香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

尋日跑屯門<青公>荃灣西之後感.....

升級   45.79%

該用戶從未簽到

尋日天氣都幾寒, 好在有陽光, 於是出發, 想做一個40+既長課(對上一次係今年年頭呢......)!  於是友愛起步, 經泳池 ,萬能閣, 再三聖直出青公.....沿路陽光猛烈 , 不過經過陰頂位時都略有寒意! 初時大腿有d痛..... 一路殺上青公, 時間和我控制既差不多到達深井時已經一個小時多dd! 好在事前選擇著背心跑 , 全程都出晒汗, 汗水揮發得超快, 開始出鹽! 而大腿既痛亦慢慢消失.......
經過深井後進入汀九段, 感覺依然良好 , 還有陣陣檸檬夾心餅香氣陪我捱上斜路 ! 再沿青公下跑, 不經不覺已到達荃灣西海傍! 去到西鐵站七仔立即補水(bonaqua)及買古古力 充飢! 時間為1小時44分! 由於天氣非常好, 冇預期辛苦, 於是立即回航! 沿途見多人跑步, 不過以短途為多..........
很快地又回到汀九段, 跑速維持,  去到嘉頓落橋位, 在風景及涼風既配合下突感興奮及感動! 再次回到深井, 為應付之後冇補給既路段要再次入七仔補水!  之後奮力捱下去, 不經不覺已到豪景花園準備迎接漫長既大欖海邊路段!
經過海關訓練學校, 雙腳似乎已經麻木地進行運動,  要間中鬆一鬆! 由於之後既路段勁多長命斜, 心中作出心理準備應戰 , 而小弟就曾經0係呢幾段斜路遭遇滑鐵盧! (去程時唔覺有問題, 回程時由於油盡燈枯.....) 可能係經常練習屯門<>深井路線, 今次竟覺得輕鬆 (雖然已經跑了接近30多km....)! 當完成小欖呢幾段上斜後進入黃金海岸路段, 心想已知可完成呢!  一路輕鬆跑沿去程時既路線直去到蔡意橋為終點 , 當停下時錶上紀錄為3小時58分! 雖然未知路線是否足42km, 但內心有一陣喜悅, 因上一次之渣打全馬未能完成, 今次心想算是報了一箭之仇!

p.s 行回家時發現路人對小弟眼望望, 雖然我著左長跑網件背心跑 ......返到家先知原來成身白雪雪包括塊面......全部都係鹽!
+1 0
上一篇︰2010-12-26 We Run Boxing Day by bello下一篇︰我想問下大家知不知有關公益金下月所舉行之馬拉松

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   21.85%

該用戶從未簽到

好勁呀,我過去一年除全馬外,最長練習距離都係跟長跑網由荃灣碼頭去鄧肇堅運動場,都係約22km咋,ching好犀利,希望有機會下次預埋我,我都係屯門友

升級   0%

該用戶從未簽到

Ching 屯門<>荃灣西實在太厲害啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 camij6152 於 2010-12-29 02:37 發表
尋日天氣都幾寒, 好在有陽光, 於是出發, 想做一個40+既長課(對上一次係今年年頭呢......)!  於是友愛起步, 經泳池 ,萬能閣, 再三聖直出青公.....沿路陽光猛烈 , 不過經過陰頂位時都略有寒意! 初時 ...

師兄好強..小弟跑了無數次青公...都未曾試過跑咁長.....

升級   45.79%

該用戶從未簽到

多謝各位! 我相信好大程度係天公造美, 天氣凍對長跑係好事, 不過到時2月跑渣打就係另一回事........又濕又熱, 肯定趺watt....依家叫做入定d貨出年用!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

恭喜ching完成, 青公真係景色優美

升級   5.3%

該用戶從未簽到

>行回家時發現路人對小弟眼望望..

樓主點解唔問下佢:超咩呀?師兄?
    公起樓主完成創舉,搵日我都想試下完成佢..

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 camij6152 於 2010-12-29 02:37 發表
    尋日天氣都幾寒, 好在有陽光, 於是出發, 想做一個40+既長課(對上一次係今年年頭呢......)!  於是友愛起步, 經泳池 ,萬能閣, 再三聖直出青公.....沿路陽光猛烈 , 不過經過陰頂位時都略有寒意! 初時 ...

我挑戰2012渣全馬前都打算好似Ching 咁跑一次。

升級   7.9%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

小弟只試過麗城來回嶺大...

升級   14.21%

該用戶從未簽到

哇,好勁呀,40+ ~~~

升級   31.58%

該用戶從未簽到

CHING好勁呀...

我今日先第一次由置樂花園跑到麗城花園來回~~32K...

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 Aery 於 2011-1-10 02:01 發表
    CHING好勁呀...

我今日先第一次由置樂花園跑到麗城花園來回~~32K...

你唔去埋西鐵站既? 都係差少少就去到呢

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 camij6152 於 11/1/2011 14:54 發表

你唔去埋西鐵站既? 都係差少少就去到呢

唔得呀~~每星期加2K已經夠曬皮...

升級   21.58%

該用戶從未簽到

恭喜Ching!!

小弟以前都無試過train over 30K, 最近都跑左兩次青公由葵涌出發來回,分別係35K同37.5K,中途都有好幾次想放棄,完成個種滿足咁真係好大。

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

我都有過跑青山公路....靚景/唔悶

第一次由只能元朗跑到青龍頭....冇氣冇水...搭小巴返元朗
    第ニ次...元朗跑到荃灣西....臭汗上西鐵返元朗
    第三次....醒目了...先搭西鐵到荃灣西.....跑返元朗屋企(上樓即沖涼...正 )

之後第四次..第五次...哈哈

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 日本專家 於 2011-1-20 23:42 發表
    我都有過跑青山公路....靚景/唔悶

第一次由只能元朗跑到青龍頭....冇氣冇水...搭小巴返元朗
    第ニ次...元朗跑到荃灣西....臭汗上西鐵返元朗
    第三次....醒目了...先搭西鐵到荃灣西..... ...

師兄,下次你要試埋用腳一來一回既感覺呢!

升級   27%

奮鬥
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 camij6152 於 2011-1-26 01:49 發表

師兄,下次你要試埋用腳一來一回既感覺呢!

有冇ching try 過先.........咁遠

升級   85.33%

該用戶從未簽到

GARDEN同豪景附近, 遍地地雷, 好似跑障礙賽, 小心中招。

升級   60%

該用戶從未簽到

我跑開都係荃灣西站沿青山公路>深井>青龍頭>小覽>大覽>黃金海岸來回
    用GOOGLEMAP度距離一程大約15K.
    請問師兄你呢段路大約有幾長??