香港長跑網  - 長跑長友

樓主: gforce
打印 上一主題 下一主題

明天東涌早去早回單車團(7月4日)->改做科學園

關閉 [複製鏈接]
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-7-5 12:12 發表
Rockiec 兄,,
上年踩車果個應該唔係我...
我除左上次同dee踩過一次車外 都廿,三十年無踩過啦.....
我而家仲擔心緊...

唔好意思, 攪錯數字添! 應該係13兄!
可能你的曝光率密啲, 13打咗7...
話時話呢排都無同13兄操過車! 失咗踪??

某程度嚟講, 跑步同單車係成正比ge,
好似洪松x, 因為單車底厚, 佢跑10k都唔洗37分!
又好似李致x, 10k唔洗33分, 所以單車快到無晒影!

即係話, 嚟緊ge 比賽對你同梁兄好有信心!
反而最關鍵係部車, 租車車架重, 無 lock 踏, 轉波唔順,
又容易甩鍊, 隨時發揮唔到你本來ge 水平! 上一次鐵人賽,
因為甩鍊, 驚踩踩下又再甩, 所以淨係用細餅... 都好激氣!

你睇我呢排係咁操車, 就係搵緊提升單車技術ge 方法!
原來真係好多學問, 不過都係同 $$ 有關!!
十幾皮同幾百蚊ge 車就知道有乜分別喇!

依家我踩緊部鐵車, 可以去到 30-35K, 相信已經係極限啦,
所以啱啱走去訂咗 lock 踏同aerobar,
睇下可唔可以提升另一個境界, 突破40K!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-5 12:52 發表

唔好意思, 攪錯數字添! 應該係13兄!
可能你的曝光率密啲, 13打咗7...
話時話呢排都無同13兄操過車! 失咗踪??

某程度嚟講, 跑步同單車係成正比ge,
好似洪松x, 因為單車底厚, ...

rockiec hing, 唔知有沒睇過部卡通片 "頭文字 d"
有機會去"土荳" 睇下, 你好似
rockiec hing = 托海
solar = 86,
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-5 13:24 發表
rockiec hing, 唔知有沒睇過部卡通片 "頭文字 d"
有機會去"土荳" 睇下, 你好似
rockiec hing = 托海
solar = 86,

啱啱睇咗, 我架 solar 一啲都唔似 86 (係咪即係萬事x RX7 ??)
反而有啲似英國谷巴仔, 車仔細細, 馬力谷到盡都有 七十幾匹!!

托海好靚仔, 我都好想, 但事實差好遠!!

反而望落 loud 兄有啲似!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-7-5 13:36 發表
不打緊..
單車我只知.前面有3餅.後面有一埋餅..點用.幾時用就真係唔知.????
比賽甩鍊.咁點攪....

轉波其實唔難, 即係楂車棍波1,2,3,4,5,6 ge 原理,
開車用1波, 跟住2, 3, 4... 單車都係咁, 只係組合多咗...
如果前面有3餅, 後面有8餅, 計埋咪有24個波!!
1 波就係前面最細+後面最大, 24波就係前面最大+後面最細!!

甩鍊根本踩唔到, 停埋一邊, 因為後面啲車會衝上嚟!
嗱嗱林上番條鍊, 隻手係會烏糟, 但無法!!

一般車手都會著手套, 但多數係露指, 無幫助,
但你可以諗下著勞工手套, 以前無單車手套果陣,
我都係戴勞工手套!!

升級   100%

該用戶從未簽到

rockiec兄:
請教一下.
>1 波就係前面最細+後面最大, 24波就係前面最大+後面最細!!
即是要速度(重腳)便要用24波?
對嗎?

有時我只想用前面最大,練腳力
但有時上斜又將後面的較到最細,即是前面仍是用最大的,可不可以這樣?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-5 18:43 發表 rockiec兄:
請教一下.
>1 波就係前面最細+後面最大, 24波就係前面最大+後面最細!!
對嗎?

小虎兄, 小弟只係初哥,
因為唔識用單車術語解釋, 所以用最簡單楂車方法解釋!

唔知小虎兄有無楂棍波車經驗!!

若果要用4/5/6波開車, 實死火, 真係唔夠力!
除你部係貨車, 無貨果陣, 勉強可以用2波開車,

6波其實唔係快, 當速度去到咁上下, 係會好慳油,
即係話24波只係响速度有番咁上下, 如35K+ 就會好慳力!

