香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

緊急要買電話請提意見

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

緊急求救,請提供意見

我個Sony Erisson手提電話"差"不到電,剛攞去美孚的小型電話舖check, 佢話係蓞電壞咗,加埋個螢幕液晶跌壞咗,買過舊電要$88, 整翻個電話要$180, 咁我想買過部電話啦!

我想買部可以上埋網嘅電話,但我唔識中文輸入法,要可以有手寫輸入法的,價錢梗係最經濟為佳。

大家有乜好介紹呀?我對呢啲電話嘅野濛查查架!

剛巧聽同事講 Nokia5800 同Nokia5230,如何?

剛上網check過兩者最大分別是5230冇內置Wi-Fi, 咁上網係唔係好大影响呀?

+1 0
    上一篇︰2010.04.04 沙田復活跑 (by 圍圍)下一篇︰大家好,我係黎自馬鞍山既!^o^

升級   0%

該用戶從未簽到

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4768&page=4412#pid502434

我係港區吹過下水,驚妳睇唔到,轉貼過黎呢處。

5230 冇wi-fi,上網唔麻煩,但係好很貴,因為要用網絡商提供的GPRS/WCDMA,當然妳可以join佢地d無限量plan,但冇得用free嘅wi-fi。

所以除了5800,我會睇多款5530,佢有wi-fi,不過佢係2G,冇3G功能。

買行貨同水貨我答唔到妳,因為買電子野有時好講撞手神。
    水貨都有保養,不過煩d。

升級   100%

鬱悶

升級   0%

該用戶從未簽到

忽然記起一樣野,就係妳用手機上網的習慣。
    如果妳上網"位置"經常可以search到free wi-fi hotspots,或者有無線router俾妳接駁上網,當然有wi-fi會方便,又平得多。
    但如果妳大多數時間只能接駁網絡商上網,就一定係join佢地d無限上網plan會方便,一個固定月費,又可以四圍走。
    但要小心set好個上網setting,唔好俾部手機自動接駁,因為好易出事。

買機錢一次過,就算相差一千幾百,都叫有預算;但係用錯plan,未必適合自己使用方式,又可能浪費金錢。

升級   100%

鬱悶

原帖由 simonso 於 2010-4-7 13:11 發表
    忽然記起一樣野,就係妳用手機上網的習慣。
    如果妳上網"位置"經常可以search到free wi-fi hotspots,或者有無線router俾妳接駁上網,當然有wi-fi會方便,又平得多。
    但如果妳大多數時間只能接駁網絡商上網,就一定 ...

收到,Thank You !

升級   8.42%

該用戶從未簽到

GT540 ~ 幾好..