香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

沙田阿姨報到

升級   25.26%

該用戶從未簽到

HI~~大家好

小女子係超新手... 各位多指教..  
+1 0
上一篇︰旺角新手報到∼下一篇︰你地會唔會健身?

升級   46.33%

該用戶從未簽到

歡迎,我在西貢,希望有朝一日西貢跑出西沙路去沙田見下沙田的跑手。

超新手?其實我都係,只係跑左三個月。

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-17 14:50 發表
歡迎,我在西貢,希望有朝一日西貢跑出西沙路去沙田見下沙田的跑手。

超新手?其實我都係,只係跑左三個月。" />" />

我都係跑咗2-3 個月,仲唔係定時跑..

呢個月一星期跑得一次咋...

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 14:52 發表

我都係跑咗2-3 個月,仲唔係定時跑..

呢個月一星期跑得一次咋...

真係要養成習慣有一定難度,我就一開始用銀彈政策,用成3000元買左隻跑步表,又用500元買左對跑鞋,逼自己唔好偷懶,然後每個月計下自己平均一小時跑步用左幾多錢,跑一公里又用左幾多錢。好彩跑步係豐儉由人,支出兩大筆錢之後就唔使再比錢﹝不過明天可能去買多對鞋備用,有朋友跑Asics有張coupon比我可以七折買老虎鞋﹞,依家三個月之後計條數冇咁肉痛。我目前大概一個星期認真的練會有三日,一日練LSD﹝long, slow, distance﹞,大概兩個鐘左右;一日係recovery,跑5k左右;一日練下技術,可能跑下山之類或學人跑下tempo等等。除左依三日,會有一或兩晚同太太和狗狗夜跑,同狗跑就好難練D乜,如果要分類,係似Fartlek多D,因為狗狗好唔專心,又要cc vv,跑下停下快下慢下。其實經驗係如果屋企人一齊跑﹝當然朋友都得﹞,會易D養成習慣,同時,跑步的時間長了,休息的時間又多,屋企人一定要體諒先得。

亂講一通,旨在交流下超新手的經驗,希望你快D進入狀態。

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-17 15:12 發表

真係要養成習慣有一定難度,我就一開始用銀彈政策,用成3000元買左隻跑步表,又用500元買左對跑鞋,逼自己唔好偷懶,然後每個月計下自己平均一小時跑步用左幾多錢,跑一公里又用左幾多錢。好彩跑步係豐儉由人,支出 ...

你好PRO 呀....

其實我係為減肥而跑...而家都有小小成績既,減咗8 磅,
距離目標仲有好遠呢....

升級   82.11%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 14:47 發表
HI~~大家好

小女子係超新手... 各位多指教..  

Welcome !!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

減8磅好好成績。我跑步係因為以前踩單車作主要運動,可以一日踩40/50公里返工,都算幾健康,住粉嶺果時好鍾意踩入西貢,點知入左西貢住反而冇左點火,冇踩單車成三四年,發覺身體大不如前,所以執番D跑衫跑褲出泥跑步,雖然唔係主要想減肥,但係都發覺自己要減下磅,所以跑步之餘同時留意下飲食,不過三個月都只不過穩定地輕左2kg﹝4磅﹞,如果好似你咁輕多幾磅,跑山會輕鬆好多。好在未有傷患,算係跑得幾順利咁。

你目標係減幾多呀?目前點跑法?有冇用飲食輔助呀?

據知要減磅的話唔可以跑太快但要跑成個鐘先會有效燃熱脂肪,但係跑完步又食番多野就等於零效果。祝你成功。

升級   82.11%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 15:49 發表

你好PRO 呀....

其實我係為減肥而跑...而家都有小小成績既,減咗8 磅,
距離目標仲有好遠呢....

我最初都係為左減肥而跑, 比心機 !!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-17 16:09 發表
減8磅好好成績。我跑步係因為以前踩單車作主要運動,可以一日踩40/50公里返工,都算幾健康,住粉嶺果時好鍾意踩入西貢,點知入左西貢住反而冇左點火,冇踩單車成三四年,發覺身體大不如前,所以執番D跑衫跑褲出泥跑步 ...

我本身高155 CM , 150 LB,  ,現在142-143 LB ,
飲食方面冇意去控制,本身都唔係食得多,油膩嘢都唔太食得,

我跑得唔快加,運動場一個圈大約4.5-5 MINS ,

但好小跑球場,多數跑城門河畔..每次跑 40分鐘左右...

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelkclaw 於 2010-11-17 16:10 發表

我最初都係為左減肥而跑, 比心機" />" /> !!

HI~~ 你好~~
在現在你係咪成功減肥吖??

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 16:22 發表

我本身高155 CM , 150 LB,  ,現在142-143 LB ,
飲食方面冇意去控制,本身都唔係食得多,油膩嘢都唔太食得,

我跑得唔快加,運動場一個圈大約4.5-5 MINS ,

但好小跑球場,多數跑城門河畔..每次跑 40分鐘 ...

聽落你的速度差不多了,時間也可以,難怪你減磅幾成功。keep it up,我估你想在110到120lb左右?我高你少少,小學時70幾磅,中學時100磅多D,大學時120磅多D,如果可以回到未來真係好開心。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

我都係呀姨喎!
    歡迎熙雪加入長跑網的大家庭.

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-17 16:36 發表

聽落你的速度差不多了,時間也可以,難怪你減磅幾成功。keep it up,我估你想在110到120lb左右?我高你少少,小學時70幾磅,中學時100磅多D,大學時120磅多D,如果可以回到未來真係好開心。

係吖...真係想減到110-120
    但...條路仲有好長~~~

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2010-11-17 17:00 發表
    我都係呀姨喎!
    歡迎熙雪加入長跑網的大家庭.

hi~~你好~

我嚟偷師就真.... 多多指教...

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 熙雪 於 2010-11-17 17:11 發表

係吖...真係想減到110-120
    但...條路仲有好長~~~

冇錯,開頭係易D,之後就要長D日子先見到效果,不過,你目前都只不過一星期跑一兩次,有大把空間改善,只要有恒心,一定會有成績的。

升級   29.47%

該用戶從未簽到

hi hi, 我住西貢, 一星期都有兩晚係城門河跑

升級   95.6%

該用戶從未簽到

阿姨你好~ 前排我都有去沙田運動場跑, 由沙田運動場跑去馬鞍山再返運動場, 都係10k 左右, 好好跑呀

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 szesze123 於 2010-11-19 14:14 發表
    hi hi, 我住西貢, 一星期都有兩晚係城門河跑

HI ~~

咁咪要搭巴士過嚟跑呀??  

升級   25.26%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-11-19 14:23 發表
    阿姨你好~ 前排我都有去沙田運動場跑, 由沙田運動場跑去馬鞍山再返運動場, 都係10k 左右, 好好跑呀

HI HI~

係咪沿住海邊跑呀??

升級   68%

該用戶從未簽到

我都係沙田友!
    為沙田c姐歡呼!