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-5 18:43 發表 有時我只想用前面最大,練腳力
但有時上斜又將後面的較到最細,即是前面仍是用最大的,可不可以這樣?

只要你部車馬力大, 有五、六百匹, 我諗3波開車都應該得!
當你見到1000匹電單車1波起動時, 真係會嚇親, 快到無影!!

用24波上斜, 其實無可能, "波" ge 設計係為咗克服唔同路面,
舒服就用1-12波, 但無速度, 除非爆住踩!!
13-24波比較快, 但踩得辛苦!

當你練到24波可以上到新娘潭道時(真係無可能!!), 已經天下無敵!
環法計時賽你嬴硬!!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-5 18:43 發表
rockiec兄:
請教一下.
對嗎?

有時我只想用前面最大,練腳力
但有時上斜又將後面的較到最細,即是前面仍是用 ...

腳力大當然會踩得快
但不要忘記踩踏技巧亦很重要, 對新手來遘, 可能踩頻率更能有效提昇表現
有時見到一d跑步唔快既人, 踩車可以好快!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-5 12:52 發表
依家我踩緊部鐵車, 可以去到 30-35K, 相信已經係極限啦,
所以啱啱走去訂咗 lock 踏同aerobar,
睇下可唔可以提升另一個境界, 突破40K!!

相信lock踏必定為你帶來幫助!

升級   100%

該用戶從未簽到

補品終於嚟晒, 有lock鞋、lock 踏、aerobar 同埋 sigma 1609 踏頻表!
都要攪咗全晚, 啱啱至砌掂, 但係個lock 踏較到好鬆都好難除,
係咪要加少少油易除啲?? 個sigma 1609 踏頻表ge manuel,
居然無講點樣裝踏頻個 sensor, 又無講點樣 set 踏頻!!
上佢個網站都係同一個 manuel!!

唔知有無 ching/ctse 都係用緊呢個踏頻表, 講下點裝點 set?

諗住聽晚試下呢啲配件ge 威力, 又想星期日去東涌實地試下,
有無 ching/ctse 星期日無使比賽, 可以去東涌操100K?

升級   100%

該用戶從未簽到

終於俾我攪掂個踏頻 sensor!

啱啱試完番嚟, 不過都要出入屋企幾次, 要調較好多野,
個 aerobar 以為上緊咗, 但踩踩會郁郁下...

個踏頻表show 個cadence 同速度怪怪地, 原來倒轉咗個錶...

個lock 鞋又太鬆... 真係好複雜!

Trip total: 44.xx
Trip time: 1:52:xx
Avg speed: 24.xx
Max speed: 40.xx
Avg cad: 80

成績無平時响東涌咁好, 因為 tko 比較多車, 又有燈位、路口
停好次車, 甩lock 幾十次, 已經練到熟晒!

個 aerobar 太大, 阻住握個把手, 我懷疑買錯咗!

呢隻究竟係消閑把, 定係飛行把??

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-7 19:52 發表
個 aerobar 太大, 阻住握個把手, 我懷疑買錯咗!

呢隻究竟係消閑把, 定係飛行把??

支bar越直越係速度型, 你呢支側向消閑舒適

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 32# 的帖子

哩支應該是hea住踩的休息把

升級   100%

該用戶從未簽到

因為貪平之過, 好彩唔使一百蚊!
若果將佢拗直啲, 整窄啲, 係咪都得架!
原理好似差唔多!!

升級   100%

該用戶從未簽到

今晚又再調較過, 又搵咗另外一條無燈位ge 馬路,
今次全程唔使甩 lock, 但路程短, 要轉好多次,
所以個記錄怪怪地!

Trip total: 40.xx
Trip time: 1:28:xx
Avg speed: 27.xx
Max speed: 41.xx
Avg cad: 70

除咗踏頻慢咗, 其他都有少少改善!
都開始熟習點樣轉車, 唔係踩車,
上斜轉車真係好過踩車, 係有力啲同快啲!

升級   100%

該用戶從未簽到

rockiec兄:
>都開始熟習點樣轉車, 唔係踩車,
轉車係咪指轉彎?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-10 00:21 發表
rockiec兄:
>都開始熟習點樣轉車, 唔係踩車,
轉車係咪指轉彎?

用lock踏既畫圈, 即係360都用緊力, 而唔係踩落去!

升級   100%

該用戶從未簽到

唔該Jason兄
真係有排學

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-10 12:54 發表
唔該Jason兄
真係有排學

就係咁先好玩, 易學難精, 我都有好多野要學