香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-30 14:21 發表

我覺得都係似係ram質素同兼容問題,始終你2部機塊底板 同 ddr2-800 的ram產品有少少時間差
ram向後兼容(800>667/533)都好,本身quality好的插落去就正常認到用到
(e.g. 你公司4條super talent, 本身係kit set  ...

狗兄...巧勁呀....
今日拿左兩條新1G回公司..就認到晒...
咁..當然順理成章...今晚帶回公司舊1Gx2 (supper talent)回家囉...今晚作最後匯報總結...

兩部腦...自己又唔多識...一攪..好似好煩..好彩多得各位指點....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-30 14:31 發表

狗兄...巧勁呀....
今日拿左兩條新1G回公司..就認到晒...
咁..當然順理成章...今晚帶回公司舊1Gx2 (supper talent)回家囉...今晚作最後匯報總結...

兩部腦...自己又唔多識...一攪..好似好煩..好彩多得各 ...

吹2咀梗無問題既,因我有 狗 up 秘笈

比部機玩得多煩得多就識架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

(((總結)))
B腦...升級完成...行緊2G  (多過以前512MB)
A腦...將D ram調來調去之後...最終行緊1G + 512 x 3 = 2.5G (多過以前1G)

A腦遲些會重裝XP...

在此多謝各方好友幫忙..萬分感激...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 30-9-2009 21:21 發表
(((總結)))
B腦...升級完成...行緊2G  (多過以前512MB)
A腦...將D ram調來調去之後...最終行緊1G + 512 x 3 = 2.5G (多過以前1G)

A腦遲些會重裝XP...

在此多謝各方好友幫忙..萬分感激... ...

恭喜Parco爸, 終於升左Cup, 屋企即刻多左兩個索女.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-30 14:37 發表

吹2咀梗無問題既,因我有 狗 up 秘笈" />" />

比部機玩得多煩得多就識架啦hgj" />" />jufgu

狗哥原來係 it 高手,失敬失敬!!!

小弟也有個笨問題請教狗哥.....

我部腦間唔中呢... power on 後,個 bios 冇嚮,乜野都冇應, keyboard 個燈冇閃,mon 都冇野睇...
然後我要將所有 mouse , keyboard,電源線 拆哂,然後拆埋部腦,將 d ram , harddisk ,扯線,再裝番, 又冇事了,可以正常開機番...

我問過一位高手,高手答我話部電腦既靜電太多有關,是真的嗎?

咁... 狗哥有什麼高見救救小弟呢... 唔該

升級   0%

該用戶從未簽到

最新匯報....
B腦改用兩條1G x 2 (800)..以為升級順利...顯示有2G..
點知今日豆豆媽歡天喜地執相...結果是奶晒野...
個腦慢左...相片save as時..又話無足夠資源空間...
最後就是我噴到一地都是血...
拿拿聲將B腦還原未升級前...趕工執相先...
自己仲要抹番地下D血...其他一切唔想諗....
只知煩到爆....

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-1 18:14 發表

狗哥原來係 it 高手,失敬失敬!!!" />" />

我部腦間唔中呢... power on 後,個 bios 冇嚮,乜野都冇應, keyboard 個燈冇閃,mon 都冇野睇...
然後我要將所有 mouse , keybo ...

其實有好多可能性的,靜電是其中一個可能性,呢個情況發生過幾多次?同埋幾耐黎一次?

如果係一次半次就由得佢,如果成日都係咁就要諗諗了。

升級   0%

該用戶從未簽到

咁大鑊...RAM唔多穩定咁播...

Pa爸抹完地下既血後,可以試下開機時禁 del 入 BIOS
Advanced > Chipset > NorthBridge Configuration >
DRAM Clock/Timing
Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調低去 400 & Save
睇下會唔會有改善...

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-1 23:38 發表
最新匯報....
B腦改用兩條1G x 2 (800)..以為升級順利...顯示有2G..
點知今日豆豆媽歡天喜地執相...結果是奶晒野...
個腦慢左...相片save as時..又話無足夠資源空間...
最後就是我噴到一地都是血...
拿拿聲將B腦 ...

"無足夠的資源空間"即係掂?係右下角有個黃色汽球出現,還是用緊某Program時出現的Dialog Box?

