香港長跑網  - 長跑長友

樓主: quigonjinn
打印 上一主題 下一主題

2012.12.02 澳門銀河娛樂國際馬拉松

升級   49.47%

該用戶從未簽到

(澳門電台消息)澳門國際馬拉松賽會出錯令跑手多跑最少1公里。與體發局聯合主辦賽事的田徑總會副理事長陳步倩稱,對此表示歉意,日後將改善安排。        他稱事件因指引員帶錯路,賽後不少跑手表達不滿,但未收到正式投訴,為確保賽事嚴謹,按國際慣例不會變更選手時間和成績。        陳步倩稱,今屆賽事道路情況複雜,除跑多咗外,亦因參賽人數眾多,曾發生不同賽事眾多跑手匯集在交通路口等情況,認為今屆賽事經驗值得檢討和深思。(歐陽俊榮 黃偉昌)

(澳門電台消息)第31屆澳門國際馬拉松賽發生賽會指引員指示出錯,導致參加全程和半程馬拉松跑手跑多最少1公里,賽會其後致歉,稱會跟進改善,有特邀參賽跑手對此不滿,亦有跑手希望酌情處理達標時間。        女子組冠軍莉達批評大會犯錯影響跑手表現,有選手經理人認為錯誤不能接受,致不少原定達標跑手失去獎金,亦不滿賽會無向他們交代如何跟進。        有本澳跑手稱出錯後無任何指示,打亂他們佈署,又稱部分跑手多跑約3公里。        全程馬拉松賽事,埃塞俄比亞占美達和莉德包辦男、女子公開組冠軍,男子組獲勝的占美達時間是2小時23分56秒。去年冠軍時間為2小時12分49秒。(歐陽俊榮 黃偉昌)

升級   85.33%

該用戶從未簽到

我見唔1K牌。

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 61# 的帖子

作為一個舉辦左31年既賽事,仲要係AIMS會員,居然會犯如此低級同嚴重嘅錯??真係無法容忍

升級   85.33%

該用戶從未簽到

many discussion in hkrunners

http://www.hkrunners.com/node/4805

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

http://new.cyberctm.com/cn/info/tdmnews.php?id=18

只找到一個網站交代事件
    我第1k 成9分鐘,第2k 4'05

升級   31.05%

該用戶從未簽到

以我理解, 其實係一出運動場就錯左方向;
    今日我地出運動場後就跟大隊向左轉入地堡街, 一路跑返出去轉左再轉左至兜返去運動場正門, 其實就係呢度出事;
    根本應該係一出運動場向右轉, 即係回程入運動場條路轉出去, 咁樣的話, 距離就對喇;
    如果各位師兄姐記得的話, 係咪好奇怪點解無啦啦路中心有架吉普車, 而車上有一對外藉男女向跑手HIGH5嗎?
    因為根本果度都唔係封路範圍, 唔係架車入左黎, 而係我地衝左過去 ...
    問題係, 點解一出運動場, 冇任何指示應該向邊便跑呢?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 laylomay 於 2012-12-3 00:05 發表
    以我理解, 其實係一出運動場就錯左方向;
    今日我地出運動場後就跟大隊向左轉入地堡街, 一路跑返出去轉左再轉左至兜返去運動場正門, 其實就係呢度出事;
    根本應該係一出運動場向右轉, 即係回程入運動場條路轉出去, 咁 ...

我跑過5之, 每年都係一出運動場右轉, 會經過君怡酒店, 咁多香港人年年都跑, 點解會錯呢?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

回復 67# 的帖子

小叻,如果你去的話咁你都錯了,向君怡酒店跑才是錯路的方向,應該係一出運動場轉右再轉左,向Galaxy 跑!
    好多香港人年年都去又點?澳門人自己都跑錯!

升級   40.5%

該用戶從未簽到

我地班迷馬跑手同樣糟糕,每年最多人參加的項目每年都有人反應跑多跑少,全因賽道跟本沒有每公里里数牌提示,方向又不清楚,令跑手無所適從.報名費50元超值,紀念品又多,希望大會下年辦得好啲啦

升級   85.2%

該用戶從未簽到

咁就無理頭跑多佐2-3km.. 呢到講緊10幾20mins 架呢...

升級   42.63%

無聊

Garmin 305, 43.6km

升級   59.33%

開心

作為澳門人的我,都會跑錯,原因好簡單,明知出運動場轉左有點古怪,但無理由你咁有型自己一條冷轉右,同我一齊起跑的澳門跑友們都照跟,都好正常。問題係大會無清晰指示,亦無封閉左方路線。相信跑多咗1km的路友嚟講,已屬著數,因為一批前列跑手,包括特邀跑手,跑咗去大潭山附近,足足跑多3km,真係攞命。
    舉辦了三十一屆,又係為一個國際性賽事,相信大會真係要好好檢討,以免日後再發生同類事件。

升級   7.4%

該用戶從未簽到

我陪女友跑佢第一個半馬,都希望2小時半內完成拿番個紀念牌,今次跑錯路,超時左九分鐘完成,牌又無成績又無!><

升級   85.33%

該用戶從未簽到

我超左4分鐘,我想要返成績同埋個完成牌咋。

升級   18.6%

該用戶從未簽到

跑多咗

升級   25.26%

該用戶從未簽到

唉, 今年出師不利, 居然臨起跑落雨, 重越落越大, 淋到成隻狗咁, 又凍, 頭嗰幾k都望唔到距離牌, 但有D距離牌好怪, 好似11km和12km中間的距離就非常之咁近; 我原本報全馬, 不過越跑越唔掂, 到27km便放棄返運動場鳴金收兵, 原來都跑咗成28k.

升級   42.95%

難過
  • 簽到天數: 265 天

今生第一個全馬居然風風雨雨中完成 , 一起步就落雨 , 仲要越來越密雨 ,

一起步臨出運動場仲要塞著 , 班人望機影相 ,

點知轉左 , 莫非天雨突然轉路線 , 但又聽吾到大會宣佈 ,

跑左出手送街 , 但又吾見人打氣 , 繞左成個運動場走 , 全身濕晒 , 跑鞋更濕 ,

在望到 3k 路牌用左22分鐘 , 7k 40分鐘 , 人塞避人避水氹 ,

頭一個圈 1小時50分 , 越跑腳板越痛 , 越跑越慢 , 最後 4小13分完成 ,

得知原來跑錯路 , 第一個馬拉松又濕又滑稽

升級   18.05%

開心
  • 簽到天數: 29 天

回復 77# 的帖子

我與一些接近五小時的跑友,跑到心驚膽跳,還以自己狀態太差,也聽到一些跑友在出體育場時邊跑邊問,為何不是跑右手,怎麼今年改路線??

對了,我有交相機給跑友幫忙拍照,約有兩千張,會陸續放在面子書,有興趣者請加小弟,謝謝。

小弟的面子書:ET Tey

幸好小弟趕在4:54跑完,然後有替五小時左右的人拍照。最後一位是4:59:59。

升級   42.63%

無聊

我是四小時四十五分鐘左右到達終點。不知道澳門馬拉松的照片到哪里可以找到?

升級   40.5%

該用戶從未簽到

原帖由 myhnet 於 2012-12-4 20:46 發表
    我是四小時四十五分鐘左右到達終點。不知道澳門馬拉松的照片到哪里可以找到?
    遲些到marathon-photo找,現在可到sportsoho 相簿區找,有5個相簿