香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豬兜1
打印 上一主題 下一主題

跑步+徒潛=......

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-6-23 23:24 發表
我想問吓大約會幾點完架
大約21:30會完的.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 denis3885 於 2011-6-23 23:31 發表

我都想落水,但成日浮上水,洗唔洗縛舊石頭係身?
有冇試過係泳池潛遊?不妨試一下,但咸水浮力較淡水還強.
石頭.......很古老呢,現在都是用皮帶+鉛塊的,一塊5磅,但是徒潛不合用.都是樽潛用的多.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

差d忘記了要thx runrun 師姐幫我出個post 同出左好大力幫忙,

升級   85.6%

該用戶從未簽到

注意:末有徒潛經驗的不建議當日下水試潛,如有意下水試潛的請
留言於此.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 denis3885 於 2011-6-23 23:31 發表

好喎好喎!我幫你揀舊大啲嘅縛呀!

升級   100%

鬱悶

原帖由 kf 於 2011-6-23 23:24 發表
    我想問吓大約會幾點完架

KF 去唔去呀?

升級   100%

鬱悶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-24 01:21 發表
    差d忘記了要thx runrun 師姐幫我出個post 同出左好大力幫忙," />" />

唔駛容氣!要多謝你搞啲跑步以外嘅多元化活動俾大家就真!  

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

你識唔識游水架 ? 無奶油成日浮上水架...
    請問 : 天晚9:30就完 ? 咁之前約唔約跑嫁 ?

升級   100%

奮鬥

原帖由 runrun 於 2011-6-24 10:45 發表

KF 去唔去呀?
    我星期六操山,唔知幾點完呀,趕到就過黎

升級   100%

鬱悶

原帖由 mill 於 2011-6-24 10:52 發表

你識唔識游水架 ? 無奶油成日浮上水架...
    請問 : 天晚9:30就完 ? 咁之前約唔約跑嫁 ?

MillMill, 你可以約埋大佬金,波哥,人仔,NN 跑完過黎睇架!
    我就沙田做完gym 先過來

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 runrun 於 2011-6-24 13:46 發表

MillMill, 你可以約埋大佬金,波哥,人仔,NN 跑完過黎睇架!
    我就沙田做完gym 先過來

係喎....又係你提醒我的. run run ctse真好
    咁你未跑得嗎? 你唔跑ga ?

升級   100%

鬱悶

原帖由 mill 於 2011-6-24 13:59 發表

係喎....又係你提醒我的. run run ctse真好
    咁你未跑得嗎? 你唔跑ga ?

我交咗錢俾gym, 呢輪成日唔得閒去少咗,唔抵呀!聽日要趁時間多用盡佢的設施。

你地跑吖!在碼頭會合咪得囉!

升級   85.6%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2011-6-24 16:58 發表

我交咗錢俾gym, 呢輪成日唔得閒去少咗,唔抵呀!聽日要趁時間多用盡佢的設施。

你地跑吖!在碼頭會合咪得囉!
    19:30係大學火車站車埋你都得WO.

升級   0%

該用戶從未簽到

25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂

活動日期:25-6-2011 (星期六)
    集合地點:馬料水碼頭
    集合時間:19:30
    參加人數:不設上限

注意 : 請參閱善於徒潛之豬兜師兄對徒潛活動的介紹,參加者可以參觀此次活動作
    對徒潛活動的初步認識

徒手潛水就是只吸一口氣然後向下潛,能潛多久就要靠自己的心肺功能了,當然還要借助一些工具的,1.潛鏡 (不是到泳池用的那一種, 而是連口和鼻也cover)大約$150-200也可. 2.呼吸管(snorkels)大約$150-200 3.手套(可用勞工手套不過要載2) 4.潛水電筒,舊式的烏線膽,價格較便宜大約$400-500,光度也沒ledhid那樣光,耗電量一般,led的光度屬中間,hid差小小大約$700-1400,但論怪慳電就一定是led.小弟也剛買了一枝新的led.Ikelite 3C8光度有510LUX.  5.蛙鞋,徒潛的要用軟fins大約$300-500.安全一點的話可以買多件簿身潛水衣大約$150-300.6.潛水刀要連套的.大約$250-500. 7.網袋(綠色
    有索繩那種).以上價格只是中位數,要平的或是要貴的還有很多選擇,一分錢一分貨.
    其實還有2手的,上網也可找到,不過質數參次,本人不太建議買2手的,因為我有個friend 中左招,買完返黎要再買過.
    以下有幾點是小弟的心得.
    1.
    切勿單獨下水
    2.
    下水後一定要2人一組不要獨自遊得太遠
    3.
    不要胡亂触摸一些自己不認知的生物或死物
    4.
    雷暴警告,一號風球以上,黃雨以上切勿下水
    5.
    香港水質普片較能見度低,下潛時以手放前避免撞到頭部
    6.
    切勿在水流急或暗湧大的水域下潛
    7.
    患有特殊疾病的要請示醫生
    8.
    最重要是泳術一定要好(包括識踏水最小達5分鐘或以上)

以上的簡介只適合在水溫27度以上香港水域,如要查詢海水,大家吾好以為睇完呢做簡介或者買齊裝備就可以自己衝落水,一定要搵個師兄陪住落呀.

