知道白C兄既消息, 希望白C兄早日回覆.

我都好掛住白師兄, 希望快d 聽到佢既消息

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2009-2-12 14:19 發表
我倒下來了 !! 我深深體會到,跑手在比賽途中倒下來,內心的痛苦是無法形容。

白頭佬

人生跑道   那有事事順境   逆境必然   接受逆境   適應逆境

哩句係你教我的, 加油呀白頭師兄!!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

唔知會唔會有人用自己對跑鞋打人小人哩   

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-10 23:31 發表

OSCAR兄,大隻兄而家搵對象,由佢搵我個刻起,已經證明佢係唔理對方強弱既啦,只係睇心情而已..上次嬌妹一話大隻唔搵佢,過2日就收到戰書啦,你都係諗定到時迎不迎戰好喎...嘻嘻

ching, 你同佢既10k pacing 差不多, 所以諗住同你拍住跑全馬呀, 你就有福哩, 大隻ching 全馬target sub 3, 出年平ching 係渣打必創佳績