香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

荃灣西中女

升級   25.26%

該用戶從未簽到

從來沒有跑過十公里, 膽粗粗參加了明年渣打舉辦的活動, 現在每一個星期到城門谷跑兩至三天, 憑著勇氣, 勉強跑到二十五個圈, 現在很想試下跑街, 大家能否給我一點見議? 謝謝.
+1 0
上一篇︰灣仔區新人報到下一篇︰新界的小朋友報到

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎你~二十五個圈已是大約十公里的長度,恭喜你已嘗試過十公里!
如果覺得悶悶的,跑街也是一個好選擇,因為街路地面較運動場硬,而且有時也有上落斜,跑街可以讓你及早適應~ 不過我唔係住荃灣,未能解答你~
看看有沒有其他人可以解答下你啦~~~~

升級   6.32%

該用戶從未簽到

姐姐你好呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2010-10-13 00:40 發表
從來沒有跑過十公里, 膽粗粗參加了明年渣打舉辦的活動, 現在每一個星期到城門谷跑兩至三天, 憑著勇氣, 勉強跑到二十五個圈, 現在很想試下跑街, 大家能否給我一點見議? 謝謝.

來參加青公約跑啦...長短距離都有..一班人跑開心好多..

升級   45.67%

該用戶從未簽到

Hello, 我都係住荃灣西。跑街計,青公的確幾好。路唔算太斜,風景靚。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2010-10-13 00:40 發表 從來沒有跑過十公里, 膽粗粗參加了明年渣打舉辦的活動, 現在每一個星期到城門谷跑兩至三天, 憑著勇氣, 勉強跑到二十五個圈, 現在很想試下跑街, 大家能否給我一點見議? 謝謝.

城門谷有條長命斜巳馬路, 約四百米到, 你可以先試下來回跑幾轉先..

至於你跑十公里渣打, 無咩斜路喎, 而且時限兩個鐘, 要完成唔太難, 唔洗特別要去跑街, 但如果真係想試, 青公都可以, 由荃灣西鐵站開始, 跑到深井約5公里, (可在此補水) 之後原路折返.

我都時不時去城門谷跑, 因為好近.....

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome 欣樺, 加入長跑網的大家庭~~~
    加油加油!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

自稱中女, 勇氣可加~~

歡迎呀

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 欣樺 於 2010-10-13 00:40 發表

哈囉…我都住荃灣西,我報咗渣打全馬,但目前都未開始認真練!只係隨意地慢跑。
    其實10k真係一定跟到而且好快過,唔使擔心。爭在你要求乜嘢成績
    ,能盡力成功完成第一次,你就會好希望下年再跑,跑出更好的成績喇!

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 rock 於 2010-10-21 22:26 發表
    Hello, 我都係住荃灣西。跑街計,青公的確幾好。路唔算太斜,風景靚。

青山公路靚係靚,但有部分路面成日修路,舖咗啲膠版,要小心啲。
    同埋去到近水灣前啲酒店個位,要跑馬路邊同過馬路,初時唔熟路會
    覺得怪怪的。

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-10-22 08:32 發表

城門谷有條長命斜巳馬路, 約四百米到, 你可以先試下來回跑幾轉先..

至於你跑十公里渣打, 無咩斜路喎, 而且時限兩個鐘, 要完成唔太難, 唔洗特別要去跑街, 但如果真係想試, 青公都可以, 由荃灣西鐵站開始, 跑到 ...

唔好意思,請問城門谷即係邊度?係咪綠陽新村嗰邊?好唔好跑?

升級   45.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winnie220 於 2010-10-22 12:41 發表 唔好意思,請問城門谷即係邊度?係咪綠陽新村嗰邊?好唔好跑?

長命斜由城門谷泳池側一直上到象山邨, 都算近綠陽新村. 如果未夠喉, 可以再由象山邨上城門水塘, 條路斜到叫啊媽。跑多幾次, 包你唔怕渣馬 D 斜路。不過渣馬 10K 冇乜斜路。

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 rock 於 2010-10-22 13:38 發表

長命斜由城門谷泳池側一直上到象山邨, 都算近綠陽新村. 如果未夠喉, 可以再由象山邨上城門水塘, 條路斜到叫啊媽。跑多幾次, 包你唔怕渣馬 D 斜路。不過渣馬 10K 冇乜斜路。

10k係冇乜斜路,嗰陣跑半馬出西隧有啲朋友話斜,我覺得係可以接受。
    全馬來年首次玩,唔知跑幾條大橋會唔會好斜。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 winnie220 於 2010-10-22 12:41 發表 唔好意思,請問城門谷即係邊度?係咪綠陽新村嗰邊?好唔好跑?

都係運動場一個, 綠陽新村對上既石圍角同象山之間, 運動場外有一條無咩車行既馬路, 由運動場側有條上斜既馬路, 約四百米上到象山路, 再可轉去城門道, 之後可轉入城門谷公園, 再轉番去運動場, 不過城門道又係無咩車, 為人生安全, 不建議入夜跑, 因為無咩人

升級   25.26%

該用戶從未簽到

謝謝各位師兄和師姐的見議, 現在每一個星期大概跑步三次左右, 有時候在城門谷運動場, 有時候跑街, 跑街就是圍著運動場的外圍練習,  由西樓角道出發, 直至回到起步點, 大概一小時二十分, 因為不是在場內跑圈, 所以不知道實際跑了多少公里, 雖然如此, 但是重點是練氣, 望著四周的景物, 沒有那麼悶.

我會嘗試跑西鐵到青馬, 不過路盲的我要先查看路線如何, 否則很容易迷失方向.

參加十公里跑步, 不是為了名次, 純粹是一個信念, 希望有志者, 事境成.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

大家有沒有跑過城門水塘?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

原帖由 欣樺 於 2010-10-23 13:33 發表
    大家有沒有跑過城門水塘?

歡迎欣樺
    請收PM(關於買網衣的)

城門水塘時常有人去跑/行山啦
    夜跑荃灣西仲試過帶電筒去跑.....

Kin in Running

升級   30.2%

該用戶從未簽到

歡迎欣樺!

原帖由 tommyleung 於 2010-10-22 08:32 發表

至於你跑十公里渣打, 無咩斜路喎, 而且時限兩個鐘, 要完成唔太難, 唔洗特別要去跑街, 但如果真係想試, 青公都可以, 由荃灣西鐵站開始, 跑到 ...

其實渣打10k都不是全平路, 都有一些上上落落的, 尤其是最後一段維園道天橋.

升級   45.67%

該用戶從未簽到

有冇用過 Google Maps (http://maps.google.com.hk) 去量距離?
    原帖由 欣樺 於 2010-10-23 13:05 發表 謝謝各位師兄和師姐的見議, 現在每一個星期大概跑步三次左右, 有時候在城門谷運動場, 有時候跑街, 跑街就是圍著運動場的外圍練習,  由西樓角道出發, 直至回到起步點, 大概一小時二十分, 因為不是在場內跑圈, 所以不知 ...

升級   76.8%

該用戶從未簽到

荃灣西至嘉頓的青公路段有8成像渣馬10K路線, 都有一些不太斜的路面. 跑多幾次青公對參加渣打10K是有幫助.