香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: franklcf
打印 上一主題 下一主題

3鐵入門碳車

升級   79.33%

該用戶從未簽到

現在好多大陸carbon架,光身裸體只係約3千幾人仔。批量訂購可定製拉花噴油,所以的不知明牌,不如買俚的啦

升級   44.74%

該用戶從未簽到

我都有見過個D裸體既....車架
聲稱係用colnago EPS 同一套模具

夠唔夠膽買黎騎就見仁見智喇

升級   0%

該用戶從未簽到

我覺得唔好亂試, 始終不明來歷, 品質無咩保證,
試想下如果落緊斜果陣突然間爆架, 後果可大可小,
雖則有品牌唔等於error-free, 但至少生產品質既監管有一定水準,
出錯既比率都少D.
三思三思

升級   79.33%

該用戶從未簽到

我意思係 - 個的不知名的牌子可能用的就是俚的架!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

carbon架不能單看表面, 內裡要做到又輕又夠硬有不少學問
纖維本身有結構, 膠水的多寡, 纖維素材的硬度等都對成品有極大影響, 還有QC呢
就升算而家d大廠, 都唔係間間都輕易做到Cervelo, Scott果d少於8-900 gram既車架, 內裡有咩技術唔係你同我可以分析到

D裸體架咁平, 又點解香港無得賣呢?

呢架Giant都真係抵!

升級   0%

該用戶從未簽到

請真, 甚至可能係某大品牌既生產廠, 自行生產既另線產品亦唔出奇,
你都知我地祖國哩方面幾出名架啦 ^^

其實中國現時生產碳纖既技術水平係非常之高,
大部份大品牌既單車碳架都去左大陸造,
所以信心不是因為大陸生產, 只是我們不能確定不知名產品的生產水平,
遇著偷工減料或不依安全標準而發生意外就唔值得喇

升級   21.55%

該用戶從未簽到

吾少不出名的carbon架都好易烈油...所以車架真係好重要.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

嘩 ! 台灣買(單)車, 勁 !

我擒日第二次入長沙灣飛球單車行.
    最平嘅車, 都要八九千......   
    上網睇, 有部 Giant, 五六千...

不過, 我都係唔識...
    如果買車, 有冇邊度係中肯意見信得過 ?
    係咪, 好少會買二手車 ?!

我家住東涌.   (東涌好似有兩間單車行)
    我諗我第時都係會租車試踩試練車, 好啲就先試租車玩短程比賽或跟師兄練車...
    咁樣試吓試吓先, 對新手嚟講, 係咪適合呢 ?

(我只係報咗個工聯會 暑期 duathlon 課程, 諗住知多啲, 解開心中疑慮先......)   

謝謝各位師兄師姐指點迷津 !
    有次我跑完濕地8km, 返到東涌見到有三四名單車手練緊車, 我真係好羨慕呀 !   
    (我好想大聲叫佢哋: 東涌鐵人, 加油 !)   

升級   44.74%

該用戶從未簽到

得得地老友:

我覺得我一間單車鋪信得過,
    就算你同佢熟都係咁話,最緊要行多兩間,自己格下價
    二手單車我覺得玩得過,因為香港太多有錢人
    成日買左D野返黎先發覺唔岩用,跟住六七折賣返出黎
    識得執既話都執到好野
    不過新手黎計都係買complete bike完全D,起碼有事有單車幫你跟(有良心既話)
    無私家車好難的起心肝去操車,哈哈,快D買部單車玩啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

去hkci 睇睇啦. 東涌大鐵人清爺可以幫倒你有關鐵人問題.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

得兄,可考慮giant、jamis、marida.....個的鋁架入門車,約3-5千有交易。還要留的筆捷買頭盔、手套、服裝等。
    最重要的是車架的尺寸要合自己的身材,千萬不能相就,有時的車店為了銷存貨會同客講:“大著小小沒問題,送支短的stem給你,再移前的座椅就一就....”。 唔好祭啊!

俚個網有fit system
    http://www.wrenchscience.com/

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀, size好重要, 由於好多車架既幾何都有出入,
    個人覺得先睇上管長度(top tube),
    同埋好多ching都話, 寧細莫大,
    top tube太長無得搞, 細少少還可以加鵝勁黎調節,
    當然太細又唔得.

部份車舖買車可以做埋bike fitting, 又或者可以上網做,
    起碼自己有個大概旣尺寸, 唔使俾車舖亂咁點.

除左三水ching果個bike fitting, 可以試埋哩個, 參考一吓 :

http://www.competitivecyclist.co ... IT_CALCULATOR_INTRO

升級   25.8%

該用戶從未簽到

今日試過樓上兩位ching介紹ga fitting網頁,不過出黎兩個d數據都唔同ga?
    同埋有d難明,唔知有冇中文書講有關ga野可以介紹下?
    thx!!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 franklcf 於 2010-6-18 18:06 發表
    去hkci 睇睇啦. 東涌大鐵人清爺可以幫倒你有關鐵人問題.

多謝各位三鐵師兄 !!   

我已經去過請教過清爺同中哥兩位, 有少少交流,
    亦都租車試過吓 road bike, 感覺良好 !   

恭喜各位師兄哩兩日完成賽事 !
    我自己應該會跑完渣馬之後, 下年會買架入門車試吓, 希望下年賽事跟各位師兄學吓嘢 !   

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

又吾洗等咁耐, 玩住陸上兩項先啦.
    2011 1 30 Duathlon Series - Race 1

升級   80%

該用戶從未簽到

唔知 Cannondale Slice TT 車有乜意見呢?