香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: bunbun
打印 上一主題 下一主題

只講人數不講人性「叫我哋袋住先」 資深跑手籲 罷跑渣馬

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

luiwai5 發表於 2014-9-16 22:48
    我個人都覺得淨係開頭同尾段有觀眾都足夠了,
    全程都有, 習慣左, 其實無咩鼓舞作用.
    ...

贊同, 全程 42k, 頭尾幾K有觀眾就夠, 中段我想欣賞風景......

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

齋老味 發表於 2014-9-17 10:24
    我都係回到起點, over 200lb, 家陣跑緊 6k 44mins, 慢到屎........

哈哈,回想三年前追隨師兄減肥步伐,估唔到現在大家仍然係這個.....

你追隨我? 小魚兄你兩三下就過左我頭啦 尼幾年都要照顧囡囡 太少機會跑步啦 你都好似有個BB囡?  詳情 回覆 發表於 2014-9-18 10:33

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

little-fish 發表於 2014-9-17 16:39
    哈哈,回想三年前追隨師兄減肥步伐,估唔到現在大家仍然係這個.....

你追隨我?  小魚兄你兩三下就過左我頭啦  
    尼幾年都要照顧囡囡
    太少機會跑步啦
    你都好似有個BB囡?

兩歲半啦!  發表於 2014-9-18 14:15

升級   47.33%

該用戶從未簽到

彈咪彈, 一樣幾個鐘full, 唔like咪唔好跑囉, 睇下個乜鬼街馬3子攪的乜鬼淘寶跑, 吹到點正點正, 咪又係無人玩
    蝦人未去過吹到外國幾好幾正, 唔work嘅, 大把人去過日本啦, 我呢幾年都去日本跑, 但渣馬都一定跑, 渣馬其實唔太差

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

little-fish 發表於 2014-9-17 00:01
    其實我都唔明,一個專心而經過認真訓練的馬仔跑手,點會係跑比賽時食'街邊野'?有冇人見過elite 跑手會食? ...

松節油並非由田總提供,係由醫療團體提供

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

老實講,就算依家即刻開放多D街道做賽道,都未必吸引到好多人前來打氣~
    馬拉松文化是要慢慢培養,多D人係兩旁打氣我會更努力跑~

升級   0%

該用戶從未簽到

其實係咪渣打香港馬拉松一定要好似東京、大阪馬?個人覺得香港有香港特色,當然想大會辦好啲有真係無可口非……
    另外如果大家玩過韓國首爾馬拉松(11月嘅),就算市區都無乜觀眾,冷冷清清,但可以安靜都係另一種享受。

升級   0%

該用戶從未簽到

日本富士山馬拉松、北海道馬拉松、台灣太魯閣馬拉松等都係頭、尾有觀眾,中間段真係睇下風景,沿路有跑友們一起努力就已經好足夠……

升級   3.68%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

香港搵適合場地跑全馬已經難,仲有香港人嘅「特性」,唔係個個包容你封路,仲要企幾個鐘幫你打氣,係咪個個屋企人都會到場打氣先﹖

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

如果唔參加就叫罷跑,咁我一定支持罷跑街咩野馬同淘咩野跑,邊個有心攪,邊個攪黎cap 水一眼就知。又好似舊年咁開個post 罷跑街咩野馬睇下幾多人支持

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

開心

叫人罷跑,參加佢果D,不太理智,攪到參加佢的賽事好似變左支持罷跑咁~
    但多一班有心人搞賽事係好事~

升級   45.95%

奮鬥

罷跑?! 報到先算....

