香港長跑網  - 長跑長友

樓主: quantum
打印 上一主題 下一主題

搵日一起純衝3K...

關閉 [複製鏈接]

升級   97.05%

該用戶從未簽到

米拿兄 :

近排好似成個大西北友禁, 歡迎, 歡迎 !
d 高手呢坐鎮至得, 你跑步,吹水一樣掂, 但吹水級數就我地大西北友好似叻~
同跑步頌係唔成比例

講開衝圈, 忽發其想,( 其實早有構思但時機末成熟) 我哋可以搞個星期六或星期日,
邀請一d 高手到大西北鄧記或大家商議好的運動場, 呢個衝圈接力賽(嘉年華跑步)
例如 :
米拿兄 找多兩同級的跑友 3 x 48個圈 接力賽 預計你們每圈約1’ 20” x 3
每組時間 = 4 分鐘
4 x 16 =

大西北友找 4 - 6 位跑友 48個圈 接力賽預計我們每圈約1’ 30” x 4
每組時間 =
6分鐘
6 x 12 = 72

大家再商量訂好遊戲規則如上述時間, 大家只許相差8分鐘, 如果米拿兄那組只用了60分鐘
那大西北按預計共用了72分鐘便輸4分鐘,但大西北共用了 75分鐘那便輸 7分鐘,
獎罰由大家訂, 如大西北輸了要請來賓吃飯, 跟著將分鐘化作秒計, 每秒作掌上壓或 situp一下來計, 4個人做晒輸的秒數, 如果來賓輸了便自付飯錢, 諸如此類……

活動可以很多類形及款式, 大家不妨現在先吹下水構思一下。
第一件事係要拉米拿落水先 !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-3-24 16:30 發表

wong sir多謝你睇得起,不過未必有人同我癲o者,等我諗諗仲有咩玩法先…

我心目中有兩位高手都係住大西北的, 大家經常(去年多d) 見面,

大西北好多人識佢地,一個係你老友金帶兄, 另一個係經常同
金帶在鄧記跑的鄭兄, 佢地都係跑痴, 應該又跑又癲得的, 人選你估得唔得 ?

升級   97.05%

該用戶從未簽到

唔好意思要閃人啦 !
要去北區 jog下, 唔係跟唔上班友仔………

你吔吹大D啦 !

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-3-24 16:50 發表
突然間...
氣氛變得好正經天...
我都係縮開D先..." />" />  

我幾識做 !  

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-3-27 11:13 發表

wong sir,我諗過下,要多人參與先好玩,最簡單就係將所有參加o既人用10k完成時間分﹙以每5分鐘一組﹕30後、35後、40後…去到55…﹚打個比方,如果4人一組o既可能就總分不得少過150﹙幾多人一組就視乎總共有幾多 ...

米拿兄;

我尚未理解到你的建議玩法, 不過唔緊要現在只是腦震盪時間,

大家多找些點子出來
再去研究下可行性, 找出其優點及缺點,

你能否再解釋多一些你的方案细節 ? 是否將不同時間的放在一组去分 ?

但组員太多就要等候時間長了, 我同意人多好玩 d, 但可以有不同形式的去配合。
謝謝你花咁多心思 !
另請收pm !