香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kf
打印 上一主題 下一主題

韓國慶州櫻花馬拉松2012.4.13

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

回復 41# 的帖子

嘩!多謝師兄詳盡資料,我今日經長x報名了。機票,酒店都未訂。你的資料好有用。thanks!

升級   100%

開心

坦克師兄,覺年,Fanny, Suzanne,Martin & me都會玩這個比賽,有冇興趣join ar

升級   42.8%

無聊
  • 簽到天數: 5 天

回復 41# 的帖子

Thx ching, but 濟洲航空 still don't have price at the moment.

升級   38.95%

該用戶從未簽到

之前問左旅行社﹐可能因為我不是想報團﹐所以過左成星期音訊全無﹐唯有自己想辦法搵資料(佢啲團咁爆﹐等佢填滿晒佢啲團都唔知仲有冇機位...)﹐問了韓國的舊同事(成年幾沒聯絡﹐真有點不好意思...)﹐原來大家可以透過電郵(英文信)﹐大會會電郵([email protected])一張外國人表格(英文)給你﹐節番港紙參賽費用只係2XX(但HSBC匯款手續費差唔多300...﹐所以要好似我咁八個人去才有一點點著數)﹐加埋住民宿﹐自行乘車﹐預十餐每餐HKD50的費用及機票﹐費用只係UNDER HKD5000。 其實訂民宿及機票難道不高﹐斧山去慶州亦相當方便﹐所以我只講最難的匯款部份俾大家睇(始終大會只識覆番韓文俾我...)。

Below is the remittance details for Cherrymarathon.
    BANK NAME : NONGHYUP BANK
    SWIFT CODE : NACFKRSEXXX
    Pay to - Country/Territory: KOREA, REPUBLIC OF
    Pay to - City : OTHER CITY
    Pay to Bank : NONGHYUP BANK
    Account Holder`s Name : GYEONGSANGBUKDO SPORTS COUNCIL
    Account No.: 3010119557451

They confirmed that you can collect souvenir on 12 April at starting point of Marathon. 到時用個名去攞就得。

升級   100%

開心

cksbnr2004 發表於 2013-1-23 12:01
    之前問左旅行社﹐可能因為我不是想報團﹐所以過左成星期音訊全無﹐唯有自己想辦法搵資料(佢啲團咁爆﹐等佢 ...

Hi hi, 你們8人一起去跑真開心, 我和3位朋友都只是經了長鴻代為報名全馬, 請問可否提供民宿和慶州近會場的酒店資料給我呀, 我什麼都未book ar. Thanks

升級   38.95%

該用戶從未簽到

慶州民宿http://www.gjguesthouse.com﹐寫電郵俾民宿主人就OK。每日21000 WON。

民宿主人關於起點資料如下。
    Starting point of marathon is near my guesthouse.
    About 3km.
    By walk -- 30~40min
    By taxi -- 3,000won.
    By bus -- 1,500won.
    By jogging -- 15min.
    我睇過地圖﹐去會場係一條直路﹐打的幾方便的。

近會場的酒店就一定係Daemyung Resort Gyeongju(好似係長鴻住果間)﹐應該貴民宿DOUBLE 度。

升級   38.95%

該用戶從未簽到

老實講﹐如果你打算起慶州順道旅遊﹐就唔好住近起點啦﹐因為無論食﹐及旅遊區都集中在民宿果邊﹐酒店果邊啲伙食.....

多謝ching/tse寶貴意見, 我們是旅遊順道跑馬拉松... 哈哈 最後, 我們決定book近比賽場地酒店, 因為, 我們今次旅途會與視障運動員一起參與. 方便跑完之後回程麻. 起跑道上見  詳情 回覆 發表於 2013-2-18 13:31

升級   100%

開心

cksbnr2004 發表於 2013-1-30 15:52
    老實講﹐如果你打算起慶州順道旅遊﹐就唔好住近起點啦﹐因為無論食﹐及旅遊區都集中在民宿果邊﹐酒店果邊啲 ...

多謝ching/tse寶貴意見, 我們是旅遊順道跑馬拉松... 哈哈 最後, 我們決定book近比賽場地酒店, 因為, 我們今次旅途會與視障運動員一起參與. 方便跑完之後回程麻. 起跑道上見

升級   85.2%

該用戶從未簽到

柔詠師兄...呢個你有無報..

