香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 街坊鄭
打印 上一主題 下一主題

警方已在單車徑做緊工作

升級   95.6%

該用戶從未簽到

d 差佬咁得閒成日守住d 單車徑緩跑徑, 我樓下7仔咁多飛仔係度又好日都唔見有差佬經過wo

升級   73.7%

該用戶從未簽到

前進兄的建議,其實真係可以考慮下。或者一齊簽名發信,找議員同報館幫忙。

呢單野,好明顯係踩單車的成日去投訴,所以警察要做野。

我相信掂都有D跑手係成日跑出單車徑,仲要打橫平排阻住其他單車,不過呢種只屬少數。

其實好多跑手,都會好自律,有行人路就跑行人路,但無奈地有好多地方只有單車徑,同埋D所謂行人路會跑傷腳的。

所以我都贊成寫封信,俾有關部門知道,我地面對的問題,如果要渣正黎做,麻煩先做好D配套設施。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-9-19 13:10 發表

你肯定係幫辦? 佢著咩衫? 膊頭有咩? 生咩樣的呢? 可唔可以pm我呢?
連IP都要落場查違例單車客/行人/跑步者應該無咩可能
係我就真係要投訴佢, 咁鬼無聊兼得閑~
不要勞氣,我去程時我也有停步和他們談了幾句,因海濱長廊還未完全完工開放,警方都是採取勸籲方式,單車手指出當年起單車徑時,原應有行人路在旁,不知何解在某段路上變成種樹木,使行人路未能連貫,單車手個人表示,基本上,行人,跑步者靠左大家便相安無事,奈何因某些跑手一排地跑,才會出現問題.海濱長廊竣工後,單車,行人各有其路.現時彼此相讓一下吧,在此我也呼籲跑手們盡量跑回行人路.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 鄭國柱 於 2009-9-19 14:22 發表
不要勞氣,我去程時我也有停步和他們談了幾句,因海濱長廊還未完全完工開放,警方都是採取勸籲方式,單車手指出當年起單車徑時,原應有行人路在旁,不知何解在某段路上變成種樹木,使行人路未能連貫,單車手個人表示,基本上, ...

有D單車手真係會一見到人係單車徑就鈴到佢亞媽都唔認得。
有D跑手又真係會打撗咁跑單車徑。

其實如果大家都自律,互相禮讓,就算設施唔足夠,都應該唔會有大問題,所以無必要,我真係唔想攪大件事。

希望各跑手同單車手合作,唔好搞串個Party,大家出黎跑步同踩單車,都係想開心啫。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

有關於近月網友馬鞍山單車徑內跑步,
    授到警員強行攔截,警告及要求出示記錄身分證,
    本人立場係(先唔講法例)單車徑祗係一個名稱,
    此等道路主要功能係配合路面情況使用,
    在此等路面作跑步運動係正常及合理不過的,
    如果硬要話單車徑祗能用於踏單車
    咁是否馬路祗許馬行走!
    正如投訴老婆餅內有冇老婆一樣!
    過去數週本人已就此事找過了數位當區議員協助,
    部份至今未有回應,
    有位炆煮派議員回應係"警方以案件已進入程序不方便回應"!
    咁即係玩佢定耍我!
    之後我找了位親親媽咪議員,
    即晚已經有口頭回覆﹕
    警方收到1位市民投訴有人於單車徑內跑步,
    及於8月中執行在不截停情況下提點在單車徑跑步人士注意安全,
    但部份前線警務人員理解錯誤,
    作出截停,警告及要求跑步者出示記錄身分證等…
    警方現已重新提醒前線人員的處理程序,
    及理解跑步係合理活動於單車徑的理由,
    至於出示身分證問題會彈性處理,
    及不會對之前被記錄身分者進行檢控
    但留意跑步者不可於單車徑上停留或步行!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-9-25 14:38 發表
    有關於近月網友於馬鞍山區單車徑內跑步,
    本人立場(先唔講法例)係單車徑祗係一個名稱,
    在此等路面作跑步運動係正常及合理不 ...

辛苦了皇上~~
    咁係咪即係單車徑跑步無犯法??

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-9-25 14:38 發表

皇上英明!

同埋睇到D議員的反應,再一次證明,投票嗰陣就聲大大,真係有事要搵佢幫手,就即刻唔知縮左去邊!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

謝皇上,

之前截停我個警察叫我快D上返行人路,唔係被罰幾百就唔好 ( 果段路係由冇行人路ge位剛剛過完隧道先至有番行人路 ) 不過佢態度都唔係差ge

升級   0%

該用戶從未簽到

謝皇上~
    咁啱呢排冇係單車徑跑過,班單車手玩到咁大~

升級   13.2%

該用戶從未簽到

有關於近月...
    過去數週本人已就此事找過了數位當區議員協助
    ...
    及理解跑步係合理活動於單車徑的理由,...
    但留意跑步者不可於單車徑上停留或步行!

皇上勤政愛民,  御駕親征,  為臣民奔走,  做實事,  願皇上 sub-3, sub-3, sub-sub-3

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

皇上愛民如子, 好野呀!!!!!

升級   40.67%

該用戶從未簽到

依家HKdiscuss. 講到如火如荼, 車友們搞到影相向報館同警方投訴, 玩到好大。
    其實大家忍一下, 自律一下就玩得開心啦。
    佢地又一支竹打一船人, 麻煩O既只係d人行單車徑, 放狗等, 佢地又入埋車友數, 真係...
    總之大家小心d啦
    (利益申報: 我係車友, 又係跑友, 時間分配 50-50)

升級   78.4%

該用戶從未簽到

如果唔比喺單車徑跑步,有關方面需要做好配套。例如要提供足夠跑步徑。差佬要做嘅就請先叫啲人誤好喺運動場散步先啦。