香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

點解係自由講到開5到post

升級   60%

該用戶從未簽到

如題~~
另問點先為之帶氧?同埋帶氧既感覺係點架?
新腳跑公園d石屎地易受傷嗎?定係去d運動場跑好d呢??

+1 0
上一篇︰週未操車2011/3/20下一篇︰大家有無試過放工跑步返屋企?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

可能你是新會員, 未有權限吧! 遲少少應該得啩.....

新手跑步-->起初去運動場跑應該會好D, 等遲d腳仔習慣左先出去跑街啦!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 叉燒 於 2011-3-18 15:56 發表
    如題~~
    另問點先為之帶氧?同埋帶氧既感覺係點架?
    新腳跑公園d石屎地易受傷嗎?定係去d運動場跑好d呢??
    師兄首先歡迎你加入跑界. 我以有限知識講, 帶氧跑是以你心跳率低於最大心跳率的70%來定. 簡單講, 你跑時可以輕輕鬆鬆, 不喘不急便是在帶氧跑中, 跑到索曬氣就唔係. 帶氧跑好處是令你增加肺吸量, 可以維持長時間也不會倦. 非帶氧跑因為乳酸增加積聚, 乳酸會使人疫倦, 所以在快跑下一般只能保持十數分鐘. . 我只知皮毛, 希望可以解答到你問題. 有興趣不妨看看書, 看兩者的關係

升級   60%

該用戶從未簽到

師兄想問你,我跑左十分鐘到右腳腳眼上小小好似有d拉住既感覺,係我熱身不足?
    同埋我慢跑呼吸都ok,練習多點便可跑更長時間?

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 叉燒 於 2011-3-18 21:42 發表
    師兄想問你,我跑左十分鐘到右腳腳眼上小小好似有d拉住既感覺,係我熱身不足?
    同埋我慢跑呼吸都ok,練習多點便可跑更長時間?
    ching, 你第一個問題答未是. 你可能沒有做足夠拉筋熱身. 有很多組拉筋組動作都可以令腳掌鬆馳. 第二個答案也對, arobic running 是長跑的基本功. 新人以6分半至7分半鐘/1k的速度跑, 慢慢加時間上去. 每次以時間決定跑幾耐, 而不是用里數多少來衡量. 我有跑全馬的會友今量用此方法練習, 只用了半年時間, 便由上年不能完成到今年可以用3'32完成全馬.