香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Acer F900 GSM 四頻 WCDMA 手機

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

Acer F900 GSM 四頻 WCDMA 手機

系  統: GSM 四頻 WCDMA
尺寸重量: 117.5 x 63.5 x 15.8 mm / 150 g
螢  幕: 480 x 800 pixels655363.8 吋 TFT
相  機: 320 萬像素 CMOS
記憶插卡: microSDHC
使用時間: 通話 240 分鐘 / 待機 150 小時
電  池: 1530 mAh
顏  色: 黑

3.8 吋大螢幕
Acer F900 是針對重視上網需求的用戶所設計之智能手機,它有一個很大的 3.8 吋寬螢幕,解像度和 HTC Touch HD 相同為 480 x 800 pixels,在瀏覽 PC 網頁時可更寬裕,不必擔心畫面被切得七零八落。Acer F900 採用 Windows Mobile 6.1 Professional 作業系統,內建觸控筆,支援觸控操作與手寫輸入;手機記憶體為 128 MB RAM 與 256 MB ROM,採用 Samsung SC3 6410 處理器,時脈為 533 MHz,規格看來是中規中矩。

3D 智慧介面
而在各家智能手機廠爭相開發獨有介面之餘,後進 Acer F900 也未置身事外,替 F900 裝上了 Acer Shell 2.0 3D 直覺式圖形動畫使用介面,這是一組以 Widget 為概念的操作介面,讓用戶可以將常用的工具程式擺到桌面,更深一層的選單介面也有更活潑的呈現,例如以鮮明的大圖案標示,方便用戶以手指點選操作。多媒體方面,F900 配備 300 萬像素自動對焦相機,支援錄影,並內建有動能感應器,可自動轉正螢幕顯示方向;手機也內建了 GPS 模組,可搭配軟體進行導航服務。

完整連線能力
Acer F900 具有完整通訊與連網能力,包括方便漫遊的 GSM 四頻 + 3G 三頻通訊,支援 3.5G HSPA 上下行傳輸速度,同時內建藍牙 2.0、USB 2.0 傳輸規格,並可使用 microSDHC 高速高容量記憶卡,為儲存做後盾。

Acer F900 相關功能列表:
•支援 GSM 四頻 / WCDMA 三頻
•支援 3.6 Mbps HSDPA 上網速度,HSUPA
•內建 Wi-Fi 802.11 b/g 無線網路
•內建 Windows Mobile 6.1 Professional 作業系統
•內建 Samsung SC3 6410, 533 MHz 處理器
•內建 128 MB RAM / 256 MB ROM
•內建 3.8 吋 480 x 800 pixels 螢幕,觸控手寫
•內建光源感應器
•內建 3D 直覺式圖形動畫使用介面 (widget-based home screen)
•內建 GPS
•內建 300 萬像素相機,自動對焦
•支援 MP4 錄放影
•內建 FM 收音機
•支援 IMAP/POP3/SMTP 電子郵件,Push mail
•支援 USB 2.0、藍牙 2.0
•支援 microSDHC 記憶卡

Acer F900 上市日未定。
◎ 以上產品之功能規格以實機為準

資料來源 : http://www.eprice.com.hk/

+1 0
上一篇︰Jogging Photography club 跑步攝影 (乜都得先生)下一篇︰澳門幾條重要練習跑道

升級   0%

該用戶從未簽到

等緊 weindow mobile 6.5 出.....

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 22:14 發表

其實 6.5 都只係一個過渡版本, WM7 先至係全新製作!!

至少6.5好過6.1,
6.5應好快有,而 7 唔知幾時..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 22:22 發表

至少6.5好過6.1,

我個pda phone 撞爆左mon已經2星期,等唔到6.5,更等唔到7了,
下星期要買個電話用住先啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 22:22 發表

至少6.5好過6.1,

6.5 年中會有, 根據資料顯示, 第一部配備 6.5 既牌子會係 LG

而 WM7 已經成型, 做緊測試, 2010年應該可以有得用.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 22:25 發表

6.5 年中會有, 根據資料顯示, 第一部配備 6.5 既牌子會係 LG

而 WM7 已經成型, 做緊測試, 2010年應該可以有得用.

唔等得啦,我準備先買部 NOKIA 6280 手寫王 , 岩岩出左幾日, $21xx ,
其實你上面講果部 ACER F900 同唔同 ACER DX900 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 22:33 發表

唔等得啦,我準備先買部 NOKIA 6280 手寫王 , 岩岩出左幾日, $21xx ,
其實你上面講果部 ACER F900 同唔同 ACER DX900 ?

唔同架, DX900 係一部雙卡雙待既WM手機!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 22:48 發表

唔同架, DX900 係一部雙卡雙待既WM手機!!

DX900應該好快出,我就係想買部雙卡雙待,以前沒用過..不過都係睇下乜價位先..

升級   0%

該用戶從未簽到

6280 ??  舊機黎架喎 ??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 22:55 發表
6280 ??  舊機黎架喎 ??

SORRY 係6208c

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 22:57 發表

SORRY 係6208c

枝筆好怪呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 22:59 發表

枝筆好怪呀!!

係把劍呀,幾型架....嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 23:17 發表

係把劍呀,幾型架....嘻嘻

細佬真係接受唔到呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 23:18 發表

細佬真係接受唔到呀

我試玩過,枝劍幾好揸手,認字又準,繁簡都得..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 23:26 發表

我試玩過,枝劍幾好揸手,認字又準,繁簡都得..

自從用左第一部wm手機之後, 我就再用唔返其他系統既手機, 所以你睇中呢部, 我就無咩興趣o勒!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-3-11 23:29 發表

自從用左第一部wm手機之後, 我就再用唔返其他系統既手機, 所以你睇中呢部, 我就無咩興趣o勒!!

我用左PDA都好幾年,由最早黑白 pda 用到而家.唉,自從撞爆個mon後(部機買左未滿1年),出去搵機,沒部係完美,又知道就來出6.5,
更加冇心機搵,所以不如買部普通電話用住先.6208c因為佢可以手寫簡體,方便同國內客戶聯繫,又可以用outlook電話簿,滿足了我最低要求.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-11 23:37 發表

我用左PDA都好幾年,由最早黑白 pda 用到而家.唉,自從撞爆個mon後(部機買左未滿1年),出去搵機,沒部係完美,又知道就來出6.5,
更加冇心機搵,所以不如買部普通電話用住先.6208c因為佢可以手寫簡體,方便同國內客戶聯 ...

wm 既機真係好鬼抵死, 一用左之后真係好難轉返普通電話, 我間中都會帶兩部手機出街, 果部sonyericsson真係無咁好用, 只係打下電話尚可以既, 裡面真係無甚功能可言, 所以我而家換機, 一定係要行wm system 既電話!!

升級   0%

該用戶從未簽到

平師兄你係可以等一等 Diamond2 喎, 官方講左呢部機會係首先有得升級上 6.5 既其中一部(另一部係LG既機).