香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

2014.3.30 葡萄健跑嘉年華 2014

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 183 天

wlau 發表於 2014-3-2 12:40
    同樣係慈善賽, 但佢140 夠平, 同埋佢一開始就強調左捐俾邊間社福機構, 唔似另一個比賽, 攪到唔清唔楚.... ...

師兄:你所指那個沒有公佈受惠機構是哪個比賽?

升級   0%

擦汗

wlau 發表於 2014-3-2 12:40
    同樣係慈善賽, 但佢140 夠平, 同埋佢一開始就強調左捐俾邊間社福機構, 唔似另一個比賽, 攪到唔清唔楚.... ...

街馬一  詳情 回覆 發表於 2014-3-3 16:06

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

Glad222 發表於 2014-3-3 15:52

街馬一開始係無公佈D 錢會捐俾邊個慈善機構, 係好多師兄不停咁係FB 問佢地, 佢地先一D 一D 咁公佈出來..

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

擦汗

原來是這個
    打從 Road. Show 看到這個廣告已很有一種不太好的感覺

升級   100%

開心

SEND 左E-MAIL 去問佢地,
    號碼布比賽現場拿取, 沒有賽衣提供(雖然點都係著長跑網衫)

是否以I.D.取碼布呢?因Email 沒有任何資料及冧巴  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 08:30

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.am730.com.hk/article-197155
    am730 2014-03-14

健跑+葡萄酒+慈善=嘉年華        

都市人愈來愈注重健康與養生,所以多做了運動,例如健跑風氣的盛行。在法國的波爾多梅鐸區(Medoc),早在30年前,已將健跑、葡萄酒與嘉年華會融合,「香港葡萄酒評審協會」(「葡萄酒會」)及本報《am730》合辦的《葡萄健跑嘉年華2014》(《葡萄健跑》),藉此活動為「基督教勵行會」籌款外,「葡萄酒會」的傳訊總監譚子健說道,希望將「葡萄酒嘉年華會」這個概念,介紹給更多人認識,並在本地可以普及化。

選址在大埔科學園白石角海濱長廊的《葡萄健跑》,形式上參照Medoc區的葡萄健跑,但抽起「水站變酒站」的環節抽,譚子健解釋道:「傳統Medoc區的葡萄酒嘉年華會,是會提供葡萄酒給跑手,是希望他們沿途品飲,並可欣賞明媚的風景,但這個活動始終是首次舉辦,我們不想在道德上惹來太多爭議,因此不會在健跑中提供葡萄酒。」

周日嘉年華共度親子樂

譚子健稱,在最初構思《葡萄健跑》時,不少朋友都向我詢問,怕不怕參與嘉年華會的人,喝得忘形而醉酒生事,以及為何將健跑與酒精扯上關係,因此他在規劃活動時,作出了小小調節,他說:「今次《葡萄健跑》,絕對是一個合家歡的活動,我們的構思是爸爸去跑步及享受葡萄酒、媽媽學習手工藝與享受美食和葡萄酒,小朋友則可觀賞音樂表演與魔術。」

健跑報名最後召集

雖然《葡萄健跑》在港首次舉行,但截至目前為止,參與健跑的健跑人數已經超過1,500人,這數目還未計及健跑參賽者偕同的家人和朋友,有心參與的讀者,可以把握今天最後報名時間。參賽健兒的報名費,除必要運作費用外,將全數撥捐受惠機構「基督教勵行會」作慈善用途,而嘉年華會各參展公司,亦會捐出當天收入的10%作慈善用途。而免費試飲及試食後,亦希望市民試後捐款,幫助受惠機構。

節目源源不絕送上

而「葡萄酒會」更特別安排在比賽完畢,待跑手休息過後,將嘉年華會移師到科學園露天廣場內的一家餐廳進行,譚子健續說:「相比起Medoc區的馬拉松,《葡萄健跑》嘉年華部分要在室內舉行,因為要遵守政府對場地限制嘅條文,不過節目上我們並不失色,除有免費食品與葡萄酒提供之外,還有手工藝興趣班、liveband、漫畫畫藝與魔術表演等,而且活動屬慈善性質,讀者可以隨心捐款,以及購買任何產品,大量節目絕對適合一家老幼參與。」

《葡萄健跑嘉年華2014》詳情:

日期:本月30日(上午11時至下午5時)

地點:大埔科學園白石角海濱長廊

參賽截止報名日期:今天

比賽費用:$140(18歲或以上,比賽後可獲葡萄酒1支作紀念)/$100(18歲以下)

嘉年華會費用:全免

報名及查詢:2151 1006/ [email protected]

網址:www.hkwja.org/site/upcoming.aspx

升級   22.67%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

wlau 發表於 2014-3-6 15:17
    SEND 左E-MAIL 去問佢地,
    號碼布比賽現場拿取, 沒有賽衣提供(雖然點都係著長跑網衫) ...

是否以I.D.取碼布呢?因Email 沒有任何資料及冧巴

佢話係...  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 11:06

升級   1.4%

慵懶
  • 簽到天數: 54 天

本想參加支持am730,但8K,唔上唔落!

升級   100%

開心

鋼條 發表於 2014-3-26 08:30
    是否以I.D.取碼布呢?因Email 沒有任何資料及冧巴

佢話係...

升級   9.2%

該用戶從未簽到

呢個好玩, 輕鬆8K後可以又飲又食, 又有嘉年華玩.
    我都報左名, 帶埋屋企小朋友去玩下, 當家庭日都幾好!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 17 天

今日跑完,雖然沒有下雨,但很濕,跑去最後兩k好似呼吸不順,雖要他們今年是第一次攪的,但整體來講都是不錯,最開心是跑完有支紅酒作紀念,又有得試飲紅酒,不過正如大家所講,真係有點怪

我攞到果支係白酒. 支酒係 375ML 的santa carolina chile chardonnay d.o. valle del rapel 2012, 唔知咩價錢?  發表於 2014-4-1 17:13
    好想知那個紀念品(紅酒)是哪個牌子、年份?  發表於 2014-4-1 16:42

升級   68%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

雖然個跑同個嘉年華本身的關係唔大, 好似有少少夾硬將兩樣野加埋, 不過玩完有枝酒, 好似好過多一件唔著ge event tee.  可能當日早上突然下大雨, bag drop等了一輪, 不過第一次攪算ok ar, 如果唔加價, 出年會考慮再玩!

我最開心係可以跑完取支酒  詳情 回覆 發表於 2014-4-1 19:24

升級   9.2%

該用戶從未簽到

我攞到果支係白酒.
    支酒係 375ML 的santa carolina chile chardonnay d.o. valle del rapel 2012, 唔知咩價錢?

報名前, 見到係酒會舉辦的跑步比賽, 都預左比賽唔係佢地重點.
    我估酒會嘉年華先係大會的重點,
    不過會場太細, 我好多朋友都迫唔到入去.

Wow, 做完健康的運動,飲D不健康的酒精,幾矛盾!  發表於 2014-4-2 12:31

升級   100%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2014-4-1 13:25
    雖然個跑同個嘉年華本身的關係唔大, 好似有少少夾硬將兩樣野加埋, 不過玩完有枝酒, 好似好過多一件唔著ge e ...

我最開心係可以跑完取支酒

升級   100%

奮鬥

Thank you.  發表於 2014-4-2 18:33

升級   100%

開心

Thank you.  發表於 2014-4-2 18:33