香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

緊急要買電話請提意見

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4768&page=4412#pid502434

我係港區吹過下水,驚妳睇唔到,轉貼過黎呢處。

5230 冇wi-fi,上網唔麻煩,但係好很貴,因為要用網絡商提供的GPRS/WCDMA,當然妳可以join佢地d無限量plan,但冇得用free嘅wi-fi。

所以除了5800,我會睇多款5530,佢有wi-fi,不過佢係2G,冇3G功能。

買行貨同水貨我答唔到妳,因為買電子野有時好講撞手神。
水貨都有保養,不過煩d。

升級   0%

該用戶從未簽到

忽然記起一樣野,就係妳用手機上網的習慣。
如果妳上網"位置"經常可以search到free wi-fi hotspots,或者有無線router俾妳接駁上網,當然有wi-fi會方便,又平得多。
但如果妳大多數時間只能接駁網絡商上網,就一定係join佢地d無限上網plan會方便,一個固定月費,又可以四圍走。
但要小心set好個上網setting,唔好俾部手機自動接駁,因為好易出事。

買機錢一次過,就算相差一千幾百,都叫有預算;但係用錯plan,未必適合自己使用方式,又可能浪費金錢。