香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

CK師兄無事嗎?

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

ck 師兄. 祝早日康復, 長跑長有!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

多謝各位慰問。今早往骨科診所覆診,再打石膏,獲發病假至下月中,但隻腳被紥實,感覺非常難受,而且醫生說一個月後,可能會變成粗幼腳。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2009-3-10 14:53 發表
    多謝各位慰問。今早往骨科診所覆診,再打石膏,獲發病假至下月中,但隻腳被紥實,感覺非常難受,而且醫生說一個月後,可能會變成粗幼腳。

ck ching, 而家唔好諗住啦, 最緊要對腳好番, 如果真係粗幼腳就練下跑, 跑番靚佢囉!
    祝早日康復~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2009-3-10 14:53 發表

可以既話落街射下龍門,包你幼腳變粗腳

升級   0%

該用戶從未簽到

CK兄, 希望你快d好返啦!!

果日我係見到你上擔架床(車), 不過我行埋你身邊你又無野要我幫手, 所以果日無咩野幫到你!! 心裡有d抱歉!!

好返之後希望可以同你真正認識一下, 長跑長友呀!!

升級   32%

該用戶從未簽到

願c hing快d好返....
    take care~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

ck 師兄. 祝早日康復, 長跑長有!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   17.89%

該用戶從未簽到

CK, 真係估o吾到你隻腳會攪成o甘, 慘過我隻天蠶腳, 仲要 困住係屋企成個月,日日面壁 , 不過o吾緊要o拉, 少少苦楚等於激勵, 好快就可重拾跑鞋, 祝早日康復!

升級   24.74%

該用戶從未簽到

CK ~你今日好D未呀?全個 Pool 問候你呀,祝你早日康復!!

升級   20%

該用戶從未簽到

CK, 泠媽祝你早日康復,現正進行的工作一切順利,請寬心!不過,記住開電話呀,方便我哋隨時CALL你,向你諮詢。

我的座右銘,送給你:

BE GOOD TO YOURSELF, ALWAYS RELAX!!

升級   20%

該用戶從未簽到

強兄:抖一個月好啦,個會好多野等你做呀﹗(我下次又唔使代你啦)----鄺

升級   17.89%

該用戶從未簽到

CK:

係o米好番好多? 有冇同太太落運動場行下? 雖然o吾跑得 , 望梅止渴都好, 神探伽利略電影版睇o吾睇, 我有o番, 可以下星期上堂時帶俾您。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

原帖由 何老四 於 2009-4-2 00:45 發表
    CK:

係o米好番好多? 有冇同太太落運動場行下? 雖然o吾跑得 , 望梅止渴都好, 神探伽利略電影版睇o吾睇, 我有o番, 可以下星期上堂時帶俾您。

多謝關心。現時仍未拆石膏,唔好講跑,行都有問題。今日,重要照多次胃鏡。近排真係當黑。如果有當然好啦,無咁悶。咁就有勞四哥!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2009-4-2 01:27 發表

多謝關心。現時仍未拆石膏,唔好講跑,行都有問題。今日,重要照多次胃鏡。近排真係當黑。如果有當然好啦,無咁悶。咁就有勞四哥!

原來傷勢比預計嚴重?

升級   5.05%

該用戶從未簽到

CK兄
    撑住!所有長跑Ching&Ctse睇住你的,無有怕

升級   17.89%

該用戶從未簽到

CK: 之前o米照過一次o羅, 點解又要再照 ? 知道點樣未o牙 ?今日佢地先至話想托我送黑朱古力俾你食, 睇o黎你個胃都可能受o吾住o咼, 都係等你返o黎先至買燒肉食o拉。

神探伽俐略電影版由小說改編, 聽講比小說更加好看, 以下是石琪的影評:  

《神探伽俐略:容疑者X之獻身》描述天才物理學教授湯川學(福山雅治),協助東京警方追查神秘命案時,與天才數學家(堤真一)鬥法,棋逢敵手而惺惺相惜。妙在一個英俊瀟灑,一個寒酸自閉......拍出細緻實感的正式推理懸疑片,改編東野圭吾原著「伽俐略」小說系列中的得獎長篇小說。......適合推理小說迷捧場。

《容疑者X之獻身》的命案本身很簡單,只是任何社會常見的家庭悲劇,但由於兩個局外的天才介入,就發生數學家故佈疑陣,物理學家破解難題,更重要是引起科學與感情的矛盾,因而複雜曲折起來。

全片其實以人物刻劃為主,顯出兩個天才由於性格與際遇不同,而有雲泥之別。福山雅治演偶像級教授神探,恍似天之驕子,前段示範科學實驗便很神奇。更突出是堤真一演倒霉數學家,今次扮得未老先衰,孤苦零丁,為了義助鄰居一對母女而不惜「獻身」,令人感歎。

兩天才久別重逢,通宵在陋室話舊的情景亦動人。當他倆面臨攤牌之際,一起攀登雪山,成為很迷茫的危險場面。

還有女警探柴咲幸生動可愛,鄰居「美人」松雪泰子則紅顏薄命。此外,大城市的露宿者們,也成為片中重要環節。

導演西谷宏拍出水準,不搞驚險刺激而做到有笑有淚,引人入勝。但我不滿意結局,很不開心。兩個都出於善意的奇才,為何不能創出比較可喜的解決方式呢?現在兩人都功虧一簣,還未推算得萬無一失。證明他倆只是人才,未算天才。

睇住咁多先, 你可加D想像力, 諗下劇情如何發展, 到下星期揭曉。

升級   49.6%

該用戶從未簽到

多謝樓上各位CHING關心。
    半年前照過胃鏡後,證實由食道至十二指腸都有發炎,現時雖然經過一段時間藥物治療,但情況都是時好時壞,最近醫生建議照多次,看看情況有沒有好轉,然後再決定如何治療,所以星期一便趁着放病假時及早照多一次。
    多謝四哥介紹神探伽俐略電影版的影評,正在期待您的影碟。
    黑朱古力,記得留番俾我,唔好偷食。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

願 CK ching快d好返....

take care~

升級   17.89%

該用戶從未簽到

回復 57# 的帖子

如果個胃照過無潰瘍同埋其它問題, 再吃西藥都無大進展, 則可以試下另類療法, 好似我而家做緊針炙o甘, 都幾好o丫, 事關我之前都照過兩次胃, 吃完兩個療程西藥話殺哂d菌同埋潰瘍都好番添 , 不過仍然都可以成日不吃東西, 既不肚餓也沒有食慾, 怕且就快可以餐風飲露羽化升仙了。而家針到第9次, 覺得個胃鬆咗, 開始想食下野, 所以你都不防考慮下。

至於黑朱古力 o羅 o咼, 你最好早日返工, 唔係我怕連個盒都o吾見埋 ^◎^ !

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 ckleung 於 2009-4-3 10:49 發表
    多謝樓上各位CHING關心。
    半年前照過胃鏡後,證實由食道至十二指腸都有發炎,現時雖然經過一段時間藥物治療,但情況都是時好時壞,最近醫生建議照多次,看看情況有沒有好轉,然後再決定如何治療,所以星期一便趁 ...

ck 兄
    我十幾年前都試過胃酸過多而倒溜及十二指腸潰瘍。因為痛到胃抽筋要做手術,做完後到而家都無發過,胃抽筋係好痛好辛苦,
    記住一定要(介)口,所有刺激性食物,尢其辣同胡椒粉(因體積细易跌落發炎處)、酸性、咖啡、红茶、洒、汽水.....還有難消化的(太多了),如你有需要PM我再講
    祝早日康復