香港長跑網  - 長跑長友

樓主: peterwonge
打印 上一主題 下一主題

屯門新手報到,請指教

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

同等體積肌肉係重過脂肪,跑步增強肌肉發達,同時間脂肪又減少,
    咪可能冇減磅囉!唔等於你冇fit到.
    一著舊衫褲就現型!

磅數會隱瞞部份實況,除非你個磅可量脂肪成份,
    衫褲係最誠實的!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:54 發表

但小弟想減磅.....

其實健康最重要,你又唔係BMI超標或臨界超標.
    咁繼續跑步,跑步再跑步, 遲早會減磅.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 15:54 發表

但小弟想減磅....." />" />

為跑步??

輕磅跑步真係可以表現好好多,有人為減磅而跑步,有人為跑步而減磅,我兩樣都係~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:09 發表

我現時是為想跑得快D,而想減磅。如減磅後,鞋的避震可以弱少少都 OK ,咁小弟就可以買較輕身的跑鞋。另外小弟雙膝的負擔亦同時會減少了點點。" />" />

有理有理~~

我見到D 比賽鞋真係幾薄,我都未敢用住,如果我可以減到接近130 都可以試試果D 鞋,對表現一定有好處~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

KEN 兄,見你開左個09年長跑網跑衣(屯門,元朗 & 天水圍)交收預約區,但又冇得入去玩,係唔係就快有新衣取,趕得及美記嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:44 發表

整定先,現在我們都"希望"趕得及美記開始有新跑衣著。

煩請你地各位高層努力吓,如美記前成事,6-70位綠衣人個種氣勢真係非同小可!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 16:36 發表

暫時不要諗比賽鞋(超薄底)的鞋住,這些我諗100磅先著得到。如閣下是用開美記的話,可試用"史悲灑"先。

話買就買...唔駛錢咩...

而家係呢對,跑左幾十k 咋,個底唔算厚又唔係最薄,都幾輕幾C服...

Wave Precision 9 (8KN-81409)
    --- 訓練用跑鞋
    --- 最新 Dynamotion Fit 技術。鞋履口外側呈分割式斷層設計,能減少著地時對鞋面做成壓力,增加貼腳感。
    --- 橡膠平行狀波浪板 Rubber Parellel Wave Plate,提供充足緩震及穩定性。
    --- 高反發性 AP 中底。
    --- Smooth Ride Engineering 系統結合 MIZUNO 多項最新穩定及緩震設計,有效減低跑步時所產生的不穩定震盪。
    --- X10 耐磨外底。
    --- 約280g(27cm,單足計)

http://photos-g.ak.fbcdn.net/photos-ak-snc1/v720/178/48/837308274/n837308274_1686926_9519.jpg

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 17:06 發表

CHING 如閣下用此鞋跑街無問題的話,呢對啱閣下的了,再買輕身D的話,待減到100先考慮吧。

真係要咁輕至用得果D 比賽鞋??

相對我之前果D 呢對係薄左D,未用呢對跑過長課,不過平時15km 絕對沒問題~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-12-22 17:33 發表

之前小弟買過一對比賽鞋(特價時買的),鞋底相當薄,當然輕身,但避震功能如同著對白飯魚,跑場都唔得。ghjygu" />" />h

咁恐怖...

我都唔會輕舉莽動,今年都會用呢對玩全馬,如果感覺OK 再考慮升級~~

升級   4.21%

該用戶從未簽到

謝謝各位ching/ctse指教!

亞平ching你減了20多磅,咁你肚腩減了幾多吋,我本身不太肥,之前155磅,但肚腩大就好肉酸,跑了兩個多月只能減得一吋,進度有點慢。

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得很利害,醫生話係足底筋膜炎,幫我在醫院做了個鞋墊,話可以慢慢消炎,其實效用不大,但有了這鞋墊,行路就舒服得多。斷斷續續痛了幾年,便沒有跑步了,去年在大陸朋友介紹位針灸師,加上他的絕招小針刀,幾個月前便沒有痛了,便可以繼續跑步。

現在有一問題想請教。我之前穿一對很普通的美記鞋跑,(200多元的、無鞋墊的)我拿了醫院幫我做的鞋墊放上這鞋,開始時感覺很怪,因為好彈,之後習慣了。上兩個星期,買了對Wave Rider 12,因為有鞋墊,和著得幾舒服,便沒有用我之前的特別鞋墊,跑了好幾次,現在跑完膝蓋有點痛,想問是否這型號不太適合我,定還是用回我之前的鞋墊呢?我不想用因為都好重下,同這鞋墊主要給我平時行路用。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peterwonge 於 2008-12-22 18:18 發表

亞平ching你減了20多磅,咁你肚腩減了幾多吋,我本身不太肥,之前155磅,但肚腩大就好肉酸,跑了兩個多月只能減得一吋,進度有點慢。

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得 ...

首先歡迎 peterwonge ching 加入長跑網,長跑長友!
    你的問題,我全部經歷過,我以前(一年半前)係160磅,經過跑步及注意飲食,用左兩個半月,減左30磅,腰圍由36"減至31",全部大碼衫衭都要換過晒,經過一年都keep住無反彈,反而要用雪糕甜回激勵自己,唔好咁瘦添。
    我要出街食飯,遲d再分享 心得。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peterwonge 於 2008-12-22 18:18 發表

其實我兩年多前已開始跑,但跑了一個月,腳痛得 ...

小弟現在腰圍33吋,重164磅,身高180cm,肚腩幾乎已完全消失.
    peterwong師兄,男性累積脂肪優先儲存於肚腩,消耗時則全身平均提取,故減肚腩是十分緩慢,成效並不明顯.
    跑步(或是帶氧運動)仍是減肚腩最佳方法,不要相信有其他負重,sit up,plus up,或是呼拉圈可以局部滅脂.這些只能幫你結實脂肪而已.