香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

代人跑兼仲要攞埋獎!

關閉 [複製鏈接]

升級   2.67%

該用戶從未簽到

事緣係2007年12月30日,石崗30K賽事中發生,係10K場比賽中,有一位不足20歲的少女,掛上先進組的號碼布同計時晶片,代一名OVER 36歲的女子先進組去跑10呢場比賽,仲過埋終點,大會公佈成績,該名少女得女子先進組季軍,而她找來一位屬會朋友的太太上台領獎。
事後呢位少女係自己網誌上亦承認此事,不過唔係道歉,反而眩耀此事,毫無羞恥之心!呢D係唔係9年免費教育的副產品。
大會負責人事後調查清楚,而在日前取消該名少女成績,由殿軍補上,好似仲出信警告她,仲要佢交還獎盃同獎品。
呢個少女係元朗某個跑會的人。

寄件者:

登錄/註冊後可看大圖
problem_olp  (原始留言)
傳送時間: 2007/12/30 下午 04:30
今次比賽我其實事前無報名亦都無諗住玩,點知元朗有個姨姨報左10km又唔想玩,於是由我代跑

登錄/註冊後可看大圖

30km九點起步而10km則九點半,由於石崗好近元朗,第一次玩比賽7:45仲可以係屋企睇電視嘆早餐

登錄/註冊後可看大圖

入到郊區地方,天氣寒左好多,不過乾乾地幾好跑

無幾耐就撞見Kwan仔、 lawrence、阿霆...三個人都係玩30k

登錄/註冊後可看大圖
,搞到我都心癢癢想跑理一份

等30k起晒步,我才施施然除衫熱身,今次真係無麥人跑,頂多二百幾人

登錄/註冊後可看大圖

由起步到turning point都跑得唔錯,一心以為50分內完成,點知回程不久,左腳就想抽筋(可能星期四做了interval),不得不停了一陣,俾好多人過我

last 2km仲俾個師奶過埋, 最後以均速走回終點,時間51分,都算唔錯

登錄/註冊後可看大圖

睇番成績,可能今年唐家欣、蔡雯斯都無黎,如果我有報名的話,應該有杯攞

對上一次跑路賽已經係nike的事,成個月無參加比賽,人都懶了,無麥心機練...今次玩完石崗,信心大增,d鬥志又開始返黎啦!

各位AAC會友,都要加油啊!

元旦1/1 我打算去跑長洲,可以即場報名

登錄/註冊後可看大圖
,有無人有興趣???

+1 0
上一篇︰你的渣打馬拉松2008之目標時間 ( 請註冊後投票!)下一篇︰(截止報名)歡迎任何人仕參加 相約 08年01月19日 星期六 第二次跑山(麥十)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

I overtook the gal runner before the finishing line.
    I also found her age not appropriate to her look lah.

升級   0%

該用戶從未簽到

絕不贊成此事再發生的。

升級   2.67%

該用戶從未簽到

華哥,你在這裡貼人家相就有些少不對的。

慢速小子

升級   2.67%

該用戶從未簽到

呢D事情係當時竟然仲有人支持佢甘做!都唔知係乜野世界?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Upstairs,

Even my pb of 10 K is 46 mins.  51 mins is without doubt not a fast record.
    Moreover the main point is she dishonestly cheated the organizer by replacing her auntie's age group.
    This is certainly unacceptable.

升級   2.67%

該用戶從未簽到

kennethwat:你平時係那段時間跑?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

只係警告都算佢好彩...
    萬一被禁賽咪前途盡毀?