香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kiwong18500
打印 上一主題 下一主題

2010.3.28 中国郑开国际马拉松赛

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-30 22:30 發表
整個賽事中, 聽到最多的聲音是加油, 尤其係三五個郷村的小朋友自發組織喊出的最為感動. 同時我自已當天講得最多一定係謝謝.

我諗人多係一個因素, 但人多之餘, 最重要係大部份工作人員都好主動, 熱情同幫手 ...

好感動啊~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-30 22:30 發表
整個賽事中, 聽到最多的聲音是加油, 尤其係三五個郷村的小朋友自發組織喊出的最為感動. 同時我自已當天講得最多一定係謝謝.

我諗人多係一個因素, 但人多之餘, 最重要係大部份工作人員都好主動, 熱情同幫手 ...

真係超正ga 經歷呀!! 我都好想好想去一次!!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我地部份 ching 在起點出發前, 仲有接受當地開封電視台現場訪問, 位記者仲好靚女, 稍後整理好資料後與各位分享.......

升級   90.65%

該用戶從未簽到

colemen ching
係咪呢個靚女啊 ?

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   77.6%

該用戶從未簽到

皇上, 先多謝你件 40 號碼網衫. 我憑個台徽知道佢地係開封電視台, 睇下邊個靚女 D...

升級   38.45%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 226# 的帖子

快d送上賽後報告啦~

升級   4.8%

開心

5天旅遊兼跑步 正!

小弟5日旅遊兼跑步感受,有興趣睇相就來看看吧!
    http://hk.myblog.yahoo.com/potsuen/article?new=1&mid=1805

升級   3%

該用戶從未簽到

多謝potsuen ching分享

升級   87.33%

該用戶從未簽到

原帖由 potsuen 於 2010-3-31 20:00 發表
    小弟5日旅遊兼跑步感受,有興趣睇相就來看看吧!" />" />
    http://hk.myblog.yahoo.com/potsuen/article?new=1&mid=1805

看完 potsuen ching 的感受,使我回想起這五天鄭開之旅的一點一滴。整个旅程實在輕鬆愉快,首先多謝亮兄及堅哥的悉心安排及照顧,我可以無憂地享受每天的旅程,團友們既合群又互助,雖然第一次跟長跑網友出游但感覺很溫暖。

鄭開賽道既闊又直,可次讓我很多時間閉上眼睛享受跑步。沿途的義工及旁觀的大小朋友都落力鼓勵,好渦心。更開心的是我們全團十三人都能順利完成賽事。

賽會的安排有很多可以改善的地方,但這是第三屆吧,氣氛良好已經足夠,到達終點又有專人問候照顧更幫手把晶片在跑鞋取出,又夫復可求。如果可網上打印證書,很多參賽者便不用排上兩小時拿證書吧。

鄭州和其它的中國城市一樣--在建設中又沒甚特色了,少林寺是商業味很濃的景點,怪不得曾经有計畫搞上市。開封市舊區保留了一些原有風貌,開封府等的旅游點雖也商業但比少林寺多些傳统風味。

gchanch

升級   4.8%

開心

多謝時間

Gchanch Ching講得啱, 5天過程感受好好. 雖然大家第一次見面. 但感覺一d都唔陌生.

謝謝團友各令行情順利愉快.
    Allan Ching既安排, book機票,酒店.
    Gchanch Ching協助報名.
    堅哥,葉兄協助攞選手包.
    Bobby Ching協助取證書.
    晚飯時候各ching分享一d跑步既逸事

真係要向大家再講一聲 Thank you! 多謝哂!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 potsuen 於 2010-3-31 20:00 發表
    小弟5日旅遊兼跑步感受,有興趣睇相就來看看吧!" />" />

獎牌幾靚 !!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

個奬牌係好靚, 亦好有紀念價值. 但係派發數量卻不足夠比所有完成全馬的賽員, 同樣毛巾亦係一早派晒.

