香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大潭水塘問路

關閉 [複製鏈接]

升級   39.47%

該用戶從未簽到

小弟久唔久會由南區跑上大潭水塘/郊野公園
去到盡頭就再冇行人路,右邊就赤柱
左邊就柴灣方向

有冇 C hing/tse 都跑過 e 段路
係咪可以之前跑 d 小分叉路駁去其他地方?
+1 0
上一篇︰FACEBOOK - 長跑長友NetworkGroup已經建立(請留意post#1)下一篇︰年宵有察心跳 & 溫度錶, $15一隻!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKSON 於 2009-1-24 17:32 發表
左邊就柴灣方向

Ching,
你跑邊條路, 係咪
香港仔水塘>灣仔峽>寶云道>黄泥涌>大潭水塘>大潭篤水塘?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MILKSON 於 2009-1-24 17:32 發表
左邊就柴灣方向

我估你應該係跑緊港島徑第6段吧.
如果係既話,中後段係有一個分叉位,如果你向上[好似係樓梯]既方向,就會去左港島徑第6段既終點,
之後過一條馬路,就係一條引水道[港島徑第7段],可以去土地灣.

如果在分叉位向下行,就會去左你所講既"去到盡頭就再冇行人路"的地方,只有巴士站,
果度應該有一個洗手間架.

希望我無記錯啦.

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-1-24 20:58 發表

Ching,
你跑邊條路, 係咪
香港仔水塘>灣仔峽>寶云道>黄泥涌>大潭水塘>大潭篤水塘?

鴨利洲>海洋公園>南風道>陽明山莊>大潭
我都唔知邊個水塘打邊個水塘

升級   39.47%

該用戶從未簽到

原帖由 DLO 於 2009-1-24 21:30 發表

如果係既話,中後段係有一個分叉位,如果你向上[好似係樓梯]既方向,就會去左港島徑第6段既終點,
之後過一條馬路,就係一條引水道[港島徑第7段],可以去土地灣.

如果在分叉位向 ...

正是,盡頭有個洗水間
thx~ DLO 兄,
等我再 search 下圖搵下路先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 DLO 於 2009-1-24 21:30 發表

如果在分叉位向 ...

師兄好熟路呀! 果條引水道唔係闊,夠一個人跑,不過都幾長下,去完土地灣、爛泥灣,橫過石澳道後可上龍脊,再去大浪灣或哥連臣角落柴灣。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-24 22:48 發表

師兄好熟路呀! 果條引水道唔係闊,夠一個人跑,不過都幾長下,去完土地灣、爛泥灣,橫過石澳道後可上龍脊,再去大浪灣或哥連臣角落柴灣。

我咁記得條路,係因為發生過一段小插曲.......

我第一次行果度既原因,係因為參加左GREEN POWER HIKE,跟隊友一齊去PRE-TRIP.
我地由太古城出發,經過大風拗,進入港島徑第6段,
之後大家都MISS左個分叉路口,行左落去水塘,只係見到個洗手間,無路了.
問人先知道MISS左個路口,咁隊友就SUGGEST 搭的士去港島徑第7段起點,繼續行埋佢.
我地上左的士後,畀司機係咁話[因為唔會跳表],又話明明有路又有地圖做乜都唔識行云云......

你估我想畀十幾蚊你賺仲要受氣既咩......