香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

2012.10.7 4th annual - Salomon Lantau 2 Peaks

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

i've joined 21K, any time limit for the event??

Thanks.

升級   42.95%

難過
  • 簽到天數: 265 天

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

想請教各 Ching / Ctse,  我想呢兩日試21K全程, 但補給位置只想到昂平市集, 請問佰公坳會不會有水機 / 汽水機之類 (不過我唔係好信得過汽水機, 我瀨過好多次野.....水浪窩買晒, 南山部食左錢, 唔出汽水...... ),  是否要由昂平背足夠的水上完鳳凰, 再預埋上大東的水........想起都覺得重ne~     請指點迷津~ 謝謝

升級   7.6%

該用戶從未簽到

there is NO 水機 / 汽水機 in 佰公坳...

升級   16.84%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

上年在伯公坳有水站!

升級   42.95%

難過

原帖由 raccon_mama 於 2012-9-28 18:04 發表
    想請教各 Ching / Ctse,  我想呢兩日試21K全程, 但補給位置只想到昂平市集, 請問佰公坳會不會有水機 / 汽水機之類 (不過我唔係好信得過汽水機, 我瀨過好多次野.....水浪窩買晒, 南山部食左錢, 唔出汽水...... ),   ...

比賽路線吾入昂平市集 ,

到比賽日大會設水站於 昂平營地 , 伯公坳

升級   7.6%

該用戶從未簽到

今日行左轉 , 行錯路, 無上彌勒山 。上山辛苦 , 落山仲金 , 最後總算沒有受傷完成 。

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

Thanks u all for the 水站info.

昨日我都試行了, 真係好金.....結果都係去到伯公坳無晒水了, 惟有走人.  不過我甘慢, 都係改番15K組好了~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

各位參賽者可以到以下鏈結作賽後投票
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... e%3D1&frombbs=1

升級   60%

該用戶從未簽到

今日好曬,又熱,好金下........

升級   16.84%

該用戶從未簽到

今日真係好曬,好辛苦,不過好玩,由伯公㘭開始上山已抽筋,最好笑有位師兄見我抽,佢又抽埋一份,落黃龍抗都抽几次,返到終點都5:37了,雖然不是太理想,總算快過上年,下年再玩!最不開心是上彌勒山時,見到前面有參賽者飲完支寶壙力後,就掉入了山坡上,我跟佢講,"有冇搞錯呀,邊個執你垃圾呀"望佢個樣,扮有型吾采人,再睇下佢個No2008,我心想,如果我是食環署就好law!所以大家如果知道點可以對付lee種人,吾該話比我知!

升級   67%

該用戶從未簽到

原帖由 KC930 於 2012-10-7 18:54 發表
    今日真係好曬,好辛苦,不過好玩,由伯公㘭開始上山已抽筋,最好笑有位師兄見我抽,佢又抽埋一份,落黃龍抗都抽几次,返到終點都5:37了,雖然不是太理想,總算快過上年,下年再玩!最不開心是上彌勒山時 ...

Agree KC930 CHing, 參加山賽都係因為鍾意大自然。既然係咁, 點解要破壞佢呢, 自己既垃圾就自己帶番落山?其實, 其他長跑比賽都係, 我每次見到有朋友亂咁掉紙杯落地下都覺得幾唔開心。

升級   42.95%

難過

呢個賽事真係吾野少 , 第一次參加 , 前前後後行左 4 次 ,
    練習同比賽差好遠 , 練習話休息就休息 ,
    比賽想停一停都比後面緊迫 , 仲有抽抽地筋 ,
    整整用左 3小時半鐘左右完成 21k
    1小時55分鐘到鳳凰山頂 10k
    2小時15分鐘到伯公坳
    3小時到黃龍坑路口
    食左 3 包 power gel , 上鳳頂前 , 伯公坳 , 黃龍坑
    沿路都係聽到 pass , right , left , 佢地好鬼快
    end point 飲品任飲 , 有啤酒但吾凍

升級   37.6%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

啤酒但吾凍 x N !

Alan 師兄好勁!!!

我用左 3小時45分鐘左右完成 21k. 老外落山好快, 但上山比我們吃力!

升級   25.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

好好玩, 尤其好奇在見好多唔係講英文的外國人玩, 法文西班牙乜人都有, 好國際化!!
    小弟參加左15KM, 2H5MIN 完成, 下年挑戰21KM, 想問下師兄, 餘下果6KM 我知係要上鳳凰山頂, 好甘下, 但情況係點想知道一下, 想估下自己要用多幾時間玩21KM>

升級   42.95%

難過

原帖由 didirene 於 2012-10-8 10:42 發表
    好好玩, 尤其好奇在見好多唔係講英文的外國人玩, 法文西班牙乜人都有, 好國際化!!
    小弟參加左15KM, 2H5MIN 完成, 下年挑戰21KM, 想問下師兄, 餘下果6KM 我知係要上鳳凰山頂, 好甘下, 但情況係點想知道一下, 想估下自 ...

果 6 k 吾野少 ,
    由水平上到鳳頂 943米 10k , 係不段上人多塞著 , 一條路都吾夠兩個人一齊行 ,
    急落伯公坳 , 呢段先係耐能表現 , 再上個幾鐘 ,
    又在黃龍坑急降 , 最後靠毅力跑返終點
    大上大落 , 肌肉 , 耐能 , 意志 , 毅力的表現

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 KC930 於 2012-10-7 18:54 發表
    今日真係好曬,好辛苦,不過好玩,由伯公㘭開始上山已抽筋,最好笑有位師兄見我抽,佢又抽埋一份,落黃龍抗都抽几次,返到終點都5:37了,雖然不是太理想,總算快過上年,下年再玩!最不開心是上彌勒山時 ...

報比大會知,會DQ佢比賽成績。

升級   7.6%

該用戶從未簽到

尾段落山"un"到腳軟 .

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

回復 31# 的帖子

rules 度有寫, 可以 DQ 佢

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

回復 31# 的帖子

"亂拋垃圾 人見人憎", KC930兄彰顯公義, 好好好!

大會真應該嚴格執行守則
    (1) Pak Kung Au CP (331m) (13 km into race) LONG 21km category only Vitasoy mineral water and Gatorade  – (bottles) (NO BOTTLES
    ALLOWED TO BE TAKEN AWAY FROM CP SO BRING HYDRATION
    SYSTEM OR WAIST BELT WITH BOTTLE.  

(2)Garbage on the course
    ANYBODY FOUND THROWING EMPTY GEL WRAPPERS, GARBAGE OR
    EMPTY BOTTLES ON THE COURSE WILL BE DISQUALIFIED AND FINED.