香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[屯門]新界西新手報到

升級   0%

該用戶從未簽到

各位好,我是新來報到的,多多指教!
我的跑步相簿:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151008485985131.772392.598605130&type=3&l=72fe96414c
+1 0
上一篇︰渣打馬拉松2012 -- 灣仔駱克道 10:00 - 12:15 (全馬) by Peter下一篇︰新界西新手報到

升級   69.25%

該用戶從未簽到

歡迎你呀!BAD leo師兄!多D來長跑網和我地一起交流下跑步心得!互相勉勵!

請問師兄有無參加渣馬呀?

我看完你的跑步相簿,你也喜歡四圍跑wor...good good!
我都希望有一日...可以由荃灣跑到去屯門...(只係希望...哈哈哈!)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

歡迎ching,

有時間join吓我地活動同埋上黎吹吹水啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-7 14:56 發表
    歡迎你呀!BAD leo師兄!多D來長跑網和我地一起交流下跑步心得!互相勉勵!

請問師兄有無參加渣馬呀?

我看完你的跑步相簿,你也喜歡四圍跑wor...good good!
    我都 ...

無呀,可能下年啦,我都係跑左幾個月,等我覺得自己會穩定d就會參下賽了 ;)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2012-2-7 21:40 發表
    歡迎ching,

有時間join吓我地活動同埋上黎吹吹水啦

好呀!會密切留意的了 

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 BadLeo 於 2012-2-8 17:26 發表

無呀,可能下年啦,我都係跑左幾個月,等我覺得自己會穩定d就會參下賽了 ;)

加油呀!我都係跑左2個月....我都未穩定!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

屯門 > 新田(23km)
    沿青山公路一直跑,
    經過元朗,錦繡及加州花園,
    過了米埔到新田,
    很想以上水做終點,
    但起碼要跑多一小時但已夜了…
    好在新田有部綠Van出元朗,
    之後西鐵回巢。
    下次早點出發要跑到青山公路的盡頭!
    針對膝痛可能因為我天生偏平足做成,
    今天用腳內當跑效果很好,膝頭很乖的說!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

Leo, 哈! 你終於入來了,歡迎你加入呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-2-12 18:45 發表
    Leo, 哈! 你終於入來了,歡迎你加入呀!!!

哈哈,多多指教呢!

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 BadLeo 於 2012-2-12 23:18 發表

哈哈,多多指教呢!

早晨LEO師兄:
    請問什麼叫「針對膝痛可能因為我天生偏平足做成,
    今天用腳內當跑效果很好,膝頭很乖的」

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-13 07:33 發表

早晨LEO師兄:
    請問什麼叫「針對膝痛可能因為我天生偏平足做成,
    今天用腳內當跑效果很好,膝頭很乖的」

之前在跑到十幾二十公里時,膝蓋也會痛,
    之後開始上網search,發現是IT Band 不好做成的,
    之後請教了不少人,減了步幅和嘗試先用腳中間落地一排,
    等遲d腿內則肌肉強壯d先用返腳爭。
    又嘗試跑時盡量用力用到腳尖,
    試了後近幾次跑都冇咩事,但有少少酸軟…
    之後偶然看到篇講扁平足的文章
    發現自己完來長年來養成了會腳邊走路的壞習慣,
    所以今次嘗試了把重心移回腳內當一點,
    的確膝蓋沒什麼異樣了 

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 BadLeo 於 2012-2-14 16:39 發表

之前在跑到十幾二十公里時,膝蓋也會痛,
    之後開始上網search,發現是IT Band 不好做成的,
    之後請教了不少人,減了步幅和嘗試先用腳中間落地一排
    等遲d腿內則肌肉強壯d先用返腳爭

leo師兄:
    小二(即係我),我都係用細而密的步幅跑步,
    但有師兄教我練下四頭肌,加強肌肉...
    不過我現在跑多左里數...都考慮緊...要唔要戴d護膝or穿tight褲
    你平時跑步的裝束是什麼呢?
    我只係tee+短褲...哈哈哈!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-14 17:17 發表

leo師兄:
    不過我現在跑多左里數...都考慮緊...要唔要戴d護膝or穿tight褲
    我只係tee+短褲...哈 ...

tight褲我都考慮緊,任何有幫助都想試...

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Rhys 於 2012-2-14 19:28 發表

tight褲我都考慮緊,任何有幫助都想試...

me too...因為我跑多左...都怕怕地...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chusiuyee 於 2012-2-14 17:17 發表

leo師兄:
    我只係tee+短褲...哈 ...

我都係tee+短褲啦,如果大風會加件風褸。
    尋晚買左個護膝,今晚去試下先,ok就買多個

升級   0%

該用戶從未簽到

兆麟 到 頌富 13km,
    消耗650卡路里
    為明天的減肥失敗做準備,
    我決意M記挑戰隊長漢堡!

登錄/註冊後可看大圖

升級   2.55%

該用戶從未簽到

隊長漢堡 = 6碗白飯 ....

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome呀Leo, 有機會一齊跑吓啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

屯門兆麟 到 上水港鐵(30km)
    沿清山公路跑,
    沿途可以望到內地,
    對我來說這個距離是我暫時的上限…

升級   69.25%

該用戶從未簽到

badleo師兄...你好堅呀!係連續跑30k...你也是喜歡邊跑邊影相相?正!