升級   82.11%

該用戶從未簽到

巴士等好耐 去年都係坐的士去比賽場地

升級   42.11%

該用戶從未簽到

想請教有無CHING/CTSE之前唔係經旅行社報名O既呢? 我同幾個朋友自己匯錢報, OK報到, 過兩日就飛, 但大會只係簡單講過早一日或比賽當日可以去拿T-SHIRT&晶片, 但就無講響邊或乜時間可以拎, 留言又唔覆..... 唔知有無朋友知?THX

終於等到大會的回覆了, 謝大家!  詳情 回覆 發表於 2013-4-9 11:10

升級   42.11%

該用戶從未簽到

vivipanda 發表於 2013-4-9 01:31
    想請教有無CHING/CTSE之前唔係經旅行社報名O既呢? 我同幾個朋友自己匯錢報, OK報到, 過兩日就飛, 但大會只 ...

終於等到大會的回覆了, 謝大家!

無錯﹐基本上乜都唔攞﹐用個名都攞度衫  詳情 回覆 發表於 2013-4-16 16:57

升級   25.8%

開心
  • 簽到天數: 10 天

各位師兄,我去年參加咗呢個比賽,真係好正,但可惜啲櫻花未開,有點掃興。
    今年假期就唔到,唯有上星期去遊覽及晨跑10K頂癮,但發現櫻花己經盛開並開始長出綠葉,臨離開前還下著兩呢。
    希望各位星期六櫻花未落,並能個個PB。

升級   38.95%

該用戶從未簽到

鑑於有跑友以為不懂韓言就不能報名﹐現在清楚介紹一下如何不求人也可以報名CHERRY MARATHON﹐而唔洗等旅行社出資料先至有得ACTION(唔計錢﹐食啲野都差好多﹐又成日心慌慌佢爆團)

首先他們的電郵能回覆簡單英語的。你寫電郵說想報名﹐他們會電郵一份英文牌的EXCEL 申請表俾你(其實網站右邊亦有粒BUTTON DL EXCEL FORM)﹐填好佢份EXCEL FORM﹐回信給他們﹐他們就會回傳匯款地址給你。由於他們的匯款資料比較簡略﹐我找了韓國朋友打去銀行找到詳細的匯款資料。

Below is the remittance details for Cherrymarathon.
    BANK NAME : NONGHYUP BANK
    SWIFT CODE : NACFKRSEXXX
    Pay to - Country/Territory: KOREA, REPUBLIC OF
    Pay to - City : OTHER CITY
    Pay to Bank : NONGHYUP BANK
    Account Holder`s Name : GYEONGSANGBUKDO SPORTS COUNCIL
    Account No.: 3010119557451

然後把匯款證明發電郵給他們﹐他們就會回信件給你。之後到會場的INFORMATION CENTRE (成條外國人龍唔會搵唔度)﹐攞個名就攞度選手包。

至於怕去唔到會場﹐一般人都以為住近會場較好(酒店區)﹐其實不是的﹐如果住近慶州市區﹐即火車站位置﹐當天早上到火車站﹐是有免費穿梭巴士直到會場(車程約半小時)。建議比賽前兩個鐘出發搭穿梭巴士﹐因為都幾多人排隊攞衫的。

跑完後﹐你拿位晶片頭其搵個人問佢﹐佢都會指度俾你去那裏還晶片﹐還晶片同時佢會俾紀念品(包括獎牌)﹐之後步回終點前300米右轉有穿梭巴士載人回火車站(基本上年年都係果個位)﹐打的又得。

機票HKD35XX, 報名費HKD2XX(30,000 WON)﹐匯款手續費HKD1XX(所以越多人越著數), 斧山機場到慶州火車站民宿來回HKD1XX﹐慶州當地一餐好O既約HKD6X﹐當地民宿HKD1XX 一晚(包早餐)﹐慳埋夠錢去埋機張食蒸皇帝蟹都平過跟團

thx for the info may apply next yr  詳情 回覆 發表於 2013-4-17 08:55

升級   38.95%

該用戶從未簽到

vivipanda 發表於 2013-4-9 11:10
    終於等到大會的回覆了, 謝大家!

無錯﹐基本上乜都唔攞﹐用個名都攞度衫

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1093 天

cksbnr2004 發表於 2013-4-16 16:54
    鑑於有跑友以為不懂韓言就不能報名﹐現在清楚介紹一下如何不求人也可以報名CHERRY MARATHON﹐而唔洗等旅行 ...

thx for the info
    may apply next yr