升級   0%

該用戶從未簽到

狗哥兄...你講的..此刻非常時期(執比賽相)..不敢亂試住...

awyh只..係用緊執相software時出現...你講的問題..因為太趕..拿拿聲換ram..未有細看...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-1 18:14 發表

狗哥原來係 it 高手,失敬失敬!!!" />" />

然後我要將所有 mouse , keybo ...

玩野呀死仔...
通常情況下,禁power制部機直情全無反應,我都會覺得關隻 "火牛" 事...
下次再有咁既情況,你留意下火牛既風扇有無轉(機背果度)...

學awyh講,睇你頻密度啦先決定應該點攪啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-2 00:01 發表
狗哥兄...你講的..此刻非常時期(執比賽相)..不敢亂試住...

awyh只..係用緊執相software時出現...你講的問題..因為太趕..拿拿聲換ram..未有細看...

都係,萬大事以相為重,無顧慮情況先攪

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 00:06 發表

都係,萬大事以相為重,無顧慮情況先攪

點都好...煩左各位咁多次..真係唔該晒...等我冷靜過後..再作處理....

(((是日晚安)))

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-1 23:57 發表

Pa爸抹完地下既血後,可以試下開機時禁 del 入 BIOS
Advanced > Chipset > NorthBridge Configuration >
DRAM Clock/Timing Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調 ...

狗哥,你真係好鬼Pro!

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 00:03 發表

玩野呀死仔...
通常情況下,禁power制部機直情全無反應,我都會覺得關隻 "火牛" 事...
下次再有咁既情況,你留意下火牛既風扇有無轉(機背果度)...

學awyh講,睇你頻密度啦先決定應該點攪啦

今日我部機上上下網就定左係度,畫面冇變,之不過就mouse及keyboard 冇反應,即死左機.....
然後我按著power on 直至關機,然後再開機.... bios 冇聲,mon 冇畫面, keyboard 燈冇著, 火牛風扇有轉...

跟著我再關機,開左個機箱,只係將條 1 g 既 ram 換下位,再按 power on 就正常番...
到底發生乜野事呢?
次次都要換 ram 既位置先會好得番........ 狗哥蕉蕉咪

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-2 19:28 發表

今日我部機上上下網就定左係度,畫面冇變,之不過就mouse及keyboard 冇反應,即死左機.....
然後我按著power on 直至關機,然後再開機.... bios 冇聲,mon 冇畫面, keyboard 燈冇著, 火牛風扇有轉...

跟著我再關機 ...

只能大約估計個"可能"既問題..得閒試下...

1. cpu問題,太熱(因機箱散熱唔好),所以係你關機換ram其間涼左d所以再boot得起
    你將部機個"側"面打開,比佢易d散到熱,睇下用幾日有無改善...
2. ram有問題 - 如果你得1條1g ram咁真係窄駛...如有2條ram以上(e.g. 512+512),既可以單插1條用住先,睇下情況會唔會一樣

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-1 23:57 發表

DRAM Clock/Timing Configuration> DRAM Frequency > 自己set 調 ...

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 23:58 發表

1. cpu問題,太熱(因機箱散熱唔好),所以係你關機換ram其間涼左d所以再boot得起
    你將部機個"側"面打開,比佢易d散到熱,睇下用幾日有無改善...
2. ram有問題  ...

我都覺得唔係1就係2..
要check溫度既話可以search&dl coretemp
再開番你平時會用既s/w 再check番個溫度
如果唔關溫度事 會唔會係你個os裝得太多野/用左好耐?
我以前都試過xp用1GB ram基本上每個月定期hang機 提我reinstall xp
果陣我又未識用ghost
結果xp個cdkey我成條曉背哂..

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-2 23:58 發表

2. ram有問題 - 如果你得1條1g ram咁真係窄駛...如有2條ram以上(e.g. 512+512),既可以單插1條用住先,睇下情況會唔會一樣

其他Point我都同意,不過如果真係遇著狗哥講嗰種窄駛Case,可以試下用擦膠擦下RAM同插糟的接觸點。或許會有幫助。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 08:54 發表

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

又好似係喎,其實Parco爸部機,如果煲一煲佢,長開佢一段時間,會唔會好D。

又或者,會唔會係條RAM的質素爭D,如果用番Kingston,又得唔得?