香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: checkie
打印 上一主題 下一主題

60後老野報到

升級   40%

該用戶從未簽到

Hi all,

我都係60後,今年渣打1/2馬,人生中第一次長跑....兩個月前才開始玩,
希望完成不上車

升級   58%

該用戶從未簽到

有練習,就有信心啦!
一定得,努力呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-1-19 09:44 發表

60未到,剛剛就快5字即!
多謝關心,好彩小傷,已經好得7788,同埋開始跑番啦!
3:30係下一個目標,希望2011之前達標。
我以前每年只跑一次全馬,通常係年頭,今年想跑多次全馬,ching有無好提議?

小弟已退休,銀兩不多,所以無諗外國的馬拉松;在國內也有不少馬拉松的,而且賽道寬闊平坦,對於小弟這些新跑馬拉松的人是比較容易完成同埋做好d時間的。小弟報了3月28日鄭開國際馬拉松(鄭州跑去開封),封了十條行車線的大直路,100米闊全平路,絕對唔會有塞人既現象,無上落斜,是做時間的最佳賽道。報國內馬拉松只需¥40-60,好便宜,機票也不算貴,跑完又可以去旅遊玩下。
小弟計劃跑晒國內的馬拉松然後才去台灣跑。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-1-19 10:27 發表

小弟已退休,銀兩不多,所以無諗外國的馬拉松;在國內也有不少馬拉松的,而且賽道寬闊平坦,對於小弟這些新跑馬拉松的人是比較容易完成同埋做好d時間的。小弟報了3月28日鄭開國際馬拉松(鄭州跑去開封),封了十條行 ...

退休咁又睇唔出,跑步真係對健康有幫助!由其是你張相,好年青呀!
國內馬拉松唔知波士頓承唔承認呢?
328要遲d先知可唔可以去,到時一定搵你一齊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-1-19 10:45 發表

退休咁又睇唔出,跑步真係對健康有幫助!由其是你張相,好年青呀!
國內馬拉松唔知波士頓承唔承認呢?
328要遲d先知可唔可以去,到時一定搵你一齊!

小弟係用享受既心情去跑馬拉松的,橫掂都拿不到獎,所以咪輕輕鬆鬆四個零鐘完成,和圍觀的市民啦啦隊影影相、擊擊掌,好好玩的。小弟今年五十四了,兩年半前學跑,減了肥後身體真係好左好多,希望長命d,食糧耐d才是賺,唔想好似好多同事朋友咁食糧三幾年就賣咸鴨蛋。
就當國內賽事係一課長課囉,跑得好成績咪增加自信心囉! 得閒可以問下波士頓馬拉松承唔承認既。小弟相信中國田徑協會承認既賽事應該都會國際承認呱!

鄭開國際馬拉松資料:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=7546&extra=page%3D1&page=1

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 JCSS 於 2010-1-19 10:07 發表
Hi all,

我都係60後,今年渣打1/2馬,人生中第一次長跑....兩個月前才開始玩,
希望完成不上車

我又係半馬呀!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-1-19 11:19 發表

小弟係用享受既心情去跑馬拉松的,橫掂都拿不到獎,所以咪輕輕鬆鬆四個零鐘完成,和圍觀的市民啦啦隊影影相、擊擊掌,好好玩的。小弟今年五十四了,兩年半前學跑,減了肥後身體真係好左好多,希望長命d,食糧耐d才 ...

多謝ching資料!
好想去跑,仲可以旅遊影相,一樂也!
睇見你退休生活咁健康,好羨慕。
我其實開始跑左唔係好耐,2007 第一次就去左全馬,以前仲未跑過任何比賽同距離,目標都係完成就算。