香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

兆康單車徑橋底。遇到怪男人... 很驚.

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

我跑步的時間是早上6:30。
    家中熱身後,我平常練跑的路線由兆康單車徑未端跑至虹橋�新墟�警處

連續兩天早上,在兆康單車徑橋底,有個亞叔踩著單車,

第一日,亞叔見我在行人路上跑步,他在單車徑踩得很慢,不停望著我跑, 我已經不理會他,KEEP住自已速度。。。他見我沒有望都他, 佢踩走了。。。。
    (那天,心想,沒有什麼, 我都見慣D人眼望望跑步者)

第二天,又見到他,他在單車徑上又踩得很慢,又不斷後望, 起碼4﹣5次往後望,好啦,我眼晴閃了一下他樣子,十分猥鎖的亞叔,盡量只顧著自己的呼吸,不跟他有眼神接觸,但他突然在單車上踩高身體,扭動下身,由於我望著他背面,他應該向我扭動PAT PAT。。。。

OH MY GOD。那一刻,跑著, 萬個不安。。
    幸好, 此路線是必經兆康輕鐵站。。。之後很多行人

我跑此段路大半年,有時都會遇到踩單車的人眼望望你跑步,但從未見過一個踩單車的人不停回主4﹣5次。仲要做出企高扭PAT PAT動作。。。

清晨6:30,沒有太多人。。。
    自已跑完都太不安落, 第三日,跟老公說都是往鄧肇堅運動場會較安全, 免得重遇那阿叔。。。

暫時,往後幾星期, 我都是跑鄧肇堅運動場, 雖然悶, 覺得不停重復圈。。。
    但是,為了自己安全。。。
    算了。我當練圈速。。。或是我會喜愛跑運動場。。。。

不過, 可能無CTSE咁早跑,不過,我真係好不安。。。想大家要小心此路!

+1 0
    上一篇︰Scosche myTREK 無線脈搏監測器下一篇︰美孚zone 11月16日美孚~九龍城碼頭

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

呢段路的確有時入黑或未天光都比較靜,一個女仔最好都係搵熟人一齊跑。出面河邊由蔡意橋住兆康方向個圓型平地有800m,條路比較闊人流比較多,來回跑或做功課都幾好㗎。

升級   47.2%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 queenielty 於 2012-2-19 00:47 發表
    我跑步的時間是早上6:30。
    家中熱身後,我平常練跑的路線由兆康單車徑未端跑至虹橋�新墟�警處

連續兩天早上,在兆康單車徑橋底,有個亞叔踩著單車,

第一日,亞叔見我在行人路上跑步,他在單車徑踩得很慢, ...

橋底那裡的確比較靜,我一個大男人去跑我太太都問我會否被人打劫架?
    所以我建議日後若有機會跑到輕鐵站附近調頭跑番過去可能好d, 反正都差不了太多距離

升級   33%

該用戶從未簽到

我之前由元朗來回tm,都有個呀叔踩住單車,仲望住我
    跑左1次就怕左...d 路無咩人行,由其係晚上/朝早

升級   0.33%

該用戶從未簽到

屯門醫院與澤豐花園之間段路真係好黑同比較靜.
    我自己係男既, 都驚俾人打劫,
    而且好多人放狗好無公德, 唔執走便便. 試過幾次爭 d 踩到
    所以我都跑少左兆康至屯門站單車徑,
    改去跑鄧肇堅.