香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

鼻水直流,怎麼辦?

關閉 [複製鏈接]

升級   4.74%

該用戶從未簽到

請問各位c兄、ctse,

我有一個老毛病,就是不論四季練跑,鼻水都不停直流,冬天更利害。
只覺得一路跑,一路覺得個鼻好凍,而鼻水就不斷直流。
跑400m用一塊纸巾,近日跑了约5,000m就用了兩包多嘅纸巾。很煩!!

請問大家有無良方呢?

ps.本人有鼻敏感,但不嚴重。
我有看醫生,他說我沒問題,還笑笑口叫我跑小啲未OK囉。我立刻O嘴 無嘢講。
+1 0
上一篇︰水陸競技下一篇︰勞煩各位

升級   0%

該用戶從未簽到

carcar,
I'd same problem as you, but冇嘢可以做.....

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2153&extra=page%3D2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   20.35%

該用戶從未簽到

原帖由 carcar 於 2008-12-12 03:52 發表

我有一個老毛病,就是不論四季練跑,鼻水都不停直流,冬天更利害。
跑400m用一塊纸巾,近日跑了约5,000m就用了兩包多& ...

帶毛巾

升級   4.74%

該用戶從未簽到

thx. 各c 兄意見,

但我覺得長期依靠藥物不健康。
我都有帶毛巾的,只是用來抹汗,不會抹鼻水,如用它抹鼻水的話,應該那塊毛巾都幾恐佈。
可能真的没有辦法,只好帶多幾包TemXX,所以每次跑步個褲袋都是漲起的,都幾無奈

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 carcar 於 2008-12-12 17:03 發表

我都有帶毛巾的,只是用來抹汗,不會抹鼻水,如用它抹鼻水的話,應該那塊毛巾都幾恐佈。
可能真的没有辦法,只好帶多幾包TemXX,所以每次跑步個褲袋 ...

我都有哩個問題, 比賽時袋住幾張TISSUE, 一邊跑一邊抹鼻

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

如遇鼻塞
    可以試下做掌上壓~
    幾多下隨你
    我就做至少30下
    做完立時通暢番晒

升級   0%

難過

跑多啲,身體強壯啲,鼻敏感情況會改善.
    忍耐吓啦!暫時帶條毛巾仔跑步.

升級   12.11%

該用戶從未簽到

我都係帶毛巾... 個身暖左好DD.. ~

升級   0%

擦汗

今日我去完元朗泳池游水後都係咁.....鼻水係咁流
    今日好似覺得特別凍咁....仲要係中午.....
    可能係d 水較凍同沖完涼冇帶毛巾抹身....

升級   61.1%

該用戶從未簽到

開頭未熱晒身既時候係會有D, 當跑得咁上下熱既時候鼻水自然就無, 就算落大雨跑既時候都係!

講起流鼻水, 跑到咁上下身體產生Endorphin(天然嗎啡) 來鎮痛既時後都會流鼻水, 仲會手麻痺, 瞳孔放大! (跑跑下覺得四周圍光倀倀, 要瞌瞌下眼先得) 十足啪左藥既反應!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 14-12-2008 20:46 發表
    今日我去完元朗泳池游水後都係咁.....鼻水係咁流" />" />
    今日好似覺得特別凍咁....仲要係中午.....
    可能係d 水較凍同沖完涼冇帶毛巾抹身...." />" />" />" />fhjfrt

ChARsoN 兄, 近日天氣忽冷忽熱, 小心中招!

升級   5.26%

該用戶從未簽到

一路跑一路噴

升級   0%

難過

原帖由 比因 於 2008-12-14 21:08 發表
    開頭未熱晒身既時候係會有D, 當跑得咁上下熱既時候鼻水自然就無, 就算落大雨跑既時候都係!

講起流鼻水, 跑到咁上下身體產生Endorphin(天然嗎啡) 來鎮痛既時後都會流鼻水, 仲會手麻痺, 瞳孔放大! (跑跑下覺得四周圍 ...

I see! Thank you.
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

我都有跑跑0下鼻塞呢個問題呀~ 又無氣又要 "索" 鼻涕真係勁辛苦0架!!

升級   98.42%

該用戶從未簽到

原帖由 carcar 於 2008-12-12 03:52 發表

跑400m用一塊纸巾,近日跑了约5,000m就用了兩包多& ...

me too!但有時成個月都無,而家又有返.而且只係跑步會,打羽毛波就唔會咁誇,醫生又係話無野可能救.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 carcar 於 2008-12-12 17:03 發表

可能真的没有辦法,只好帶多幾包TemXX,所以每次跑步個褲袋 ...

食藥跑真係最好唔好,有事可大可少~~

條毛巾抹汗,帶多兩個護腕抹鼻水...  

太凍我都會流鼻水,一路跑一路索,太多會用衫抹,有次頂唔順作出左我人生既第一次...晌街(附近無人)用單手禁住左邊鼻窿抻落地,再禁右邊抻埋佢...只此一次...好噁心...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

想先問清楚用口or鼻呼吸

可以試下用鼻呼口吸.
    之後…….見面跟談好了

收乾鼻水幾有效的

Kin in Running

升級   59.4%

該用戶從未簽到

我發覺得我都有咁既問題......
    天氣一凍,就會係咁流......