香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

練跑青山

關閉 [複製鏈接]

升級   90.53%

該用戶從未簽到

小弟過去兩個sunday 走左去玩青山.....呢個山唔高約 580m, 我由過左 ive 後青山寺徑開始 (睇等高線約20m).
由青山寺徑底去到青山寺全部係馬路跑大約要 7min. 上升高度去到160m, 然後上梯級, 最後連梯級都無要踩石上.

前個禮拜好輕鬆不斷行上去然後落山就算, 途中見到有d高手,上山快,快到既速度係, 當時我知有人係我後面, 我不停加快步速, 佢就越行近我, 最後我讓路, 唔駛一分鐘己經唔見左.....!!!

落山見到d高手仲快,頂果斷高低,距離不一既碎石,佢到落既方法係跳注落,or 用滑落去會貼切d, 因為跟本無係任何落點停過.....!!!我落山既時候見佢地又上山......睇來係佢地係度都流低過唔小腳毛, 唔怪得可以咁快!!

之後一個禮拜, 又再玩青山, 因為想試跑大帽山, 所以只係跑青山寺果斷, 來回左5次頭兩次 under 7min.... 之後7:30....最後果轉見到上個禮拜既高手, 佢話要上頂先練到野,既然咁講下個禮拜就玩轉順便計下時.....

+1 0
上一篇︰KTP 10K race下一篇︰有關樂施毅行者2010

升級   0%

該用戶從未簽到

星期日你咩時間 ?  如果黃昏, 我可以join 你

升級   90.53%

該用戶從未簽到

通常禮拜六日,不過會朝早.....因為下晝要陪屋企人!!!!!

升級   21.85%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tango 於 2010-6-20 21:29 發表 黃昏上到去天黑喇, 使唔使帶頭燈呀 ?

下午五點開始的話應冇問題, 因為現在夏天, 應該七點十分才太陽完全的下山. 預你 上山 用一小時十五分, 四十五分鐘下山是十分足夠的. 而到半山位斜路以是石屎路, 小心慢行已十分安全.(如第一次行)當然自己按情況而改計劃, 如用一小時仍見不到山頂可先回頭, 留待下次才行過.

升級   21.85%

該用戶從未簽到

你指黃昏係5點?
仲以為你係係荃灣未收工添.

升級   90.53%

該用戶從未簽到

自上個禮拜5 x 由青山寺徑底去到青山寺....個股痛左4日後, 剛過左既禮拜就玩左 2 x 由青山寺徑底去到山頂既寺....第一轉用左 33min, 但近頂因為行得太速要停左回回氣, 第二轉學乖左行細步用左 35min.....落山大約要用 25min,

ps. 今次股唔係咁痛, 痛既地方係大小腿, 今日仲痛緊.....跑大帽山可能會今個 or 下個禮拜試...(好有興趣知可以做到乜野時間)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tango 於 2010-6-21 20:36 發表
你指黃昏係5點?
仲以為你係係荃灣未收工添.

星期日喎, 你是誰 ? 你知道我返荃灣?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 ahhuman 於 2010-6-23 06:27 發表
    自上個禮拜5 x 由青山寺徑底去到青山寺....個股痛左4日後, 剛過左既禮拜就玩左 2 x 由青山寺徑底去到山頂既寺....第一轉用左 33min, 但近頂因為行得太速要停左回回氣, 第二轉學乖左行細步用左 35min.....落山大約要用 ...

加油~~我以前間中學就係上青山個到附近~讀書時成日上去~~學校仲有個跑青山比賽tim~真係好懷念

升級   5.3%

該用戶從未簽到

哦...原來你都係青山神經病院附屬中學既..大家都係校友喎...

升級   46.84%

該用戶從未簽到

+油....有人係青山神經病院附屬中學既- -咁正 你係唔係 神經跑手==