香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: waterboy
打印 上一主題 下一主題

團購正版Vibram五趾鞋

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

Professor師兄,周六朝Barefoot寶雲道最後一堂你有冇跑呀?我見有位高高地嘅師兄係著住對螢光綠克底FFS唔知係咪你呢?我跑完仲開聲向佢話呢對鞋色襯得好靚...呢款仲唔使用鞋帶tim...
    講番嗰程5K,我都係赤住腳跑,除咗沿路有些小沙石擦傷腳底外,但終於發現用赤腳跑去加速嗰種一比一實在嘅感覺,係用Cushioning跑鞋時Feel唔到嘅,你會知步頻快幾多,真正會快幾多,而全程八至九成都用到腳掌以上著地,係間中仲有腳踭落地出現,亦令有膝傷舊患嘅我因呢種比較自然直接著地嘅跑姿而冇咁大負荷。
    整體Workshop感覺幾好,絕對令對跑步半桶水嘅我有所得益,FFS真係要備番一對!(師兄你嗰款OK喎)

對對對, 是我來啊~! 我即時知道你是邊位了~! 你好野了, 我就是真正赤腳走不成 (怕起泡同損傷) 至買佢一對的! 唔穿鞋在運動場跑還可以, 出街呢... 我呢D 新仔就唔敢了~ 我的赤腳受傷經歷: 5K  詳情 回覆 發表於 2013-6-3 10:49

升級   100%

奮鬥

孖八 發表於 2013-5-28 09:15
    前排美国网站有折扣  KSO 12年版 300人仔到手~~
    不过现在只剩42码及以上的大码鞋咯 ...

孖八師兄,多謝資訊,喺邊個美國網站?如不便透露可PM我。

42號可能啱我,但呢種鞋最好都係要親身試著為妙

升級   0.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 7 天

NKLK 發表於 2013-6-3 00:23
    Professor師兄,周六朝Barefoot寶雲道最後一堂你有冇跑呀?我見有位高高地嘅師兄係著住對螢光綠克底FFS唔 ...

對對對, 是我來啊~! 我即時知道你是邊位了~!    

你好野了, 我就是真正赤腳走不成 (怕起泡同損傷) 至買佢一對的!
    唔穿鞋在運動場跑還可以, 出街呢...  我呢D 新仔就唔敢了~

我的赤腳受傷經歷:

5K 運動場自己跑 ----> 腳背腫痛 (O個陣都仲未上堂)
    中山紀念公園 INTERVAL ---> 被石仔桔到流血
    同日中山紀念公園 INTERVAL ---> 因為痛, 不經不覺跑姿不當, 又要快, 腳受力, 導致阿基理斯腱發痛~!

我睇我不是姿勢不佳就是TMTS (Too Much Too Soon)
    而家我盡量多穿VFF 上班去街返工, 好讓腳部盡快適應, 穿VFF 行走於中環老尖大埔旺角,
    沿途都引來不少"奇異"眼光O架~!  

師兄,平日係屋企唔著鞋行,同埋用腳趾執起地下d o野,日子有功,對鍛鍊腳底肌力同赤足跑都好有效~  發表於 2013-6-3 13:21
    明白哂師兄,佩服閣下對FFS嘅穿著堅持!(當然咁貴買番黎梗要多D善用佢) 我都覺得無論著唔著鞋跑,對半桶水嘅人黎講,你話嘅"TMTS"都係普遍嘅致命傷,欲速則不達,要細心研究,致有健跑方法。  詳情 回覆 發表於 2013-6-3 11:25

升級   100%

奮鬥

Professor 發表於 2013-6-3 10:49
    對對對, 是我來啊~! 我即時知道你是邊位了~!   

你好野了, 我就是真正赤腳走不成 (怕起泡 ...

明白哂師兄,佩服閣下對FFS嘅穿著堅持!(當然咁貴買番黎梗要多D善用佢)

我都覺得無論著唔著鞋跑,對半桶水嘅人黎講,你話嘅"TMTS"都係普遍嘅致命傷,欲速則不達,要細心研究,致有健跑方法。

升級   0.1%

奮鬥

師兄,平日係屋企唔著鞋行,同埋用腳趾執起地下d o野,日子有功,對鍛鍊腳底肌力同赤足跑都好有效~ >>>> 明白!  

升級   69%

開心

http://banco.pixnet.net/blog/post/27621009

如何選擇 Vibram Fivefingers

升級   58.95%

該用戶從未簽到

FYI:
    6pm Vibram Five Fingers on sale (old mode)
    http://www.6pm.com/vibram-fivefingers~2

升級   57.67%

• 簽到天數: 34 天

我係www.6pm.com買既

升級   100%

開心

上次係馬鞍山運動場,先見個女仔真係赤足跑..無著五趾鞋..

升級   20.53%

該用戶從未簽到

想買Bikila, 但睇返官網個size chart, 最細既men's size都係得40 (25.4cm)...一定唔o岩...
    咁係咪應該買women's size???

btw...6pm真係好平..香港見親都過千。。。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

http://www.rei.com/product/84316 ... mens-2012-overstock
    早幾日係REI買咗對, EXTRA8折後USD23.XX , 而家寄緊返黎 (而家著緊果對都係REI 3折時買)
    6PM同REI都要經FORWARDER再SHIP返HK

依對HK賣$14XX , 唔洗諗 .... >.<