升級   18.8%

該用戶從未簽到

馬拉松你去為咗跑步,點解要有人理你,幫你打氣,真奇怪,仲有啲小型賽事就越跑越貴,

Unlike: 5.0
    Unlike: 5
    Some runners run marathons to show that they can accomplish a marathon or to raise money for charities. They want spectators to witness their attempts and support them througho   發表於 2014-11-1 01:22

升級   42.2%

該用戶從未簽到

感覺香港跑壇大小賽事各有各搞一向相安無事, 起碼唔會柴人地賽事台, 各有辦賽喜好和擁躉, 不會妒忌或嘲諷人搞成點, 資源足夠單位和資源不足溉賽各有特色, 真係跑步呀麻.  有打氣係好, 但不必強求!
    題外話, 最難明現在有些人搞比賽宣傳重點是話人地賽事點晤好或諷刺人地, 很討厭這種文化. 某些人常吹噓外國跑點好點好, 去過外國跑好巴閉咩, 大把衰過香港又唔講. 真心講句各有特色限制(地理天氣交通當地文化政府/社區支持度…也有摸黑跑橋甚至無觀眾只有工作人員義工打氣) 但坩至好玩, 不必倒模賽事. 香港報名$300想要咩?日本隨時要比$1000又唔講. 如笑人因無跑過外地而跑渣打的人,又何曾尊重沉默愛跑的跑友?
    最後, 個人意見, 晤報名或報唔到名係 冇 得 跑 ! 唔算罷跑.

升級   60.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 72 天

小弟十月到多倫多市跑全馬,算是國外第五次的馬拉松. 我簡單說說;  比賽氣氛相比香港好,但是以半馬來說. 因為全馬到郊外一邊氣氛又差一點.  沿途只有水及能量飲料, 十, 二十,三十公里才有power gel,可任攞. 完成後食品比香港多少少; ( 有乳酪一杯,能量條二件,香蕉一條,小型薄餅一件,水一樽) 每人一份,預先準備好. ***所有食品只有三日期限***  除水之外.     証書自己列印.  只欣賞就是完成的獎牌做工十分好.
    另外郊區的馬路比香港差,破爛到處可見,因為市政府負債太多.
    所以香港渣馬唔好亦不算太差.
    純個人意見!!!

Like: 5.0
    Like: 5
    意見中肯  發表於 2014-11-17 23:50

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

客觀而言, 香港渣馬有優有劣.
    跑三隧橋固然有其特色, 但大家都是為本土賽事好.
    要比較, 當然要與其他好的例子作比較, 否則只會流於自滿而無法進步.

作為參加者, 首先補給係多年既問題, 蕉都冇多條...我真係諗唔到派左去邊度.
    第二路線可以增加返多少少打氣區, 有人打氣不論氣氛及選手都會係好事.
    大會衫... 唔需多講...
    紀念品及expo, 可以更好.....
    人數真的不用再加, 反而要減. 否則只會做成負面因素...
    當然, 大會用錢方面好應該透明.

暫時講住咁多.

World majors 嘅Berlin Marathon 有冇講D 錢用左去邊? 有冇講入籤同抽中嘅人比例係幾多 有冇講俾左幾多位旅行社 旅行社俾左幾多錢買佢地D位?  詳情 回覆 發表於 2014-11-21 19:22

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

hei.911 發表於 2014-11-18 12:52
    客觀而言, 香港渣馬有優有劣.
    跑三隧橋固然有其特色, 但大家都是為本土賽事好.
    要比較, 當然要與其他好的例 ...

World majors 嘅Berlin Marathon 有冇講D 錢用左去邊?
    有冇講入籤同抽中嘅人比例係幾多
    有冇講俾左幾多位旅行社
    旅行社俾左幾多錢買佢地D位?

升級   59.33%

開心

自己罷跑就算,唔好係度搞搞震。

升級   55.2%

擦汗
  • 簽到天數: 544 天

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

升級   24%

該用戶從未簽到

YY524 發表於 2014-11-15 09:54
    感覺香港跑壇大小賽事各有各搞一向相安無事, 起碼唔會柴人地賽事台, 各有辦賽喜好和擁躉, 不會妒忌或嘲諷人 ...

有道理