我知道在 5 小時以後就無晒毛巾, 跑到 5 小時 15 分都仲有個牌, 之後有幾多人無牌就唔知道, 我地一位 Ching 在關門時間到來, 取回紀念品, 但就唯獨無左個牌. 我去到換領處去交涉, 大會工作人員就好友善講同名次有關, 我話返比佢地聽呢個唔係名次獎牌, 而係代表完成全程的獎勵. 到最後都只能將賽員號碼紀錄在案, 看看是否可以追討回來.

我聽講以往一些 Ching 講過在國內更大型的賽事都見過類似事件, 甚至有追打工作人員的情況. 一些國內的討論區部分推論都幾黑暗, 但到底點解什麼紀念品都足夠, 唯獨獎牌預算不夠, 係計算錯誤, 還是人為錯誤, 經驗所限實在不敢推測. 呢一點係我講賽會組織及管理能力還需改進的地方.

無論如何, 今次的體會係若有機會參加比賽, 最好有心理準備唔好做最後的 5 % 完成者. 我知道完成賽事者有一千八百幾人, 我係排一千七百幾名, 我就無毛巾, 但有牌. 但係講返紀念品並非全部, 只是令個賽事及旅程更加完美. 總括而言, 我還是很回味及享受今次旅程, 時間及機會再許可的話, 我都再會重臨鄭開大道之上.

P.S. 由於小弟相機後半程無晒電, 而家仲等緊其他 Ching 相片做旅程報告, 搞掂後才與各位分享.

升級   0%

該用戶從未簽到

5天旅遊兼跑步  正!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        小弟5日旅遊兼跑步感受,有興趣睇相就來看看吧!

謝謝potsuen師兄的日誌及相片! 好精彩呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實鄭開今年係第四屆,小弟參加了三屆,跑完先知原來帶三屆既比賽物品去証明你跑了三屆,可以得特別紀念品,大會唔早講,無帶去,所以無得囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

起步前好凍,得幾度,所以著成咁,開跑後便除左丟掉件長袖T。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝potsuen師兄給小弟映相! 小弟今次開跑後都無映相了,原因係部潛水相機及得X素糖(好似方糖狀的)都放在腰包,點之跑下跑下,d糖互相撞擊漏出糖粉,到小弟想映相時,一拿出來,見到部相機白雪雪的全機包括鏡頭都好像糖一樣包滿糖粉,無得映,在閣下這個位置,小弟見到對面(約37K)堅哥向小弟笑及停下來望住小弟等映相,小弟只好無耐地同佢打氣加油,叫佢繼續跑唔好等我啦! Sorry堅哥令你失望了!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-4-2 08:03 發表
    無論如何, 今次的體會係若有機會參加比賽, 最好有心理準備唔好做最後的 5 % 完成者. 我知道完成賽事者有一千八百幾人, 我係排一千七百幾名, 我就無毛巾, 但有牌. 但係講返紀念品並非全部, 只是令個賽事及旅程更加完美. 總括而言, 我還是很回味及享受今次旅程, 時間及機會再許可的話, 我都再會重臨鄭開大道之上.   ...

這個賽事進步神速,前年只有六百幾人在限時內跑畢全程,去年已經過千人在限時內跑畢全程,今年更加多,有千八人在限時五個半鐘內跑畢全程,令大會大失預算,所以唔夠獎牌派。
    小弟4個鐘鬆d跑完都已經係第818名,可想而知好多人跑畢全程的。
    賽事安排上有好多方面都改善到好好,例如領回行李、到達終點的支援義工、取回晶片按金、專責義工替人除晶片、賽後按摩、急救等等。

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

原帖由 allanccl 於 2010-4-2 22:28 發表
    起步前好凍,得幾度,所以著成咁,開跑後便除左丟掉件長袖T。

登錄/註冊後可看大圖

还是渣打马拉松的温度好,很暖和。。。

升級   77.6%

該用戶從未簽到

在河南新聞聯播中, 第 14 分鐘左右有報導.....

http://bugu.cntv.cn/news/information/hnxwlb/classpage/video/20100328/100646.shtml