香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 得得地
打印 上一主題 下一主題

2011 水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽1 - 現已接受報名!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-10 08:28 發表

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!" />" />hjhvbj" />

真係吾好甘大聲, 好魚咖

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2011-3-10 08:28 發表

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!" />" />hjhvbj" />

hehe, 講緊我   

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 orce 於 2011-3-9 20:25 發表
    一條線二個人游, 唔駛同人搶位
    你個會所有水陸玩咁得意!?! 180m游3'21都唔慢啦!

家住東涌, 真係方便跑步踩車會所游水.
    會所第一次舉辦水陸兩項, 會所游水, 跑出邊公園.   

得得地兄,好多人都係蛙式快過自由式架!

多謝各位師兄鼓勵 !   

引用史泰龍:

I'd rather do something I love badly,
    than feel bad about not doin' something I love.   

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-11 12:55 發表

家住東涌, 真係方便跑步踩車會所游水.
    會所第一次舉辦水陸兩項, 會所游水, 跑出邊公園.   

多謝各位師兄鼓勵 !   

引用史泰龍:

I'd rather do something I love badly,
    than feel  ...

通常要自由式快過蛙都要起碼半年時間
    如果好似Frankie同Key兄本身蛙式都已經快過好多好多人, 好少會有心機轉泳式
    不過自由式用少d腳力, 始終有多少著數
    聽聞東涌公眾泳池就來開, ching到時又多個地方操練

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-3-11 13:57 發表

通常要自由式快過蛙都要起碼半年時間
    如果好似Frankie同Key兄本身蛙式都已經快過好多好多人, 好少會有心機轉泳式
    不過自由式用少d腳力, 始終有多少著數
    聽聞東涌公眾泳池就來開, ching到時又多個地方操練

hehe, 應該係: "如果好似Frankie兄本身蛙式都已經快過好多好多人"   

唔知係唔係之前有成兩個月冇練水, 加上淨係跑同單車, 搞到大腿實左之餘, 自由同蛙都嚴重地慢哂(雖然之前都好慢), 唔知各位ching/ctse有冇類似情況???

解決辦法係咪游番多d水?

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-3-11 14:13 發表

hehe, 應該係: "如果好似Frankie兄本身蛙式都已經快過好多好多人"   

唔知係唔係之前有成兩個月冇練水, 加上淨係跑同單車, 搞到大腿實左之餘, 自由同蛙都嚴重地慢哂(雖然之前都好慢), 唔知各位ching/cts ...

呢個問題好正常, 我D咁浮的人, 如果連踩幾日單車或跑步, 都係即係覺得對腳好沉, 好唔去水。

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉; 淨做水上野, 又唔夠氣同無力求

大家加油啦!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-3-11 14:56 發表

呢個問題好正常, 我D咁浮的人, 如果連踩幾日單車或跑步, 都係即係覺得對腳好沉, 好唔去水。

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉;  ...

唔掛之得啦, thanks Ginny tse   

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2011-3-11 14:56 發表

解決辦法, 講左等於無講, 真係要平衡D個訓練, 唔好係一段時間裏面只係做陸上野, 或水上野。做得多陸上野, 會沉;  ...

乜咁架?! 唔怪得我一落水就沉.......

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

報左名 keke ~~~ 今次應該唔會認錯人 .. KITO 呵~~ 哈哈~~

升級   100%

該用戶從未簽到

我都報左lu¬¬到時見^^

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

水陸已滿 !

我仲未練水, 今日唔知都係偷懶定去一去呢 ??   

原來 start list 三日前都出咗.   

Hong Kong Triathlon Association
    Due to overwhelming response, all the quotas for 2011 Aquathon Series - Race 1 are full. Thank you for your kind support! 由於反應踴躍,2011水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽 1名額已滿,多謝支持!

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2011-3-9 23:01 發表
    我都係會所操水陸 同 3項
    泳池 > 單車機 > 跑步機

ching 講真?

升級   95.26%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-9 13:23 發表
    ...
    結果游泳哩項我最慢......   (180m ~ 3'21")
    ...

蛙式算係幾快了。

但蛙式係用腳多,咁單車又係用腳多、跑步又係用腳多 ... 3T 的總體成績會受影響。練多 D 自由式,再玩其他兩項會輕鬆 D ...

升級   11.35%

該用戶從未簽到

其實我唔係好明係泳池游完之後點樣上岸轉跑步... 係池邊點樣上水呢..

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:20 發表
    其實我唔係好明係泳池游完之後點樣上岸轉跑步... 係池邊點樣上水呢..

swtcheng兄, 喺番自己條線上水   

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:26 發表

池邊咁高... 點樣上水呢? thx.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 2011-4-6 14:40 發表
    [quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:26 發表

登錄/註冊後可看大圖

池邊咁高... 點樣上水呢? thx.

池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係嘅, 可以踩住條浮繩, 一樣冇問題   

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 key 於 2011-4-6 14:45 發表

池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係

升級   25.8%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2011-4-6 14:45 發表 池邊到地, 比較容易上, swtcheng兄咁大隻, 一燦就會上倒, 再唔係嘅, 可以踩住條浮繩, 一樣冇問題     

尋日我一撐上水小腿即刻抽跟