1.本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。

2.會員一切留言之言論和買賣交易和舉行活動只代表其個人行為,香港長跑網沒有對他們的言論、行為及討論區管理操作事先加以審查。他們的言論、行為及討論區管理操作不代表本網站之立場,一切有關損失本網站不會負責。

3. 活動不排除將於酷熱或寒冷的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的
    訓練及休息,並留意個人的身體狀況,如身體覺有不適,建議馬上終止活動。

4. 若活動當天懸掛三號或以上颱風、黄色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會改期或取消。

5.參加者的個人保險須自行負責。

6.參加者務必遵守香港法例,以及不能在活動中進行競賽。

7.活動所有參與者不得在未經同意下,把第三者的個人資料以"任何方式"提供任何人仕或向外發放

人工智能報名:
    1. 豬兜1 (徒潛示範)
    2. runrun (觀賞者)
    3.金金(要食糕蟹蒜蓉蝦東昇班)
    4.
    5.
    6.

升級   85.6%

該用戶從未簽到

3.金金(要食糕蟹、蒜蓉蝦、東昇班)
    邊有東昇班..........

升級   100%

奮鬥

原帖由 豬兜1 於 2011-6-24 22:03 發表
    邊有東昇班..........
    金金負責種蒜頭

升級   0%

該用戶從未簽到

聽朝操完山,夜晚會過來學野,不過應該唔敢落水住~

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2011-6-24 23:52 發表
    聽朝操完山,夜晚會過來學野,不過應該唔敢落水住~
    大圍 3點鐘獅子亭你係咪黎呀~

升級   87.67%

該用戶從未簽到

25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂

活動日期:25-6-2011 (星期六)
    集合地點:馬料水碼頭
    集合時間:19:30
    參加人數:不設上限

注意 : 請參閱善於徒潛之豬兜師兄對徒潛活動的介紹,參加者可以參觀此次活動作
    為對徒潛活動的初步認識

徒手潛水就是只吸一口氣然後向下潛,能潛多久就要靠自己的心肺功能了,當然還要借助一些工具的,如1.潛鏡 (不是到泳池用的那一種, 而是連口和鼻也cover的)大約$150-200也可. 2.呼吸管(snorkels)大約$150-200 3.手套(可用勞工手套不過要載2層) 4.潛水電筒,舊式的烏線膽,價格較便宜大約$400-500,光度也沒led或hid那樣光,耗電量一般,而led的光度屬中間,比hid差小小大約$700-1400,但論怪慳電就一定是led.小弟也剛買了一枝新的led.Ikelite 的3膽C8光度有510LUX.  5.蛙鞋,徒潛的要用軟fins大約$300-500.安全一點的話可以買多件簿身潛水衣大約$150-300.6.潛水刀要連套的.大約$250-500. 7.網袋(綠色
    有索繩那種).以上價格只是中位數,要平的或是要貴的還有很多選擇,一分錢一分貨.
    其實還有2手的,上網也可找到,不過質數參次,本人不太建議買2手的,因為我有個friend 中左招,買完返黎要再買過.
    以下有幾點是小弟的心得.
    1.切勿單獨下水
    2.下水後一定要2人一組不要獨自遊得太遠
    3.不要胡亂触摸一些自己不認知的生物或死物
    4.雷暴警告,一號風球以上,黃雨以上切勿下水
    5.香港水質普片較能見度低,下潛時以手放前避免撞到頭部
    6.切勿在水流急或暗湧大的水域下潛
    7.患有特殊疾病的要請示醫生
    8.最重要是泳術一定要好(包括識踏水最小達5分鐘或以上)

以上的簡介只適合在水溫27度以上香港水域,如要查詢海水,大家吾好以為睇完呢做簡介或者買齊裝備就可以自己衝落水,一定要搵個師兄陪住落呀.

1.本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。

2.會員一切留言之言論和買賣交易和舉行活動只代表其個人行為,香港長跑網沒有對他們的言論、行為及討論區管理操作事先加以審查。他們的言論、行為及討論區管理操作不代表本網站之立場,一切有關損失本網站不會負責。

3. 活動不排除將於酷熱或寒冷的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,如身體覺有不適,建議馬上終止活動。

4. 若活動當天懸掛三號或以上颱風、黄色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會改期或取消。

5.參加者的個人保險須自行負責。

6.參加者務必遵守香港法例,以及不能在活動中進行競賽。

7.活動所有參與者不得在未經同意下,把第三者的個人資料以"任何方式"提供任何人仕或向外發放
    人工智能報名:
    1. 豬兜1 (徒潛示範)
    2. runrun (觀賞者)
    4. NN (咁我簡單d要蒜蓉粉絲蒸帶子和鼓椒炒聖子)
    5.