香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

有始有終...取消成績..

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

"劉 廣 文 獲 悉 被 取 消 資 格 後 , 表 現 非 常 愕 然 , 未 決 定 是 否 就 裁 決 提 出 上 訴 , 「 遲  再 算 。 」 他 指 成 績 以 雙 腳 跑 出 來 , 不 怕 事 件 影 響 其 競 跑 生 涯 。 "
如果報道屬實,咁個人就應為劉廣文本身都好有問題,佢唔照大會比賽規則將號碼布貼係背後已經係對其他選身唔公平,照咁睇佢係佢教練身上唔止好到點跑步,仲學到點做人。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.05%

該用戶從未簽到

我覺得幾合理

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

其實點解教練帶跑
    為何不自己報名

Kin in Running

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-2-13 10:30 發表
    我估個教練怕果女徒弟臨尾有意外(果然過了終點立刻倒下), 所以傍住佢跑以策安全; 其實以她的水平, 跑到最後幾k, pacer的作用不大, 我對她們深表同情, 不過事情弄大了, 總要向公眾有個交待!

錯喇,尾個幾km pacer作用先係最大!

升級   10.53%

該用戶從未簽到

大家似乎反應過激, 其實每一個大賽都有人犯規, 好似今年班肯雅選手, 佢地都有人負責擋風, 有人負責攞水, 互相幫助. 呢啲其實都係响呢啲個人比賽中唔容許. 响2004奧運十萬米跑, 孫偉偉做pacer, 形慧娜响後面沖上黎. 其實如果大會有証據, 就會取消資格, 不過大會冇証據吹佢唔脹.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

裁決合理,唔好以為自己有咩特權,就可以唔理大會規則!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leunw 於 2009-2-13 16:08 發表
    大家似乎反應過激, 其實每一個大賽都有人犯規, 好似今年班肯雅選手, 佢地都有人負責擋風, 有人負責攞水, 互相幫助. 呢啲其實都係响呢啲個人比賽中唔容許. 响2004奧運十萬米跑, 孫偉偉 ...

你0岩... 但係....
    一, 如果果位教練果塊布唔係 4 號..而係一塊 official 既布.. 無人吹得佢脹
    二, 本來田總都話 pacer 有灰色地帶....點知教練向傳媒承認0左佢做 pacer....  田總唔做野唔得

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-2-13 14:47 發表
    其實點解教練帶跑
    為何不自己報名

Kin in Running

有另一些報導指出,
    教練當日其實係有報名跑十公里,仲跑埋添.

我估佢最初係無諗過要落場陪佢既徒弟跑的.

升級   10.53%

該用戶從未簽到

回復 28# 的帖子

I agreed

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-13 18:29 發表

有另一些報導指出,
    教練當日其實係有報名跑十公里,仲跑埋添.

我估佢最初係無諗過要落場陪佢既徒弟跑的.

報紙是咁報導..
    咁..即是教練覺得個位女跑需要他啦..
    咁咪對女跑手同級既對手好唔公平囉...

而男跑手應該沒有在背後掛上4號布...
    咁又係咪對其他同級跑手不公平呢..成為隱形戰士...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-2-14 11:03 發表

報紙是咁報導..
    咁..即是教練覺得個位女跑需要他啦..
    咁咪對女跑手同級既對手好唔公平囉...

而男跑手應該沒有在背後掛上4號布...
    咁又係咪對其他同級跑手不公平呢..成為隱形戰士...

我既回應,只係針對有師兄問,
    點解教練無一早報名跑埋一份.
    我只是想指出,他陪跑似乎不是一早計劃了的事.

至於他們的行為是否對其他跑手不公平呢?
    可以說,一定是不公平了.rtr05rytr

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-14 12:38 發表

我既回應,只係針對有師兄問,
    點解教練無一早報名跑埋一份.

至於他們的行為是否對其他跑手不公平呢?
    可以說,一定是不公平了.rtr05rytr

Sorry..C兄..
    我意思是指有報紙都有報導佢是先跑10K..再陪跑...
    文字上有點誤會...Sorry..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco 於 2009-2-14 13:12 發表

Sorry..C兄..
    我意思是指有報紙都有報導佢是先跑10K..再陪跑...
    文字上有點誤會...Sorry..

不用SORRY.

另外,有網站指出,教練當年跑全馬的時間[約1992]是2:24:51啊.
    如果係真的話,佢當年真係好強.

我估香港現時可以跑SUB 2:30 既選手都應該唔多.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

一句講晒,抵死!

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-2-14 12:38 發表

如果陪跑唔係一早計劃定,佢徒弟就唔會只掛一塊號碼
    布啦,如果佢徒弟一早就借塊號碼布比教練,咁即係一
    早就預備有可能用"4"號碼布陪跑,有需要就用,冇需要
    當然唔會用啦。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

教練吳輝揚以前跑步好勁,而家係懲教署做沙展

升級   20.53%

該用戶從未簽到

我唔明點解個教練唔比錢自己報名參加 , 取一號碼布同徒弟陪跑

升級   28.6%

該用戶從未簽到

其實我想問一句, 最終結果二人取消資格, 你地係咪好開心

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Bmtc 於 2009-2-15 07:44 發表
    其實我想問一句, 最終結果二人取消資格, 你地係咪好開心

只是感到極為痛心!